Байдън избира Джак Лю за посланик в Израел

...
Президентът Джо Байдън номинира бившия министър на финансите на САЩ
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън номинира бившия министър на финансите на САЩ Джак Лю за свой посланик в Израел в труден момент в отношенията между САЩ и Израел.

Лю, който също беше началник на кабинета по време на администрацията на Обама, вероятно ще се изправи пред тежка битка за потвърждение, тъй като републиканците се стремят да оспорят политиките на Байдън спрямо Израел.

Напрежението между Байдън и дясното правителство на премиера Бенямин Нетаняху продължава от месеци, отчасти заради спорни съдебни реформи и това, което Байдън смята за екстремистки позиции, заети от членове на правителството на Нетаняху. Ходовете на Израел за разширяване на селищата в окупирания Западен бряг също предизвикаха критики от страна на САЩ.

Очаква се Байдън и Нетаняху да се срещнат някъде тази есен в Съединените щати след продължителен период без разговори лице в лице. Двамата мъже се познават от десетилетия.

Дори на фона на напрежението Байдън се стреми да осигури споразумение за нормализиране между Израел и Саудитска Арабия с надеждата да донесе повече стабилност на Близкия изток.

Лю, който през последните години работи в областта на частния капитал, отказа коментар. Той ще замени Том Найдс като посланик на САЩ в Израел. Найдс напусна поста по-рано това лято.

Освен постовете си в Белия дом и Министерството на финансите, Лю е бил заместник-държавен секретар по управлението и ресурсите и като директор на Службата за управление и бюджет. Изповядва ортодоксален юдаизъм и е на 67 години.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР