През януари 2022 г. повече от половината от общия внос

...
През януари 2022 г. повече от половината от общия внос
Коментари Харесай

Над половината от доставките на втечнен природен газ в Европа през януари са от САЩ

През януари 2022 година повече от половината от общия импорт на полутечен природен газ (LNG) в Европа се пада на Съединени американски щати на фона на високите цени на газа в европейските хъбове и усложненията на Европа с доставките на природен газ. Това заяви Администрацията за енергийна информация (EIA) към Министерството на енергетиката на Съединени американски щати.

Агенцията означи, че износът на полутечен природен газ от Съединени американски щати за Европейски Съюз и Обединеното кралство е повишен от 3,4 милиарда кубични фута дневно през ноември 2021 година до 6,5 милиарда кубични фута (1 пространствен фут е еднакъв на 0,028 кубични метра - бел. ред.) през януари 2022 година Министерството на енергетиката на Съединени американски щати изяснява нарастването с компликациите при доставките на природен газ за Европа и забележимата разлика сред цените на газа в Съединени американски щати и в европейските хъбове. Освен това увеличението на доставките на полутечен природен газ от Съединени американски щати се дължи на ниските ресурси от газ в подземните складове на Европа.

Според министерството, през 2021 година най-големите експортьори на полутечен природен газ за Европейски Съюз и Обединеното кралство са били Съединени американски щати, Катар и Русия. На Съединени американски щати се падат 26% от доставките на полутечен природен газ, на Катар - 24%, а на Русия - 20%. Така на тези три страни се падат 70% от общия европейски импорт на полутечен природен газ.

По данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) газовите потоци от терминалите за полутечен природен газ в европейската газопреносна система през януари тази година са били най-високите за този месец от 2011 година насам. Пристигналите количества полутечен природен газ от терминалите на 28 януари са 405 млн. куб. м, което е връх за тази дата и 2,2 пъти повече от междинното за последните пет години.

По-рано Shell предвижда в годишната си прогноза за пазара на полутечен природен газ, че през 2022 година Съединени американски щати може да се трансфорат в най-големия експортьор на полутечен природен газ в света. В края на 2021 година Съединени американски щати са третият максимален експортьор на полутечен природен газ в света. Лидер е Австралия, следвана от Катар на второ място, оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР