През следващата година държавите ще трябва да обърнат голямо внимание

...
През следващата година държавите ще трябва да обърнат голямо внимание
Коментари Харесай

5 риска за световната икономика през 2022 година

През идната година страните ще би трябвало да извърнат огромно внимание на пет риска, в случай че не желаят международната стопанска система да понесе голям удар, предизвестяват анализатори, съобщи БГНЕС, цитирайки „ Сабах “.

В момента интернационалните стопански кръгове се концентрират върху вероятните опасности за международната стопанска система и международната търговия през 2022 година Когато разгледаме интернационалните отчети, направени от известни финансови институции, излиза наяве, че на напред във времето излизат пет съществени риска. Eто ги:

Омикрон

 {{ otherArticle[0].article.title }}
С минимална работна заплата от 332 евро през 2021 година Българи...

Първият е новият вид на ковид Омикрон и новите решения за затваряне на бизнеси. След като беше обявено, че първи пациент е умрял в Обединеното кралство в резултат на този вид, още веднъж се появиха несъразмерни ограничавания, карантини и цялостно затваряне на граничните пунктове в доста европейски страни. Твърди се, че някои страни към този момент разискват въвеждането на ограничения от 1 или 3 януари 2022 година, а най-много за предприемане на крайни ограничения преди коледните празници.

Много европейски страни, изключително Франция, започнаха да приказват за връщане на изискванията на работа от разстояние за два или три дни в седмицата. В изследванията, извършени в доста водещи страни през последните шест месеца по отношение на професионалния живот, се отбелязва, че даже пандемията да завърши, хората ще изискват отдалечената работа да продължи най-малко два дни в седмицата. В случай на затваряне на учебни заведения и строги решения за карантина обаче това още веднъж значи загуба на приходи в бранша на услугите по целия свят, което е риск, който мощно би лимитирал стопанската система, растежа, заетостта и обществените финанси на страните.

Индексът на потребителските цени

Вторият сериозен риск е този от висока световна инфлация, която се чака да продължи доникъде на пролетта на идната година. Очаква се темпът на повишаване на показателя на потребителските цени (ИПЦ) в Съединени американски щати да доближи 7% в края на 2021 година и да се резервира до началото на април. Въпреки че се чака от средата на лятото на 2022 година годишната обща инфлация да стартира да понижава в забележителен брой страни от Г-7, световният инфлационен риск, дължащ се на международните цени на суровините, селското стопанство и храните, силата и логистичните разноски, съставлява забележителен проблем.

Стагфлация

При това състояние се появява третият значим риск за 2022 година: стагфлацията (термин от макроикономиката, с който се значи положение на стопанската система, характеризиращо се с невисок ритъм на стопански растеж, растеж на инфлацията и увеличение на безработицата – бел. ред.). Твърди се, че в случай че световният инфлационен риск провокира разминаване в мненията на централните банки, изключително на Федералния запас на Съединени американски щати (Фед), Европейската централна банка (ЕЦБ) и други, и " ястребите " надделеят над " гълъбите " с настояванията си за стягане на паричната политика, може да се провокира стагфлация с висока инфлация, тежка криза и висока безработица.

Загриженост за Китай и Русия

Четвъртият сериозен риск може да произтече от Китай и Русия. Най-критичният проблем е нежеланието на първата, като най-важната страна снабдител в международната търговия, да разпределя първични материали, редки метали, междинни и крайни артикули, които да дават отговор на потребностите на международната стопанска система, и нейната " загуба на вкус " във връзка с задоволяването на тези потребности.

От друга страна, заради вероятните стъпки, които Русия може да предприеме във връзка с Украйна, напрежението, което ще се усили сред Русия и Европейския съюз и сред Русия и Съединени американски щати, безспорно ще се отрази на районната и международната търговия, както и на международната стопанска система като цяло.

Фискалната политика

И най-после, петият риск е стесняването на фискалната политика на страните. През 2022 година доста водещи страни би трябвало да свият бюджетния си недостиг и да забавят повишаването на обществения дълг. Това, от своя страна, може да се отрази неподходящо върху резултатите от растежа, заетостта и опциите за обществена обществена поддръжка на страните.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР