През януари най-много чужди капитали са дошли от Великобритания -

...
През януари най-много чужди капитали са дошли от Великобритания -
Коментари Харесай

Чуждите инвестиции нарастват с почти 65% до 159 млн. евро през януари

През януари най-вече непознати капитали са пристигнали от Англия - 58.8 млн. евро под формата на дълг.

[Pixabay] Текущата сметка е на минус

Търговският баланс е негативен в размер на 292.5 млн. евро през януари и се образува от по-високият импорт на артикули (2.5 милиарда евро) по отношение на износа (2.2 милиарда евро). Постъпленията от услуги и приход не съумяват да балансират недостига и сумарно настоящата сметка излиза на минус от 139.6 млн. евро. Още по тематиката
Италия притегля капитали с данъчни облекчения за богатите

Очаква се закрепеният налог да е в размер от 100 хиляди евро годишно
20 мар 2018
България е с максимален растеж на вложенията в парцели измежду 60 страни

Обемите са нарастнали със 156% през предходната година съгласно интернационалната компания Cushman & Wakefield
19 мар 2018
Чуждите вложения се усилват и надвишават 900 млн. евро през 2017 година

Една трета от вложенията се насочват към бранш търговия, демонстрират предварителните данни на Българска народна банка
19 фев 2018
Industry Watch: Икономиката ще пораства с към 4% и през 2018 година

Повечето страни в района съумяват да се развиват релативно добре макар скромния приток на непознати вложения съгласно анализаторите
8 фев 2018 Чуждите инвестиции в българската стопанска система означават годишен растеж от 64.6% през януари и доближават 158.8 млн. евро. Те са най-вече вложения под формата на дългови принадлежности, които са знак за краткосрочни ползи, демонстрират предварителните данни на Българската национална банка (БНБ). Трябва да се има поради, че числата подлежат на няколко проверки в бъдеще. Междувременно централната банка е допълнила данните за предходните две години и растежът през 2017 година, който посочваха първичните данни, към този момент е спад.

Англия излиза преди всичко

През януари най-вече непознати капитали са пристигнали от Англия - 58.8 млн. евро под формата на дългови принадлежности. Традиционният водач Холандия остава на второ място с 20.8 млн. евро, а Германия и Лихтенщайн следват надлежно с 20.1 и 19.6 млн. евро.

Приливът на капитали в България през първия месец на годината се дължи съвсем напълно на вложения под формата на дългови принадлежности. Към януари сумата им се равнява на съвсем 90% от общите инвестиции, до момента в който година по-рано бяха близо две трети.

Принос към общата сума на непознатите вложения имат и постъпленията от дялов капитал, които доближават стойност от 19.9 млн. евро. Добра вест е, че равнището е над миналогодишното още преди проверките. Същевременно още няма данни а реинвестираната облага и по тази причина индикаторът демонстрира нулеви стойности. Това е тази част от чистия финансов резултат на българските подразделения, която външните инвеститори оставят в страната, вместо да изтеглят като дял. Числата ще бъдат ревизирани откакто Българска народна банка получи докладите на компаниите.

Как растежът (отново) стана спад

Междувременно статистиката за равнището на директните задгранични вложения през последните две години е претърпяла забележителна проверка. Първоначалните данни за 2017 година бяха за близо 902 млн. евро непознати инвестиции в стопанската система, а тези за 2016 година - 660 млн. евро. Вследствие на проверката обаче равнището през 2016 година нараства до 1.08 милиарда евро, напълно поради реинвестираната облага, която се покачва съвсем три пъти. Същевременно дяловият капитал и дълговите принадлежности са надолу. Миналогодишната сума пък доближава 950 милиарда евро, поради повече заеми от задгранични компании към български подразделения. Така първичното годишно нарастване на данните за 2017 година се трансформира в намаляване. Но това евентуално към момента не са финалните цифри. Те може да претърпят няколко проверки до две години след първичното им издание. Това е наложителна интернационална процедура при правенето на платежния баланс, защото информацията от другите източници постъпва с друга периодичност, период и обсег.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР