През втората половина на август в Бургаския залив се очаква

...
През втората половина на август в Бургаския залив се очаква
Коментари Харесай

Нов кораб ще превозва туристи до остров Света Анастасия

През втората половина на август в Бургаския залив се чака да дойде чисто нов транспортен съд, който ще прави туристически пътувания до остров Света Анастасия. От 2014 година круизите от Бургас до там и назад се извършват единствено с двупалубният катамаран " Анастасия ", кръстен на първия атракционен едноименен остров у нас. До няколко дни обаче новият кораб, който се строи край Варна би трябвало да е тук и да стартира своите морски пътешествия. Съвсем скоро ще научите и неговото име. Това сподели за Българска телеграфна агенция Радовеста Стюърт, шеф на общинското дружество " Туризъм " в Община Бургас.

Новият транспортен съд ще прави най-много пътувания от Бургас до Света Анастасия, а катамаранът " Анастасия " ще пътува евентуално в триъгълния морски маршрут Бургас - остров Света Анастасия - рибарското населено място " Ченгене скеле ".

Новият кораб е вид катамаран и се строи в индустриалната база на компания за малотонажно корабостроене в село Езерово край Варна. Новият транспортен съд на Община Бургас се построява по огромния план " Силата на водата ". Неговата цел е повишение на конкурентноспособността и одобряване на Бургас като желана туристическа дестинация. Радовеста Стюърт сподели, че островът е един от знаците на Бургас и една от най-предпочитаните дестинации за български и непознати туристи.

Света Анастасия е единственият остров в България, трансфорат в туристическа атракция . На него има ресторант с морска кухня, лекарна, предлагаща характерни за района естествени артикули, реставрирана черква от XIV век, къща за посетители, мултимедиен музей, открита сцена. Островът е отворен за визити целогодишно, като отвън летния сезон те стават след предварителна поръчка. От месец май до в този момент Света Анастасия е посетен от близо 25 000 туристи, като множеството са българите. Тази година острова посреща също поляци, германци, рускоговорящи. В съпоставяне с предходната година, в този момент има растеж на посещаемост, проведените групи също са повече спрямо лято 2020. Ръстът не може да бъде доста по-голям по отношение на предишни сезони, тъй като Света Анастасия е обект, който може да приема стеснен брой туристи, уточни Стюърт. По думите й, туроператорите също доста интензивно популяризират острова и оферират на туристите комбинирани пакетни цени.

По време на визитата си на Света Анастасия туристите могат да прегледат интерактивния музей, да възпламенят свещичка в остарелия храм и да опитат някое от рибните изкушения в ресторанта " 100 години обратно ". На острова има и хотелска част, в която могат да се резервират нощувки. Корабът " Анастасия " прави по три курса дневно от Пристанище Бургас до острова - от 10:00, 13:30 и от 17:00 часа. Стандартният двупосочен билет е 14 лв.. За деца от 3 до 7 години билетът е 3 лв.. Безплатен е билетът за хората с увреждания и деца до 3-годишна възраст. След края на дейния сезон цената на билетите ще е по-ниска, като общоприетият билет да вземем за пример ще е с 2 лв. по-евтин.

На 15 август обаче ще бъдат пуснати спомагателни курсове . На тази дата островът празнува своя празник. Пътуванията ще са пет на брой. Община Бургас е подготвила богата стратегия за празника на остров Света Анастасия, която ще стартира рано сутринта и ще продължи през целия ден до последното отплаване към Бургас на кораба " Анастасия ". Заради нормалния напор на туристи на тази дата, поучавам всички поданици и посетители на Бургас, които желаят да посетят острова с общинския транспортен съд, да създадат резервации най-малко три дни по-рано, сподели Стюърт.

На острова ще има празничен базар . Фирмите участници ще са шестнайсет от цялата страна. Те ще изложат ръчно направени произведения, някои от тях особено направени за празника на острова. Базарът ще предложи шевици, сапуни, бижута, сувенири и други Ще има също щанд за домакински мед с разнообразни аромати, био храни, диетични кексчета без глутен, направени с лимец, банички със зърнени култури. От 20.00 часа е планувано осъществяване на хора на Държавната опера в Бургас. По традиция ще се организира и огромното островно хоро, дружно с танцьорите от фолклорен отбор " Странджа ".

На 15 август ще бъде отворен и достъпът до Фара. Всяка година той е желано премеждие и атракция, изключително за децата, сподели още Стюърт. През 1889 година на Света Анастасия е построен фар от френска компания. Първоначално той е бил инсталиран на стоманен дирек, издигащ се на 40 метра над морското ниво. При хубаво време светлината му се е виждала на 10 благи. През 1912 година в северната част на острова са положени основите на новия фар. За първи път той е разпален на 13 юни 1914 година и към този момент повече от 100 години продължава да обслужва корабоплаването в региона. От 2001 година островът е със статут на културно-историческа забележителност. Света Анастасия е единственият населен остров в наши води. Всяко лято там се организират театрални представления, концерти, празник на билките, развлечения за деца, има и частни събития - сватби, кръщенета.

От Община Бургас осведомиха, че продължава работата по разширението на пристана на острова. Специализиран плаващ кран работи периферно в акваторията на залива и не пречи на визитите. Проектът има за цел възстановяване на изискванията и сигурността при акостиране на острова. Старата кейова стена се удължава с 10 метра, а по едно и също време с това ще се построи още една, дълга 40 метра. Така ще се получи кей, затворен от две страни, а не предпазен единствено от едната. С построяването на новия кей ще бъде продължен интервалът за посещаване на острова. Той ще обезпечи по-безопасно акостиране, а при неприятно време ще е леговище за дребни плавателни съдове.

Радовеста Стюърт осведоми, че от 31 юли туристически пътувания от Бургас се правят и до най-новата атракция в региона - етнографският културно-туристически комплекс " Ченгене скеле ", който се намира наоколо до едноименното рибарско населено място. Интересът към селището е сериозен. До там по море пътува корабчето " Мави ", което обслужва до 25 пасажери на цена 17 лв. на човек. " Мави " предлага и фамилен билет - за двама възрастни и две деца, цената е 43 лв. в двете направления. На " Ченгене скеле " има построен културно-туристически комплекс, който показва бита и традициите на риболовците от Бургаския край. Има построен музей и нова предпазена стоянка за лодки. Културно-туристическият комплекс " Ченгене скеле " приема гости всеки ден от 9:00 до 21:00 часа. В комплекса има няколко забавни експозиции, представящи рибарството като поминък. Аниматори описват забавни риболовен истории, демонстрират по какъв начин се плетат риболовен мрежи и други Експлоатацията на културно-туристическия комплекс е напълно обвързвана c разпространение на нематериалното културно завещание на локалната рибарска общественост. Така се основават условия за предпазване на бранш " Рибарство " и за развиване и опазване на традициите в рибарския поминък.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР