През уикенда над 70 учители, директори, социални работници и представители

...
През уикенда над 70 учители, директори, социални работници и представители
Коментари Харесай

Образованието за мир и нов социален договор за образованието обсъдиха учители от цялата страна и представители на гражданския сектор

През уикенда над 70 учители, шефове, обществени служащи и представители на цивилен организации разискаха бъдещето на образованието и потребността от нов обществен контракт за него.

Конференцията се организира в Националния СТЕМ център и бе проведена от Българската платформа за интернационално развиване в партньорство с Център „ Отворено обучение “, с финансовата поддръжка на Центъра Север-Юг на Съвета на Европа, съфинансиран от Европейския съюз.

Участниците разискаха отчета на ЮНЕСКО за световното бъдеще на образованието: „ Преосмисляне на нашето бъдеще дружно: нов обществен контракт за обучение “. Според него трансформирането на образованието изисква незабавно възобновяване на салдото в връзките посред ни, с природата, както и с технологиите – проникнали в живота ни с доста благоприятни условия, само че и с доста опасности за справедливостта, приобщаването и демократичното присъединяване.

„ Социалният контракт е освен това от договорка, защото отразява правила, задължения и правила, които са вградени в закони. Отправната точка е споделена визия за публичните цели на образованието “, посочи ръководителят на БПМР проф. Петранка Филева. Тя добави, че нужно „ незабавно “ преоткриване на образованието, с цел да се оправим с общите за всички световни провокации. „ Докато през двадесети век публичното обучение е главно ориентирано към поддръжка на националното поданство и наложително учебно обучение, през днешния ден светът е изправен пред съществени опасности за бъдещето: разширение на общественото и икономическото неравноправие, изменение на климата, загуба на биологично многообразие, демократично оттегляне и предизвикателна софтуерна автоматизация “, сподели още тя.

Проф. Румен Вълчев от Център „ Отворено обучение “ съобщи, че са нужни групови старания за постигането му, а той самият е нужно да даде знанията и нововъведенията, нужни за образуване на стабилно и спокойно бъдеще за всички. Според Вълчев образователните стратегии би трябвало да натъртват на екологичното, междукултурното и интердисциплинарното образование, което подкрепя учениците да имат достъп и да създават познания, като в същото време развиват способността си да ги подлагат на критика и ползват. В тази връзка той посочи огромното значение на образовеанието за мир и световното обучение.

Професорът от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ Сийка Чавдарова уточни, че достъпът до познание към този момент е доста елементарен през технологиите, само че е значимо да бъде заложен върпоса кой образува уменията, настройките и полезностите. „ Учениците получават знанията с интерпретация. Самото преподаване към този момент стартира да се трансформира във фасилитиране, в „ поддръжка за ученето “, сподели още тя и добави, че най-важните въпроси, на които би трябвало да си отговорим, с цел да реализираме нов обществен контракт за образованието са: за какво, по какъв начин, какво, къде и по кое време ние учим.

Ролята на младежите в трансформацията на света показа доктор Лилия Еленкова от Европейската младежка карта – България. Основателят на Технократи Ивайло Бонев предизвика участниците с презентацията си за това дали в действителност се случва цифровата промяна на образованието. Мария Стайнова и Виолетка Славова от студио Lusio Architects приказваха за учебните заведения на бъдещето като предпазени просветителни обекти в името на самостоятелното и групово благоденствие. Изпълнителният шеф на фондация „ Каузи “ описа за училищен научни начинания и провокации за предприемачество в учебно заведение, които развиват тези умения в децата.

В рамките на програмата бяха извършени и ателиета, както и предаване на положителни практики. От Центъра за развиване на устойчиви общности предизвикаха учителите с тематиката за насилието в учебно заведение на крачка от домашното принуждение и проблемите при децата очевидци на домашно принуждение. Проектно-базирано образование за главно и приблизително обучение LEGO® Education SPIKE™ Prime беше показано от Центъра за креативно образование, като учителите влезнаха в ролята на възпитаници и проектираха и конструираха роботи, учейки посредством игра. Как да се употребява спортът за превъзмогване на пасивната експанзия в учебно заведение сподели Иван Евтимов от Българската федерация по футбол на маса.

За да има нов обществен контракт за образованието участниците се сплотиха, че е нужно: разпространяването на дезинформация да бъде противодействано посредством научна, цифрова и хуманистична просветеност, която развива способността да се разграничава лъжата от истината; преподаването да е взаимно начинание, при което учителите са приети за работата си като производители на познания и основни фигури в просветителната и обществена трансформация; учебните заведения би трябвало да бъдат предпазени просветителни обекти в името на самостоятелното и групово благополучие; правото на обучение би трябвало да бъде разширено, с цел да бъде през целия живот и да включва правото на информация, просвета, просвета и съгласуваност.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР