През следващия половин век геополитиката ще се определя от местоположението

...
Коментари Харесай

Intel: Санкциите срещу Китай бяха неизбежни


През идващия половин век геополитиката ще се дефинира от местоположението на предприятията за произвеждане на полупроводникови чипове, счита Пат Гелсингър
(снимка: Walden Kirsch / Intel)

О т встъпването си в служба през февруари предходната година, основният изпълнителен шеф на Intel Патрик Гелсингъ р е бранител на нуждата от разширение на индустриалния потенциал за чипове в Съединени американски щати. С амо в Охайо компанията чака да влага 100 милиарда $ за създаване на авангарден индустриален клъстер. Санкциите против Китай в процеса на такова изместване на салдото той назова неизбежно събитие.

Говорейки за глобите, които принуждават китайските компании и техните задгранични контрагенти да получат специфични лицензи за експорт от Съединени американски щати, с цел да доставят чипове и съоръжение за производството им Китай, шефът на Intel назовава сходни ограничения „ геополитически неизбежни ”. „ Поради тази причина смяната в салдото във веригите за доставка на чипове е толкоз значима ”,, цитира думите му Уол Стрийт Джърнъл.

През юли тази година Гелсингър приказва в Конгреса на Съединени американски щати като част от група лобисти, заинтригувани от приемане на държавни дотации за развиване на полупроводниковата промишленост в страната. Приетият по-късно пакет от закони планува разпределяне на до 53 милиарда $ от бюджета на Съединени американски щати за сходни вложения.

Тази седмица шефът на Intel се върна към към този момент известната си метафора за петролните ресурси, които определяха развиването на геополитиката през предходните петдесет години. През идващия половин век, съгласно предприемача, геополитиката ще се дефинира от местоположението на предприятията за произвеждане на полупроводникови чипове.
още по темата
Гелсингър счита, че до края на десетилетието Азия ще понижи каузи си на пазара на услуги за произвеждане на чипове от сегашните 80% на 50%. В същото време Съединени американски щати ще могат да усилят каузи си до 30%, а Европа ще получи 20%. Ако подобен сюжет се осъществя, тогава „ всички ще бъдем добре ”, твърди CEO-то на Intel.

Настоящият спад на пазара на полупроводници в действителност не тормози основния изпълнителен шеф на компанията, защото той е уверен, че до края на десетилетието международният оборот от чиповете ще нарасне доста – от $600 милиарда до $1,1 трилиона. Според прогнозите, тримесечните доходи на самата Intel би трябвало да намалеят с 21% до 15 милиарда $.

Гелсингър засегна и тематиката за идното обществено предложение на акции на дъщерното сдружение Mobileye. Според него, моментът за това не е най-хубавият, само че Intel вижда сходна мярка като метод за максимизиране на своя капацитет.

Автономните транспортни средства, счита Гелсингър, ще станат необятно публикувани след три години. Извън Съединени американски щати обаче самоуправляемите коли ще се появят още по-бързо, защото локалните законодатели са по-снизходителни към работата им по публичните пътища в сравнение с американските регулатори.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР