През следващата седмица се очаква Фед да понижи лихвите за

...
През следващата седмица се очаква Фед да понижи лихвите за
Коментари Харесай

Действията на Федералния резерв не спасяват само акциите

През идната седмица се чака Фед да намали лихвите за трети следващ път

Не, това не е QE4! Така ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл дефинира репо-операциите на централната банка на Съединени американски щати, с които се инжектира ликвидност на междубанковия пазар. QE, или Quantitative Easing, е серията от покупки на скъпи бумаги, които централната банка прави, с цел да усили паричното предложение и да подтиква кредитирането и вложенията в действителната стопанска система.

Репо-операциите на Федералния запас на Ню Йорк за изкупуване на краткосрочни ДЦК са ориентирани към обезпечаване на задоволително свободни пари, с цел да се възстановява овърнайт лихвения %, който при започване на месеца скочи до 10%. Тези покупко-продажби са на процедура заеми, които комерсиалните банки получават от Федералния запас за един ден, като се одобряват в залог държавни и ипотечни облигации. Те се трансфораха в сериозен знак за проблеми във финансовата система, тъй като не е обикновено при съществена рента от 1.80% да има толкоз високо равнище при междубанковите заеми.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Няма аргументи за терзание, към този момент

Федералният запас усилва салдото си през последните няколко седмици с доста бързи темпове. Статистиката демонстрира 205 милиарда $ повишаване за последните шест седмици, което е обвързвано точно с репо-операциите. Да погледнем цялата картина с салдото от октомври 2012 година до момента.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Нарастването на салдото от октомври 2012 година до края на 2014 година е QE3, което е най-дългата и огромна стратегия за стимулиране на финансовата система в Съединени американски щати. Тя беше в отговор на слабото показване на Уолстрийт за годината преди този момент и докара до напредък на акциите и на стопанската система след дълговите проблеми в Европа. Интересното е, че от Федералния запас по-късно започнаха да приказват за нормализиране на лихвите и на салдото си макар световното закъснение.

След едно покачване на лихвата в края на 2015 година беше направена дълга пауза, с цел да се спре спадът на Уолстрийт преди изборите за президент през 2016 година След това наблюдавахме едно разминаване сред думи и каузи. Фед повишаваше лихвите, без да трансформира салдото си. А в края на 2018 година даде сигнал, че стопира с повишението им, с цел да спре срутва на фондовия пазар. Само за три месеца тогава видяхме 20% спад на показателите и най-притеснителното е, че пазарът на рискови облигации изпита сериозен стрес. Федералният запас продължи да понижава салдото си до септември. Сега още веднъж виждаме еднородна политика, като с изключение на двете стъпки на понижение на лихвата от 2.5% на 2% имаме и напредък на салдото. Дали това е задоволително, с цел да избави световната стопанска система от криза? Вероятно не и вечно, само че е положително начало.

Има и още един провесен въпрос: Дали Федералният запас не се е засилил, с цел да поддържа президента Тръмп в предизборната година?

Банкерите възнамеряват покупки на облигации за 60 милиарда $ месечно за първите шест месеца на идната година. Кумулативно, това прави единствено два пъти повече от растежа на салдото до момента и също е положително начало. Но доста е евентуално да забележим баланс от най-малко 5 трлн. $ още през идната година.

Къде се крие казусът?

Най-очевидният " провинен " за репо-операциите е държавният бюджет на Съединени американски щати. Администрацията на Тръмп харчи пари със забележителни темпове, против които емитира нов дълг. Само за третото тримесечие чистият размер на дълга е 410 милиарда $ и до края на годината ще има сходен размер. Това са големи суми, които извличат ликвидност от пазара. Федералният запас се връща към монетизация на дълга с главната си цел да задържи ниска лихвата, с цел да не докара до банкрут задлъжнялата стопанска система. Федералният дълг на Съединени американски щати наближава 23 трлн. $ при годишен недостиг от 4.8% от размера на американската стопанска система. Инвеститорите доста добре осъзнават този факт и по тази причина не виждаме огромен интерес за покупки на акции макар отличната среда за това, която централната банка основава със тласъците си. Държавата ще употребява тази ликвидност, само че с намаляващ резултат за стопанската система, тъй като ще измества вложенията на частния бранш.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Държавният дълг на Съединени американски щати пораства мощно през втората половина на годината. Частният дълг евентуално също ще регистрира повишаване, което би трябвало да се отрази на американската стопанска система със забавяне. Положителните резултати в номинално отражение ще са през първата половина на идната година.

Достатъчно ли е за напредък на пазарите?

Федералният запас ще помогне за абсорбирането на новия държавен дълг, като срив на държавните бумаги наподобява малко евентуален. Това е добре, тъй като разпродажби на безрисковите бумаги биха довели до спад на корпоративния дълг и от там до утежняване на изискванията за кредитиране. Инвеститорите в акции гледат положително на комбинацията от понижение на лихвите и вливане на ликвидност, изключително с фискални тласъци от разнообразни страни. Затова виждаме липса на основна реакция в цикличните акции от спада в световната промишленост и от всичките мнения за върха на икономическия цикъл. Нов стадий на парични тласъци ще качи показателите до нови върхове. Но затихващият резултат от тях върху стопанската система значи, че капацитетът за облаги е много стеснен и прогнозите за S&P 500 на 3 300 пункта са прекомерно оптимистични.

* Авторът е основен капиталов съветник в " Елана трейдинг "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР