През юли 1941 година германските самолети толкова активно бомбардират Москва,

...
През юли 1941 година германските самолети толкова активно бомбардират Москва,
Коментари Харесай

Как тайно изнесоха тялото на Ленин от мавзолея

През юли 1941 година немските самолети толкоз интензивно бомбардират Москва, че Сталин взема решение саркофагът с тялото на Ленин в цялостна секретност да бъде пренесен в Тюмен в Западен Сибир. Решението е изпълнено за едно денонощие.

На учените е подредено да извършат нужната подготовка и мумията да бъде изнесена отвън Москва. На 27 юли от Казанската гара потегля специфичен трен, охраняван единствено от тествани чекисти.
За тази интервенция може да бъде сниман шпионски филм, историята е толкоз невероятна, написа life.ru.

От 1941 година до 1945 година пост номер едно, където е бил положен Ленин, е охраняван от почетен часовой. Войниците обаче не знаели, че вожда го няма вътре. За това са знаели единствено малко повече от 30 души, съпричастни към интервенцията. Всеки от тях е подписал специфичен документ за неразгласяване.

За задачата бил изработен специфичен ковчег от чинар, чиито стени били пропити с парафин. Лицето на вожда било покрито с целулоид - материал, от който се прави кинолентата.

Мумията, мозъкът и сърцето на Ленин

Освен тялото от мавзолея са били изнесени и мозъкът и сърцето на вожда, които са били съхранявани във формалин.

При превозването на тялото на Ленин в Тюмен персоналният балсамировач на Ленин - основният академик биохимик на Съветския съюз, ръководителят на лабораторията по проучване на рака Борис Збарски, е носел и книга, в която в детайли са били вписвани всички процедури, прилагани върху тялото на вожда още от 1924 година

По време на превозването тялото на Ленин е било избавено от разложение. През юли 1941 година, когато се е провеждала интервенцията, лятото било доста горещо - температурите стигали до 37 градуса на сянка.

В сходни условия даже добре балсамирано тяло стартира да се разлага, за него са нужни постоянни 16 градуса

Ленин е бил превозен в междинния вагон, оборудван с най-модерната за оня миг система за неестествен микроклимат и обезценка.

В първия вагон е била защитата, а в третия - цялото належащо съоръжение.

Ученият Борис Збарски, който отговарял за интервенцията с главата си, на няколко пъти спирал влака, с цел да ревизира дали всичко с тялото и оборудването е наред.

Още приживе Владимир Илич е пътувал в специфичен вагон - пломбиран, от Швейцария за обхванатата от Февруарската гражданска война Русия. Кой би могъл да допусна, че толкоз години след гибелта си той още един път ще пътува в специфичен вагон, само че този път от Москва до Тюмен.

Заради конспирацията тялото на Ленин е било сложено в най-отдалечената част на горния етаж на постройката на нормално учебно заведение в Тюмен,

прозорците са били зазидани с кирпич. През 1959 година в постройката откриват селскостопански институт. В момента там няма никаква паметна плоча, която да припомня, че там е лежал Ленин.
От гарата в Тюмен до постройката, предопределена за запазване на мумията, саркофагът с тялото на Ленин е било пренесено на ръце по улиците.

Никой от минувачите не е знаел какво е имало в ковчега. Операцията е била извършена рано сутринта, когато градът още спял. Редките минувачи евентуално са били мощно учудени, виждайки няколко души, които носят саркофаг.

Атмосферата на загадъчност, основана към учебната постройка, породила маса клюки. Според една от версиите там бил оборудван конфиденциален завод за произвеждане на снаряди за “катюшите”.

Вождът натежал с няколко кг

За да може тялото на бъде съхранено, е трябвало то да бъде още веднъж балсамирано. То е било премествано от един в различен съд със особено наличие, тъй че да натрупа маса. Ако съпоставим положението на мумифицираното тяло, за интервала от март 1940 година до ноември 1943 година то е станало по-тежко с 3 кг и 800 грама.

Преместванията се отразили неподходящо на деликатно защитаваното тяло. Скоро Ленин почнал да се покрива с черна мухъл.

Учените изпаднали в суматоха - ставало дума за биологична опасност

Имало два пътя за разрешаване на казуса - изумените елементи от тялото да бъдат изгорени с огън или да бъдат обработени с киселина. И в двата случая тялото е щяло да бъде развалено. За малко време Борис Збарски провел сполучлива интервенция, отстранявайки изумените елементи.

През 1945 година Збарски написа брошурата "Мавзолеят на Ленин ". През април същата година тялото на Ленин е върнато в Москва.

През същата година московски публицист, научил за интервенцията, помолил Збарски да даде изявление. Ученият изискал позволение от Лаврентий Берия, само че получил отвод. Ученият дал изявлението без позволение, което било оповестено чак в годините на перестройката.

През 1952 година Збарски е задържан, припомнили му за "Мавзолеят на Ленин "

Книгата е оповестена за политически нездравословна, ученият е упрекван за “подривна работа против руската власт и антисъветска агитация”. Неговите ранни благосклонности към есерите и рецензиите към болшевиките през 1918 година също били пуснати в деяние. Освен всичко това му е бил вменен шпионаж в интерес на Германия. За всичко това ученият е бил застрашен от разстрел, само че получава единствено година и половина затвор. Збарски излиза на независимост месеци след гибелта на Сталин, оправдан е, само че скоро по-късно умира.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР