Нямаме град с изградена велосипедна мрежа, която да отговаря на

...
Нямаме град с изградена велосипедна мрежа, която да отговаря на
Коментари Харесай

Иво Делин: Нямаме град с изградена велосипедна мрежа

Нямаме град с построена велосипедна мрежа, която да дава отговор на всички стандарти за сигурност и комфорт на велосипедистите. Това проличава и по броя на велосипедистите в България – ние сме сред 1 и 2%, според от обитаемото място, което е много малко. Това сподели ръководителят на Управителния съвет на " Велоеволюция “ Иво Делин в предаването " Цветовете на България “ на Радио " Фокус “.

От януари 2018 година в действие е обновената Наредба 2, касаеща дизайна на пътищата и велосипедните алеи. " Може да се каже, че сега България има най-новата и настояща нормативна уредба, с която да работи, когато проектира нови пътища или реконструира сегашните. Въпросът е обаче и самите общини да стартират да ползват този документ при проектирането на бъдещите велосипедни алеи “, разяснява Иво Делин.

Повечето съществуващи велосипедни алеи са построени по остарялата разпоредба. Реално те не се велоалеи, а велоленти, означи той. " В множеството случаи те са към метър необятни, без ограждения, което по никакъв метод не предизвиква един млад велосипедист. По новата разпоредба велосипедните ленти би трябвало да са с широчина най-малко 1,5 метра, а велоалеите – най-малко 2 метра, със сепаратори, по този начин, че колите да са надалеч “, изясни Иво Делин.

Дизайнът на велосипедната инфраструктура би трябвало да бъде интегриран в останалата пътна инфраструктура, без да се основават конфликтни обстановки, акцентира той.

Според него най-хубавата велосипедна инфраструктура има град Пловдив.

Иво Делин изясни, че построената инфраструктура и застрояването не са спънка пред построяването на нови велоалеи, като даде образец с Париж. В последните 10 години френската столица демонстрира, че при предпочитание даже в презастроени градове може да се откри място за създаване на нови велосипедни алеи. " Париж има 15-годишна стратегия, посредством която желае да направи 100% от булевардите си с безвредни велоалеи. Там всеобщо се махат ленти и се отдават за велосипедистите. Това се случва с нужния дизайн за сигурност и комфорт. За последните 10 години към този момент има растеж от 1000% на велосипедистите. Те целят да лимитират трафика. Целият център на Париж има ограничаване за придвижване на коли със скорост до 30 км/час, като задачата е да се понижат жертвите на пътищата и излъчванията “, изясни той.

Няколко са главните правила, които би трябвало да съблюдава всеки велосипедист на пътя. Първото е предвидимост, уточни ръководителят на УС на " Велоеволюция “. " Без внезапни маневри, да знаят закона, да се пробват да го съблюдават и да са доста бдителни. Второто доста значимо нещо е да са забележими. На мрачно, с тъмни облекла и без светлини не е ОК. Трябва да се пробват да карат със скоростта на трафика – колкото по-близка е скоростта с тази на колите, токова повече се минимизира шансът да стане непредвидена обстановка “, изясни Иво Делин.

" Велоеволюция “ работи по планове, свързани с надзор на осъществяването на новите велосипедни трасета. " Правим един тип одит, дали нещата са по разпоредба, тъй като за нея се борихме доста години и желаеме и чакаме тя да се съблюдава “, добави той.

Калина СВЕЖИН
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР