През този месец археологическа експедиция на Националния исторически музей (НИМ)

...
През този месец археологическа експедиция на Националния исторически музей (НИМ)
Коментари Харесай

Откриха римска военна диплома на войник от II век в крепостта Состра

През този месец археологическа експедиция на Националния исторически музей (НИМ) организира археологически разкопки в бранш III на кастела Состра на пътя Ескус - Филипополис. Това бе 17 поредна експедиция в римската крайпътна цитадела, финансирана от общината в Троян.

Цел на изследването е била постройка с условна номерация 7, ситуирана до южната врата на укрепения лагер. Сградата е прилепена на фуга до външното лице на северния дувар на западната фланкираща кула на портата. Заема повърхност от 150 кв. м (дължина север - юг 15 м; ширина изток-запад 10 м) и е непокътната тук-там до 2 метра.

Постройката е построена от ломени камъни на калова заварка. Въз основа на извършените разкопки, постройката може да се раздели на общо 4 пространства (две съществени и две спомагателни тесни пространства).

Във вътрешността на постройката са открити голям брой керамични фрагменти от съдове, присъщи за интервала IV-V век: прешлени за вретено; групова монетна находка от медни монети, които са мощно обгорели и стопени при опожаряването на постройката.

Сред най-интересните находки археолозите показват откъс от бронзова военна тапия, открита в повърхностния насип на помещението.

Фрагментът, въпреки и дребен по своите размери, дава забавна информация за заселен деец от помощните военни елементи на римска провинция Долна Мизия в покрайнините на кастела Состра. Според един от най-хубавите европейски епиграфи - Николай Шаранков, дипломата е на боец от Първа Атонска кохорта, името на командира му е Елиан.

Датата на отсичането на дипломата може би е по времето на император Антонин Пий (средата на II век), от който са множеството дипломи за Тракия и всички до момента известни конституции, включващи името на Атонската кохорта. Професор Христов обръща внимание на обстоятелството, че до момента нямаше тапия съответно за боец от Атонската кохорта, единствено за 2 Луценска и 2 Матиакска.

Дипломите са се издавали на пенсионираните бойци от римската войска в два екземпляра. Единият получавал ветеранът, а другият се съхранявал в централния списък в столицата Рим. На металните пластини се изписвала значима информация като: името на притежателя на дипломата, в кои елементи е служил, при кой император е публикуван формалният документ, имената на очевидците от военната част, пред които се пенсионирал боецът и други. Важно било също, че наред с документа боецът получавал и торба сребърни пари и благодатен имот земя, като по този метод било обезпечено положителното същуствуване на боеца до неговата гибел.

За Атонската кохорта се знае малко. Вероятно тя е основана при започване на II век в провинция Фригия (дн. Турция). Около средата на столетието е маркирана в станция Мелта - прилежаща на Состра някъде в покрайнините на дн. гр. Ловеч. През 193 година кохортата е преместена в укрепения лагер Кабиле (до едноименното ямболско село).

Краят в потреблението на постройката № 7 се датира с монети от края на IV първата половина на V век, както и керамични фрагменти присъщи за същите епохи. Относно нейното предопределение, може да се изкаже хипотезата, че тя е била в началото постройка обвързвана с бита на бойците в кастела, а в следствие е употребена и в постлагерния интервал от края на IV до края на V век.

Със своите дебели зидове, непокътнати на височина до 2 м, сама по себе си постройката е била и добре предпазена, и е била солидна за времето си конструкция на два етажа. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР