През вековете италианците са изобретили много апетитни рецепти с хляб,

...
През вековете италианците са изобретили много апетитни рецепти с хляб,
Коментари Харесай

Икономични италиански рецепти с хляб

През вековете италианците са изобретили доста апетитни предписания с самун, които са хранителни и икономични. За приготвянето им се употребява остарял самун.

Така се подготвя италианската салата панцанела, която е вкусна и засища елементарно. За 6 порции са нужни 400 грама изсъхнал самун, най-добре чабата, 150 мл зехтин, 2 супени лъжици оцет, 1 кг домати, 1 глава лук, 10 маслини, сол и черен пипер на усет.

Две трети от доматите се настъргват, хлябът се накъсва на късчета и се поставя в купа за салата. Залива се с доматения сок. Останалите домати се режат на кубчета с размер на частите самун. Лукът се реже на тънки шайби.

В купата към хляба се прибавят доматите и лукът, маслините, зехтинът, оцетът и солта. Салатата се разбърква доста деликатно с ръце. Оставя се да престои 10 минути и се сервира.

Пицата от остарял самун също е италианско откритие и като се изключи че е икономична, е и доста вкусна. Тази пица се подготвя доста елементарно.

Необходими са 10 филийки изсъхнал самун, дебели към 5 сантиметра, 1 буркан домати в личен сос, 1 супена лъжица риган, сол и черен пипер на усет, 1 чаша прясно мляко, 100 грама сирене или кашкавал, зехтин.

 Пица от остарял самун

Фурната се нагрява до 200 градуса.

Налива се малко зехтин в тава. Всяка филийка се топва в прясното мляко, с цел да омекне. Достатъчно е да топнете филийките за секунди, с цел да поемат от млякото.

Доматите се пасират и се поръсват със сол и риган. Филийките се подреждат една до друга в тава и се намазват с доматения сос. Поръсват се с настъргано сирене или кашкавал, от горната страна се редят още филийки и се мажат с доматен сос, поръсват се с кашкавал или сирене.

Пицата се пече 40 минути, като се внимава да не изгори. Оставя се в изключената печка с открехната врата за още 10 минути и се сервира. При предпочитание може да се добави малко колбас или кренвирш, нарязан на късчета.

Ако желаете, можете да чукнете две яйца върху пицата, когато е подготвена, и да ги оставите да се запекат във фурната за няколко минути. За феновете на пикантното е уместно върху пицата да се поръси нарязана люта чушка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР