През цялата изминала година Западът заплашваше Москва с пълна изолация,

...
През цялата изминала година Западът заплашваше Москва с пълна изолация,
Коментари Харесай

Всичко предстои. Как се промениха отношенията на Русия с постсъветските републики

През цялата минала година Западът заплашваше Москва с цялостна изолираност, стопански колапс и давност. Въпреки това държавните връзки със съседите или не претърпяха фрапантни промени, или се усъвършенстваха. За това какво чака постсъветското пространство през 2023 година - в материала.

Съюзната страна

През 2022 година Беларус беше най-последователният съдружник на Русия. Първо, Александър Лукашенко даде територия за започване на нахлуване на съветските войски към Киев и нанасяне на ракетни удари. Второ, интернационалните наказания не замразиха интеграционния развой сред Москва и Минск, а в противен случай, го ускориха.

В средата на октомври Лукашенко съобщи, че Владимир Зеленски приготвя нахлуване против Беларус. По тази причина в границите на Съюзната страна беше основана районна 9-хилядна формация войски за отбрана на белоруските граници. „ Кажете на президента на Украйна и на другите луди, че Кримският мост ще им се стори като цветенца, в случай че пипнат и един метър от нашата територия с мръсните си ръце “, сподели ръководителят на републиката. Министерството на защитата на страната обаче акцентира, че районната формация е извънредно защитителен план.

Що се отнася до стопанската система, през ноември белорусите дадоха обещание да доставят на Русия до 100 000 тона дизел и до 50 000 тона бензин всеки месец. Освен това, съгласно държавния секретар на съюзната страна Дмитрий Мезенцев, страните са свършили доста работа по доближаването на националното законодателство за икономическа интеграция.

Разработени са 28 взаимни стратегии. Според министър-председателя на Беларус Роман Головченко, половината към този момент са осъществени. Той акцентира, че през миналата година не е имало млечни, газови, месни или каквито и да било търговски войни сред Москва и Минск. Вместо това белорусите усилиха каузи си на съветския пазар с към 30%. Както посочи Головченко, Минск пренасочи към съдружника тези артикули, които преди са отивали в Европа, само че в този момент са попаднали под наказания.

Освен това управляващите на Витебска област водят договаряния за икономическо съдействие с Крим. През юли те подписаха протокол за планове за съдействие сред Министерския съвет на полуострова и Витебския регионален изпълнителен комитет. През октомври същото съглашение беше подписано от районните свободни стопански зони. Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов предлага на Беларус да употребява кримските пристанища като южни морски врати на ЕАИС.

Объръщане към центъра

В края на ноември Касим-Жомарт Токаев беше избран отново на поста президент на Казахстан и незабавно по-късно отлетя за Москва за договаряния с Владимир Путин. Според казахстанския водач, по този начин е желал да подчертае смисъла на северния комшия за страната.

Според Министерството на националната стопанска система на Казахстан към този миг, от началото на годината, републиката е нараснала доставките на артикули за Русия с 15,1%. В същото време през 2021 година продуктовата гама е била 640 позиции, а през 2022 година - 1057. През първата половина на годината Москва е нараснала директните вложения в Казахстан с една трета, до 938 млн. $.

На собствен ред Путин предложи на Токаев да сътвори газов съюз, който с изключение на Русия и Казахстан може да включва Узбекистан. Тъй като западните страни взеха решение да се откажат от съветските енергийни запаси, Москва стартира да се преориентира към други райони. И двете централноазиатски републики изпитват дефицит на газ и евентуално ще се интересуват от доставки на съветско гориво. В бъдеще газ може да се доставя от Узбекистан през Афганистан и Пакистан до Индия. Туркменистан от седем години се пробва да реализира сходен план на стойност 10 милиарда $.

Освен това Русия е подготвена да построи атомни електроцентрали в Киргизстан, Казахстан и Узбекистан. “Росатом ” освен ще построи уреди, само че и ще увеличи компетентността на локалните експерти, тъй че те независимо да обезпечават целия работен цикъл. Атомните електроцентрали би трябвало изцяло да компенсират неналичието на електрическа енергия в Централна Азия. Например в Ташкент се надяват да получат нуклеарна сила през 2028 година - техническото задание към този момент е подписано с “Росатом ”. Астана към момента избира сред Русия, Франция и Южна Корея, само че признава, че предлагането за съдружник в ЕАИС и ОДКБ е по-изгодно, защото Москва се съгласява да извозва и изхвърля нуклеарните боклуци .

Евразийският план

Сърцето на евразийската интеграция с присъединяване на Русия е ЕАИС, тъй че не е изненадващо, че през 2022 година Москва прояви нараснал интерес към тази организация. По-конкретно, взехме решение да стартираме петгодишен пилотен план за финансова поддръжка на индустриалното съдействие, в който ще вземат участие най-малко три страни от съюза. От 20 до 30 милиона $ могат да бъдат отделени за субсидиране на лихвите по заемите.

Подкрепата за съдействие в границите на ЕАИС би трябвало да помогне на неговите членове да открият лично софтуерно развиване. На първо място Русия ще завоюва от това, тъй като в границите на съюза няма опция на нейните технологии.

Един от първите планове може да бъде създаването на междудържавна стратегия за развиване на полупроводниковата промишленост. Основният проблем е, че в страните от ЕАИС съвсем няма предприятия, които да са подготвени да създават нужната продукция. Министерството на индустрията и търговията на Русия отбелязва 15-годишното закъснение на локалната промишленост от международните водачи. Председателят на Евразийската икономическа комисия (ЕАИС) Михаил Мясникович обаче е убеден, че в бъдеще полупроводниците ще станат знак на триумфа на евразийската интеграция.

Освен това ЕАИС предлага да се сътвори универсална платежна система. Освен това в нея ще могат да вземат участие както членовете на ЕАИС, по този начин и страните от БРИКС, на първо място Индия и Китай, които при верен метод могат да заменят всички някогашни сътрудници на Москва на Запад. Но даже и това да се провали, до 2025 година водачите на ЕАИС дават обещание да образуват общ финансов пазар.

Дотогава единният газов пазар би трябвало да проработи. Както сподели Лукашенко, Беларус желае всички в съюза да заплащат една и съща цена за горивото, даже и да е равна на европейските индикатори.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР