През вече отминаващото лято един необичаен пътешественик обиколи страната ни.

...
През вече отминаващото лято един необичаен пътешественик обиколи страната ни.
Коментари Харесай

Момата Барби преоткрива родните традиции

През към този момент отминаващото лято един необикновен странник обиколи страната ни. Облечена в българска носия, една кукла споделя в обществената мрежа Инстаграм за хубостта на природата ни, богатата ни история и обичаи, които би трябвало да съхраним.

Момата Барби е българка, " родена " в Белгия, в дома на Диана Петрова, която учи кинорежисура в Антверпен. По време на рестриктивните мерки в страната поради пандемията, Диана непринудено решила да съчетае заниманията си да написа и да създава ръчно разнообразни неща. Така съчетала и облика на куклата Барби с този на обичайна българка от село.

„ Много постоянно навестявам всякакви втори използва, там имаше доста барбита и аз, не знам за какво, имах голямо предпочитание да си купя Барби, бяхо примерно по 4 евро, бяха доста на ниска цена. После от същата втора ръка открих една кукличка, която беше облечена като че ли с носия. И внезапно, като ги сложих двете една до друга, взех решение, че Барби би трябвало да бъде облечена с тази носия ", описа пред " Хоризонт " създателката на момата Барби.

„ Елека уших, ризата, също престилката, а пафтите бяха в действителност мустак, някакъв медальон... "

Но това било единствено началото. Вече облечена, момата Барби се захванала с типични за българското село занимания - да вземем за пример да направи баница, а Диана Петрова решила, че ще е занимателно да я снима и да измисля съпътстващи съответната обстановка текстове. Момата чете книгите на Елин Пелин, играе ръченица, отглежда домати за шопска салата, пече чушки на печка „ Раховец ", бродира шевици и до момента в който прави това, ние се допираме до някои от размислите й.

Чрез героинята на куклата си Диана признава, че се приближава доста повече до българските обичаи. Целта й е това да се случи и с всеки, който открие профила на куклата в Инстаграм.

„ Моята концепция беше не да разпространявам българското на чужденците, едвам подсещам на българите за българското. Аз също не познавам нашите обичаи и концепцията ми е посредством нея да се усещам малко повече у дома и да се срещна повече с нашата просвета ", споделя Диана Петрова в предаването „ По първи петли ".

Как Диана Петрова вижда бъдещето на момата Барби? „ Това, което желая тя да прави, с изключение на да пътува, е по-скоро да демонстрира остарели занаяти, традиции, обичаи, празници. "

Тя не е типичната жена, която бихте си показали, прецизира Диана. „ Не е стопанка, която си мечтае да се омъжи. Искам да е хем съвременна Барби, хем обичайната Барби. Искам да вкарам модерното в обичайното и да покажа, че обичайното не е скучно и може да е доста красиво, доста освобождаващо. "

Рилският манастир е единствено едно от местата, до които куклата е стигнала това лято. В профила й в Инстаграм можем да забележим фрагменти от нейните пътешествия до Копривщица, Карлово, Габрово, Ловеч, Велико Търново. Стигнала е надалеч на юг по морето, където най-вече й допаднал плажът при река Велека.

Скоро следва момата Барби да бъде и нестинарка. И въпреки че се завръща към дома си в Белгия - ще можем да я забележим по какъв начин плъсти вълна и тъче на стан. Всичко това - в Инстаграм профила й - momatabarbie, изписано слято.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР