През втория си мандат премиерът на Република Северна Македония (РСМ)

...
През втория си мандат премиерът на Република Северна Македония (РСМ)
Коментари Харесай

Коста Филипов: Напрежението с преброяването в РСМ се завъртя около диаспората

„ През втория си мандат министър председателят на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев предприе броене на популацията. Международната общественост го натиска да извърши този ангажимент.  Около преброяването на диаспората се завъртя напрежението, обвързвано с преброяването, което докара до неговото отсрочване . Оказа се, че по-голямата част от диаспората, която се преброява в чужбина, принадлежи на албанците от РСМ “. Това разяснява в предаването „ Събота 150 “ Коста Филипов, дълготраен сътрудник в Скопие. 

„ Отлагането беше желано от опозицията Вътрешна македонска революционна организация - ДПМНЕ поради технологията и поради обсега на жителите на РСМ. Тяхната позиция е, че би трябвало да се преброяват единствено живеещите на територията на страната, а диаспората би трябвало да се преброява настрана “. 

Според Филипов практиката водачите на партиите да вземат решение значимите въпроси на страната отвън институциите е „ извънредно показателна за равнището на либерален развой в РСМ “

„ Има изгледи, че с дейната поддръжка на диаспората процентът на албанците ще се увеличи. От % на албанците в демографската картина зависи процентното им наличие в ръководството на страната. Досега беше 1/4 и по тази причина съвсем 20 години към този момент всеки четвърти служител би трябвало да е етнически албанец. Това е огромният боязън на политиците в РСМ. Другият боязън е колко българи ще се запишат при преброяването “. 

Преброяването на популацията на РСМ ще бъде направено сред 5 и 25 септември. 

Интервюто с Коста Филипов можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР