Президентът Джо Байдън призова по телефона руския президент Владимир Путин

...
Президентът Джо Байдън призова по телефона руския президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Байдън се обади на Путин и го призова да спре киберпрестъпниците

Президентът Джо Байдън прикани по телефона съветския президент Владимир Путин да предприеме дейности за прекъсване на незаконните групи, занимаващи се с киберпрестъпления,  Американският държавен глава се обадил на съветския си колега - първият им разговор от срещата на върха в Женева предишния месец.

Според Белия дом, Байдън е подчертал нуждата Москва да предприеме дейности против групите, извършващи хакерски атаки за откуп, които работят на нейна територия. Той е добави, че е решен да се бори против опасността, която съставляват хакерските атаки за откуп.

" Президентът Байдън повтори, че Съединените щати ще подхващат всички нужни дейности за отбрана на своя народ и сериозната си инфраструктура в лицето на това продължаващо предизвикателство ", се прибавя в изказването на Белия дом.

 

" Сега " напомня:

Верига хипермаркети в Швеция беше принудена да затвори всичките си 800 магазина поради проблеми с касовите апарати единствено преди дни. Причината се оказа огромна хакерска офанзива против интернационалната софтуерна компания " Касея ". Използван е програмен продукт, който блокира база данните на засегнатите машини и желае откуп за " освобождението им ".

От " Касея ", чиято централа се намира в Маями, разясниха, че работят по случая дружно с ФБР. За нападението беше обвинена огромна съветска хакерска група. Президентът Джо Байдън обаче съобщи, че към момента не е несъмнено кой стои зад офанзивата.

Около 200 компании и в Съединени американски щати са били ударени от " колосална " рансъмуер офанзива, заяви още преди часове компания за киберсигурност, представена от Би Би Си. Тя допълва, че офанзивата е целяла удар по основаната във Флорида ИТ компания Касея и се е популяризирала посредством корпоративната мрежа, която употребява софтуера ѝ. Касея обяви в изказване на уеб страницата си, че проверява " евентуална офанзива ". Смята се, че с Русия REvil носят отговорност.

Американската федерална организация за киберсигурност и инфраструктура разгласи в изказване, че е подхванала дейности за преодоляване на офанзивата. Пробивът бе открит в петък следобяд, когато американски компании завършили работа по-рано поради дългия уикенд, обезпечен заради отбелязването на Деня на независимостта.

Kaсея смятат, че едно от приложенията ѝ, което ръководи корпоративни сървъри, настолни компютри и мрежови устройства може да е било компрометирано. Оттам призоваха клиентите си, които употребяват инструмента VSA неотложно да спрат сървърите си. На този стадий не е ясно какви компании са наранени. От Касея отклоняват този въпрос. Тя присъства в 10 страни и има над 10 000 клиента.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР