През тази пролет в Университетската ботаническа градина в Балчик разцъфтяват

...
През тази пролет в Университетската ботаническа градина в Балчик разцъфтяват
Коментари Харесай

В Балчик над 57 хил. лалета ще радват посетителите на Ботаническата градина

През тази пролет в Университетската ботаническа градина в Балчик разцъфтяват над 57 000 лалета от 85 сорта, оповестиха през днешния ден от управата на парка. Новите сортове са 47 от всички групи и класове - простоцветни, кичести, хибриди, лилиевидни, ресничести, многоцветни, ботанически и др. 

Парадът на лалетата най-вероятно ще бъде в пика си по Великден и ще продължи до първата третина на месец май. 

Посетителите ще могат да се насладят и на други пролетни цветя - зюмбюли, нарциси, мускари. Новите сортове лалета са показани най-вече в градина
„ Разсадника “ и Божествената градина, в партери с обща повърхност от към 1 200 квадратни метра. Цветните площи включват и други типове растения - теменужки, незабравки, боянки. 

Студените мартенски и априлски дни задържат интервала на развиване на луковиците, допълниха от Ботаническата градина. Поради тази причина сега са разцъфтели няколко ранни сорта лалета. 

Университетската ботаническа градина в Балчик е основана през 1955 година от акад. проф. Даки Йорданов, ректор на СУ „ Св. Климент Охридски ” през интервала 1956-1962 година  

Тя се простира на повърхност от 194 декара и разполага с растителни сбирки с над 4 900 типа, които се усилват непрестанно. Освен туристически обект, тя е и монумент на културата и предпазена околност. Отворена е за визити всеки ден от 8:30 до 19:00 часа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР