През Втората световна война американските ВВС решават, че трябва да

...
През Втората световна война американските ВВС решават, че трябва да
Коментари Харесай

Гръцката енергийна трансформация

През Втората международна война американските Военновъздушни сили вземат решение, че би трябвало да заздравят своите самолети, с цел да опазят животите на своите водачи. Първоначалното решение е да се заздравят крилата и опашките, където графиките демонстрират най-вече вреди. Това обаче е досега, в който не се осъзнава, че точно това са оживелите самолети и това, че са били уцелени във въпросните зони, не ги е свалило. Проблемът в действителност са ударите в корпуса.

Подобно на американските Военновъздушни сили, в българския бизнес и парламент се среща едно погрешно четене на обстоятелствата за климатичната рецесия. Едва ли не при неналичието на екологични произшествия на територията на България няма потребност да се обръща внимание на тяхната предварителна защита. А една от главните дискусионни тематики, свързани със Зелената договорка, е Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и избягването на ВЕИ.

Гърция, сходно на България, има стопанска система, мощно подвластна от изкопаемите горива. Но страната има и друго: големи проблеми с климата. Непрестанните горски пожари и големите вреди, които те нанасят на природата и хората, мотивираха гръцките политици да търсят коренно решение - мъчно е да спориш с климата, когато той ти срутва къщата до основи.

Ето за какво Гърция цели да премине от 82.6% енергетика, подвластна от въглища и петрол, към енергетика, подвластна от ВЕИ. А това може да има сериозен резултат върху България - в този момент Гърция внася огромна част от силата точно от нашата страна, само че в случай че реализира енергийната си промяна, процесът може да се обърне.
Реклама Енергиен проблем
Атина подхожда към енергийната промяна от две направления - обезпечаване на фамилиите, наранени от затварянето на въглищните центровете и основаването на нова енергийна инфраструктура.

Гръцките общини работят с локални организации за развиването и построяването на фотоволтаични планове за лична консумация, облагите от които се употребяват за помагане на по-бедните общества.

За реализирането на втората цел са планувани вложения от почти 18 милиарда евро от обществения и частния бранш, като повече от 30% от европейските дотации за Гърция са ориентирани към развиване на ВЕИ. Hellenic Petroleum SA да вземем за пример ще построи 18 слънчеви парка с потенциал от 204 мВт в Западна Македония. Motor Oil Hellas SA, Terna Energy SA и Trans Adriatic Pipeline AG са пуснали оферта за построяването на атомна електроцентрала на стойност от 8 милиарда евро.

По обособен план Terna Energy SA влага 600 млн. евро в помпена Водноелектрическа централа в Амфилохия.
Реклама
Засилват се и самодейностите за геотермални, слънчеви и водородни планове.

White Dragon ще употребява голямомащабно възобновимо електричество за производството на зелен водород посредством електролиза в Западна Македония. Водородът по-късно ще бъде съхраняван непосредствено, посредством кратковременно водородно предпазване, и косвено, посредством въвеждане в газопроводите на DESFA. С употребяването на високотермални горивни кафези въглеродът ще зареди енергийната мрежа с електричество с закрепено базово натоварване от зелена сила и топлота.

HiPo пък ще развива, проектира и създава HT-PEM горивни кафези за възпроизвеждането на топлота и сила. Това е допълващ план в тандем с White Dragon, като клетките от HiPo ще се употребяват за процесите в White Dragon. Общата инвестиция възлиза на 8 милиарда евро.

Вече започва и самодейност с VW да трансфорат остров Астипалая в енергийно самостоятелен. До този миг са вложени 20 млн. евро - 10 млн. евро от Гърция и 10 млн. евро от VW.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Политика 3 Право 1 Транспорт 2 Политика 3 Градове 1 Политика 2 Градове 3 Право Реклама Подводни енергийни връзки
Най-големите оператори на електрически мрежи в Гърция - IPTO и HEDNO, са вложили 485 млн. евро през миналата година. Като вложенията на IPTO доближават 1.12 милиарда евро от 2018 насам. IPTO сполучливо свързва о. Крит с полуостров. Пелопонес през 2021 и е в развой на реализиране на връзка сред о. Крит и Атика.

Основната цел е да се обвържат множеството гръцки острови с континентална Гърция. Резултатът от този план се чака да бъде внезапен спад в цените на тока за страната, които обичайно са едни от най-високите в Европа. След построяването и подобряването на мрежата е планувано огромна част от въглищните централи да бъдат спрени и да се оставят като авариен вид в спешна обстановка.
Климатични политики
За да извърши проектите си, Атина не разчита единствено на пари, само че е впрегнала и законодателни запаси. Създадено е Министерството за климатична рецесия и гражданска отбрана.

Гърция има за цел да отиде и една стъпка по-напред в своето предпочитание да отстрани въглищата до 2028, като забрани продаването и потреблението на коли с вътрешно горене. Допълнително към това съществува условието всички нови таксита и една трета от колите чартърен в Атина и Солун да са с нулеви излъчвания до 2025.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Допълнителна мярка, призната със закон, е - всички домове, издигнати след 2023 година, да не могат да употребяват отопление с изкопаеми горива, в случай че имат достъп до газова мрежа.

Така като годишен пострадал от климатичните последици и рецесии Гърция е осъзнала потребността от това да поеме лидерска роля за своите жители към прехода за зелена сила. За разлика от други страни членки, които се възпират и желаят да заздравят крилата и опашката, Гърция с цялостни сили се пробва да отбрани своя корпус.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Климат
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР