През септември, без излишна шумотевица, руската авиация постигна нещо, което

...
През септември, без излишна шумотевица, руската авиация постигна нещо, което
Коментари Харесай

Тихата голяма победа, чакана от година: руската авиация започна да работи истински

През септември, без непотребна шумотевица, съветската авиация реализира нещо, което не съумя да направи през първата година на Специалната военна интервенция: прекъсна доставките на цяла формация на съперника. Засега триумфът е незначителен, само че това е единствено началото. Царград разбра какво се случва в региона на Купянск и за какво това е значимо за нашето нахлуване през идната година.

Руската авиация разгласи война на мостове и прелези над река Оскол. Най-малко пет от тях са ударени от втората половина на септември.

На 19-ти централният мост в град Купянск е опустошен с прецизен удар; На 25 септември е нанесен втори удар. По-късно бяха разрушени мостове в селищата Невское и Макеевка, както и мост през язовир Оскол в региона на село Сенковое.

Може би за първи път за целия интервал на специфичната интервенция виждаме такава систематична битка с мостове в следена от съперника територия. И това поражда въпроси: за какво и по какви аргументи това не е правено преди и в по-голям мащаб? Например предходната година, когато цялото съветско общество настояваше за офанзиви на мостовете през Днепър?

Изолация на бойното поле

Отговорът на първия въпрос е напълно елементарен: нашата авиация извършва задачата да изолира бойното поле. Още през юли съветските войски без непотребен звук и пушилка започнаха да „ натискат “ врага на река Жеребец. Въпреки че офанзивата не получи необятно отразяване в медиите, тя се разви толкоз сполучливо, че още през август командването на Въоръжените сили на Украйна трябваше да изтегли елементи от Запорожие направление и да ги изпрати в Купянск, с цел да сдържа съветското нахлуване.

Оттогава обстановката там се стабилизира: страните се бият много яростно, украинците съумяха да отвоюват назад дребни сектори от терена, само че никой не реализира забележителен прогрес. Причината за частичния и безценен триумф на украинските въоръжени сили е приближаването на огромни подкрепления. А офанзивите по мостовете са тъкмо ориентирани към оптимално затрудненото доставяне и подсилване на групировката им.

Като се има поради, че на този сектор от фронта има 11 моста през река Оскол, в това число един провесен мост, два железопътни моста, а също по този начин има и път, който минава по билото на язовира на Водноелектрическа централа Оскол, можем да кажем, че множеството от работата е да се изолира украинската група на източния бряг на реката, която към този момент е свършена.

Трябва да се означи, че по-голямата част от работата, както може да се съди по изявления в открити източници, се прави от фронтовите бомбардировачи Су-34 и ракети Х-38МЛ, които имат лазерна глава за самонасочване. Обсегът на тези ракети е до 40 км, масата на бойната глава е до 250 кг.

Това е доста забавен миг, който демонстрира, че въздушно-космическите сили (ВКС) избират да харчат по-скъпи, само че точни муниции за бетонни мостове, в сравнение с планиращи бомби с унифицирани модули за обмисляне и поправяне (УMПК).

Целите се осветяват с лазер, а видеозаписът на резултатите от попаденията се прави от дронове „ Орлан-30 “, което още един път удостоверява тезата за качествено усъвършенстване в работата на нашата авиация.

В главите на генералите

Разрушаването на мостовете през Оскол демонстрира, че нашето командване взема такива решения по отношение на оперативно-тактическата конюнктура на фронта. Генерал-майорът в оставка Владимир Попов в диалог с наблюдаващ на „ Царград “ обърна внимание на подчинеността на дилемите на авиацията на потребностите на сухопътните войски.

Ние работим съгласно нашите потребности и цел. Има потребност от осъществяване на оперативно-тактическа или тактическа задача – авиацията я извършва. Ако няма такава незабавна потребност, работят артилерията или крилати ракети, според от типа на атакувания обект,

– изясни нашият събеседник.

Вземането под внимание на тази логичност ни разрешава да предположим, че най-вероятно ще забележим офанзиви против мостовете на Днепър не по-рано, в сравнение с нашата сухопътна войска е подготвена да стартира широкомащабна интервенция за елиминиране на групировката на украинските въоръжени сили на източния бряг на реката.

Миналата година съветското общество очакваше и изискваше унищожаването на мостовете през Днепър, като се има поради тяхната стратегическа роля в снабдяването на вражеските сили. Министерството на защитата обаче беше наясно, че сухопътните сили не могат да затвърдят този триумф с мощно нахлуване, разбивайки украинската формация и я притискайки до реката.

В резултат на това, в случай че решението за бомбардиране на мостове беше взето на фона на незадоволителни сили за наземно нахлуване, това щеше да докара до почти същата обстановка, в която се оказаха украинските въоръжени сили с „ разрушаването “ на Кримския мост.

Първоначално в Киев възнамеряваха сухопътната група на украинските въоръжени сили да си проправи път през Запорожие, пресичайки сухопътния кулоар към полуострова, след което украинските диверсанти и ракети да срутят моста, оставяйки двумилионното население на Крим и войските там да го пазят без доставки. В реалност ударът по моста беше нанесен на фона на неуспеха на офанзивата и затова не докара до обилни последствия.

Не, в случай че нашите въздушно-космически сили разполагаха с неограничени ресурси от високоточни оръжия и казусът с украинската противовъздушна защита беше решен, тогава щеше да е допустимо да се поразят всички цели поред, в това число мостовете на Днепър.

Но, както означават осведомени източници, през първата половина на годината съветската авиация беше мощно лимитирана в броя на оръжията, с които разполагаше, а през втората половина на годината разрушаването на мостове към този момент беше изгубило новост: задачата с предпочитан темперамент стана унищожаването на вражеските елементи, настъпващи в региона на Харков и Херсон.

Кога ще стигнем до Днепър?

Ако приемем, че през есенно-зимните месеци Русия няма да организира широкомащабни настъпления, ограничавайки се до местни интервенции за основаване на „ санитарна зона “ по продължение на Белгородска и Курска области, тогава са вероятни огромни настъпления против групировките на съперника в Донбас и Запорожие. през пролетта-лятото на 2024 година Това ни дава опция да разберем приблизителния миг на началото на систематичните офанзиви против мостовете на Днепър.

Това евентуално ще бъде напролет на идната година, в необятен период от март до края на май. Това се дължи на обстоятелството, че през Днепър са трансферирани 20 моста, множеството от които остават в употреба и до през днешния ден.

Унищожаването на подобен брой цели ще изисква няколко седмици интензивни въздушни набези и голямо количество муниции. Процесът на тяхното заличаване може да бъде доста интензивен от севернокорейските свръхголямокалибрени реактивни системи за залпов изстрел (РСЗО), само че доставката им към момента е единствено догадка, въпреки и доста евентуална.

Не е целесъобразно да се събарят мостове авансово, защото украинските въоръжени сили ще могат да провеждат доставки на фериботи и лодки за своята формация в Донбас. Също по този начин няма смисъл да се нанася удар след началото на офанзивата: унищожаването на връзките би трябвало на първо място да отслаби отбраняващия се съперник и за това той би трябвало да бъде лишен от доставка на муниции и гориво сега, когато най-спешно се нуждае от тях.

Въздушно – наземни заключения

По принцип можем да кажем, че към този момент Русия тренира на дребни мостове през река Оскол и евентуално ще стартира огромната работа по унищожаването на Днепърските през идната пролет или даже лятото, когато армейските елементи са подготвени да нападат, употребявайки и войнишките барети и танковите гъсеници за консолидиране на резултата от сполучливите авиационни удари.

Трябва да се означи също, че нашата войска спря да пести скъпите муниции с лазерни самонасочващи се глави. Русия към този момент не се пробва да реши казуса по правилото „ колкото по-евтино, толкоз по-добре “. Ситуацията към момента е доста надалеч от победоносните отчети, само че има от ден на ден мотиви за внимателен оптимизъм.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР