През зимата националът Страхил Попов направи изненадващ трансфер. След като

...
През зимата националът Страхил Попов направи изненадващ трансфер. След като
Коментари Харесай

Страхил Попов: В България само грандовете са на по-високо нито от отборите в турската втора дивизия

През зимата националът Страхил Попов направи неочакван трансфер. След като бе освободен от Касъмпаша, десният бек избра втородивизионния Хатайспор, който се е устремил към елита на Турция - една от дребното страни в света, в която към момента се играе футбол. За сегашната обстановка, упоритостите в Хатайспор и опцията да се върне в България Попов приказва пред " Тема Спорт ".

- Страхиле, по какъв начин е ситуацията в Турция - едно от дребното места, където към момента се играе футбол?
- Добре съм, всичко е обикновено. Да, шампионата тече, само че чакаме решението на федерацията. Може би ще го спрат и тук. В Турция има по-малко случаи от вируса и по тази причина в този момент се играе. Макар че в последния кръг бе без аудитория. В петък по стратегия гостуваме на Истанбулспор. Пак споделям, занапред стартират да се взимат по-сериозни ограничения и е допустимо и тук футболът да спре краткотрайно.

- Ясно ли е по какъв начин ще процедираш, в случай че се стигне до такова решение?
- Още нямам никаква визия. В момента се готвим по проект за мача в петък. Ако спре шампионата най-вероятно ще си остана тук, тъй като с пътуванията нещата са комплицирани. Затова е по-добре да остана тук, а и Хатай е надалеч от Истанбул - над 1000 км са. В Турция като цяло има по-малко инфектирани, а пък за Хатай още не съм чул да има проблеми. Много неприятна обстановка. Надявам се в най-скоро време нещата да се подобрят и да се върнат, както си бяха и преди. Проблемът е, че освен футболът, а безусловно всички сфери са пострадали.

- Как реши, че Хатайспор е тимът за теб?
- Това, което ме накара да избера второто равнище на футбола в Турция, е, че не желаех в този миг да се връщам в България. На възраст съм. Останех ли в България, след това щеше да е мъчно да изляза отново. Тази година ще навърша 30, тъй че взех решение да остана тук. Договорът, който ми предложиха, беше доста добър, тъй като, в случай че Хатайспор, не дай си Боже, не влезе в Суерлигата, аз ще съм свободен. Така че избрах за 6 месеца да отида в по-ниското равнище с алтернатива да се върна в елита. Отделно, клубът е доста упорит, строи се необикновен стадион сега. На 90 % е подготвен. В целия град, а и в района царува възторг, тъй като това ще е историческо събитие. Отборът в никакъв случай не е бил в Суперлигата. Цялата област, която съставлява отборът, е над 2 млн. души. Надявам се да реализираме задачата си. Не мисля, че ще изгубя нещо с избора си. Напротив - мога единствено да печеля.

- Какво можеш да кажеш за равнището в турската втора дивизия?
- Доста високо е. Като изключим грандовете у нас, отборите тук са на същото или по-високо равнище от родния хайлайф. За стадионите съпоставяне не може да има. Казват, че в дивизията има 17-18 футболисти, които са играли в групите на Шампионската лига. Освен нашия отбор на високо равнище са Бурсаспор, Ерзурум ББ, Адана, Акхисар и други. До края остават шест кръга, ние имаме 6 точки задатък преди втория Ерзурум ББ и 7 преди третия Бурсаспоср.

- А по отношение на Касъмпаша каква е разликата?
- Трудно е да се каже. В България малко хора знаят, че Касъмпаша е един от сериозните тимове в Турция. Собственикът е един от най-богатите турци. Базата на клуба е една от най-хубавите в Европа, без да пресилвам, и се употребява от много тимове, които идват да гостуват в Истанбул в Шампионската лига. Стадионът е гиздав, на ухбаво място, само че няма доста почитатели. Знаете в Истанбул кои са водещите тимове. Тимът е нещо като Славия по отношение на Левски и ЦСКА. Отделно, в последните 8 години Касъмпаша е единственият тим, дружно с грандовете, който не е изпадал от елита. Така че като име Касъмпаша е по-сериозно от Хатайспор, само че тук планът е по-добър и има доста по-голяма фенска поддръжка.

- Финансова ли бе повода да си тръгнеш от Касъмпаша?
- Не, въпреки че обстановката беше малко странна. Аз изкарах там 4 години, като бях титуляр в към 95 % от мачовете. Просто притежателят реши, че аз и още 10 индивида ще бъдем освободени, като петима бяхме твърди титуляри. За мен бе шокиращо, тъй като единствените мачове, които съм пропуснал, е когато съм бол контузен или осъден. Бе ни оповестено, че ще има проблеми в клуба, че притежателят не бил удовлетворен от настоящето показване на тима и вземал тези ограничения. Аз имах контракт за още година и половина. Радвам се, че открих добър вид да остана в Турция.

- Говореше се за интерес на Левски, ЦСКА и Лудогорец към теб. Кое бе най-реално да се случи?
- Както споделих, не желаех да се връщам в България, по тази причина няма да е правилно да споделям какви предложения съм имал. Минало е. Имало е диалози, само че за мен главната цел бе да продължа в чужбина.

- Опасен ли е Хатай, поради това, че се намира до границата със Сирия?
- Не, градът не е рисков. С много хора приказвах, че Истанбул е доста по-опасен. В Хатай няма никакви проблеми и не се усеща, че е покрай Сирия. Да, границата е на няколко километра, само че градът е доста спокоен. Ако излезеш отвън него и отидеш на автомагистралата, ще засечеш военни камиони и униформени чиновници, само че в Хатай няма безусловно никакъв напън, извънредно умерено. Има всичко, от което човек се нуждае, Средиземно море е доста близо. Това е туристически регион, който има доста богата история. Чувствам се добре, както и жена ми.

- Може да минеш и за локален след пет сезона в Турция...
- (Смее се) Може да се каже. Чак съвършено не знам езика, само че го притежавам на обичайно равнище.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР