През търговския период на 2023 г. се наблюдаваше забележителен скок

...
През търговския период на 2023 г. се наблюдаваше забележителен скок
Коментари Харесай

2023 беше годината на мрежите от втори слой – ето кои мрежи доминираха

През комерсиалния интервал на 2023 година се наблюдаваше незабравим скок в търсенето на решения за мащабиране на Етериум, което свидетелства за продължаващата битка с проблемите с мащабируемостта в мрежата на Етериум (ETH).

В продължение на години провокации като високите такси за транзакции и претоварването на мрежата попречиха нововъведенията и необятното приемане.

Към май 2022 година междинната такса за транзакция в мрежата на Етериум от първи пласт внезапно се е повишила до $196 от едвам $2 две години по-рано, което оказва доста въздействие върху потребителското преживяване и води до по-бавна обработка на транзакциите спрямо мрежи като Solana ( SOL ). В отговор на това се появиха решения от втори пласт 2, които имаха за цел да облекчат тези провокации, като обработват транзакциите поотделно и предават сгъстена версия на главната мрежа на Етериум за сетълмент.

Преминаването от консенсусния механизъм на Етериум от доказателство на работа (PoW) към механизъм за доказателство на залог (PoS), развой прочут като “ “, през септември 2022 година ускори търсенето на мрежата. Вследствие на това началото на 2023 година означи забележителен растеж в потребността от решения за мащабиране от втори, което се вижда от забележителното нарастване на месечните такси за газ, изразходвани от тези протоколи за споразумяване на действия в главния пласт на Етериум.

Съобщава се, че сред февруари и март тези такси са се нараснали със 138%, като през февруари протоколите са похарчили 106.56 милиарда GWEI, които са се нараснали повече от два пъти до 253.91 милиарда GWEI в края на март. Скокът в интензивността на втори пласт през март беше обвързван с упованието към “ ” събитието на ARB токена на Arbitrum, което притегли нови участници да правят транзакции във веригата за приемане на право на присъединяване.

Arbitrum приключи своя airdrop на 23 март, като разпредели 1.27 милиарда ARB токена в над 600,000 отговарящи на изискванията портфейли, което съответства с рекордния брой дневни транзакции от 2.73 милиона на втори пласт, съгласно данните на Arbiscan.

Въпреки че през първата половина на годината се наблюдаваше спад в цените на криптоактивите, таксите за газ в бранша на втори пласт продължиха да се усилват, което демонстрира устойчива ангажираност на потребителите, а освен повишение на интензивността. Между март и септември месечните такси за газ, изразходвани за споразумяване на активността на втори пласт в главната мрежа на Етериум, се повишиха със 108% до 527 милиарда GWEI, демонстрирайки исторически пикове в потребителската интензивност за платформите от втори пласт през 2023 година

През август стартирането на Base, основаното на Етериум решение за мащабиране на Coinbase, притегли нова вълна от консуматори към екосистемата на решенията от втори пласт, като бързо надвиши интензивността на съществуващите протоколи като Arbitrum и Optimism ( OP ).

Успехът на Base беше емфатичен, като за малко време през септември надвиши общата заключена стойност (TVL) на DeFi на Solana, достигайки исторически най-много от $411 милиона спрямо $315 милиона на Solana на 6 септември. В средата на октомври обаче Solana възвърна инерцията си, което докара до смяна в класацията на TVL.

Историята за триумфа на Base след старта включва въздействието на децентрализираното обществено приложение friend.tech, което дебютира в Base през август. С повишаването на интереса месечният брой на дейните адреси на приложението надвиши 350,000 до края на септември, съпроводен от рекордно високи такси и доходи от транзакции съгласно данните на DefiLlama.

Въпреки това, защото първичният хайп към friend.tech понижа, броят на дейните консуматори, мрежовите такси и приходите му означиха забележителен спад до края на декември.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР