През втората половина на февруари 2023-та г. Плевенска филхармония ще

...
През втората половина на февруари 2023-та г. Плевенска филхармония ще
Коментари Харесай

Световна премиера с авторска музика на Христо Йоцов по повод 70 г. Плевенска филхармония

През втората половина на февруари 2023-та година Плевенска филхармония ще показа в два концерта стратегия, обвързвана със 70-годишнината на плевенския симфоничен оркестър, основан през 1953-та година.

Премиерните музикални събития ще бъдат показани на 17 февруари в зала „ Емил Димитров “ на Читалище „ Съгласие-1869 “ в Плевен и на 21 февруари в столичната зала „ България “.

Програмата на концертите включва музика, която носи по едно и също време типичен и джазов дух, а всички солисти са с двете си лица - класическо обучение, дружно с джазовата импровизация, споделя създателят на музиката в програмата Христо Йоцов, който ще бъде и солист в концерта.



„ Празнична интродукция “ се назовава подаръкът, който композиторът Христо Йоцов приготви във връзка 70-годишния празник на Плевенска филхармония.

След нея в програмата на Световната премиера ще прозвучат и „ Концерт за тромпет, тромбон и оркестър “ от Христо Йоцов със солисти Михаил Йосифов - тромпет и Велислав Стоянов – тромбон, и Концерт за маримба, ударни и оркестър - " Картини от два свята ", също от Христо Йоцов, в който солисти ще бъдат Василена Серафимова - маримба и Христо Йоцов - ударни принадлежности.

Диригент на събитието, което е акцент в музикалната стратегия на Плевенска филхармония за 2023-та година ще бъде маестро Борислав Йоцов.

Специално за Дарик радио Христо Йоцов, който е създател на музиката в цялата стратегия на концерта, в това число и на Празничната интродукция, която той написа в чест на Плевенска филхармония, сподели:

„ Вече бяха подготвени двата концерта - за тромпет и тромбон със солисти Мишо Йосифов и Вили Стоянов, и за ударни принадлежности със солисти – небезизвестната плевенска звезда Василена Серафимова и моя благосклонност – маримба и ударни, когато споделих с шефа на Плевенска филхармония Любомир Дяковски, че заради към този момент дълговременното ни съдействие и не една и две министър председатели, да го създадем с Плевенска филхармония, той сподели: „ Чудесно! А има и мотив – 70-годишнината на оркестъра “. Така, той ми предложи да напиша тази „ Празнична интродукция “ и дружно с концертите за тромпет и маримба да стане една цялостна стратегия, и аз съм доста признателен и с неспокойствие чакам двете министър председатели – на 17-ти февруари в Плевен и на 21 февруари в зала „ България “ в София ”.



„ Нашата взаимна работа закупи темперамент освен на взаимно почитание, а и на взаимно наслаждение,и за мен е доста значимо, че оркестърът откликва по подобен метод на нещата, които вършим дружно.

Така, напълно естествено пристигна решението да осъществя тези министър председатели с Плевенска филхармония, тъй като този наш дълготраен взаимен труд оправдава иналага това, нещата да се развиват и да вършим от ден на ден нови неща, поради силата, която оркестърът носи и лекотата, с която става всичко. Същевременно и управлението на филхармонията е толкоз отворено и въодушевено от сходни планове по този начин, че просто нещата се случват по най-естествения и удобен метод.

„ Разбира се! Аз в никакъв случай не пиша просто по този начин – нереално. Всяка нота, която съм написал е предопределена за някого – касае се несъмнено за солистите, само че и за музикантите от оркестъра. Познавам музикантите и обособените групи в оркестъра и пишейки знам, виждам, слушам резултата. Още до момента в който писах нещата имах визия по какъв начин звучат и виждах лицата на музикантите, които свирят по този начин, че тези творби са доста персонифицирани, както за солистите, по този начин и за оркестъра “.

Относно структурата на „ Празнична интродукция “, която Христо Йоцов написа особено за юбилейната 70-та годишнина на Плевенска филхармония, създателят сподели:

„ Увертюрата е в елементарна двуделно – вариационна форма с доста присъщ високомерен празничен претекст, който се появява от време на време. В това време има оркестрови епизоди, солистични епизоди на другите групи в оркестъра – на щрайха, дървените, медните и на ударните принадлежности по този начин, че да има и едно показване на оркестъра със солистични изяви.

Мисля, че увертюрата е положителна, празнична и ефектна и се надявам да се хареса и на музикантите, и на публиката “.

Публиката в Плевен и София ще може да се наслаждения на юбилейния концерт на Плевенска филхармония на 17-ти февруари в зала „ Емил Димитров “ в Народно читалище „ Съгласие-1869 “ в Плевен и на 21-ви февруари в столичната зала „ България “.

Началото на концертите е от 19:00 часа.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР