През седмицата борсите направиха най-големия тридневен скок от Голямата депресия

...
През седмицата борсите направиха най-големия тридневен скок от Голямата депресия
Коментари Харесай

Нелогичната седмица на Уолстрийт логично завърши със спад

През седмицата тържищата направиха най-големия тридневен скок от Голямата меланхолия насам, даже на фона на всеобща безработица и над 100 хиляди инфектирани от ковид в Съединени американски щати

Оптимистичната седмица на американските пазари завърши с скептицизъм. Невижданият от Голямата меланхолия насам скок в цената на главните показатели мина още веднъж в стесняване. От началото на сесията във вторник до вечерта в четвъртък Dow Jones скочи с 21%, като по формулировка още веднъж навлезе в бичи пазар. В петък Dow Jones загуби 4% от цената си, а S&P - 3.3% от своята. Общо през седмицата двата показателя се подвигнаха със надлежно 12.8% и 10.2%.

Поведението на пазарите обаче наподобява нелогично на фона на ситуацията, доминирана от вести за ковид. Инвеститорите взеха решение да се концентрират върху невижданите в историята стопански тласъци от страна на федералното държавно управление, както и намесата на централната банка на пазара посредством изкупуване на облигации и кредитиране даже на физически лица, поради които стратегии ще бъдат отпечатани трилиони долари в границите на седмици.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Извън фокуса им останаха трупащите се отрицателни вести - късно в петък публично доказаните случаи на COVID-19 в страната мина границата от 100 хиляди души и по този начин Съединени американски щати се трансфораха в най-голямото огнище в света. Смъртните случаи са над 1500. Броят на безработните - или най-малко тези, докладвали, че са безработни пред държавното управление, скочи с рекордните 3.3 млн. души единствено за седмица. Над една трета от популацията е под карантина и не работи и тази численост, сходно на другите, съвсем сигурно също ще стартира да пораства.

Стимули с неразбираем дълготраен резултат

Късно в петък Камарата на представителите утвърди икономическия пакет за общо 2.2 трлн. $ (стойността му растеше непрекъснато по време на договарянията сред демократи и републиканци), а президентът Доналд Тръмп го подписа минути по-късно. В него се съдържа както помощ за огромни корпорации, по този начин и за дребни бизнеси и директни заплащания към американски жители, за оживление на замразената стопанска система. В здравната система също ще бъдат налети милиарди долари.

Търсеният кратковременен резултат е намаляване на икономическия удар, само че дълготрайното деформиране на пазара е риск, за който от ден на ден икономисти и вложители мислят. Помощта за самолетните компании - производители и авиопревозвачи, да вземем за пример, няма да бъде безплатна и финансовият министър Стивън Мнучин в администрацията на Тръмп разгласи, че компании като Boeing и United Airlines ще би трябвало да върнат по един или различен метод парите на данъкоплатците.

" Все още не разбираме изцяло икономическата тежест на протичащото се ", споделя пред Reuters Масуд Госи, старши анализатор в Nasdaq IR Intelligence. " От законодателна позиция би трябвало баланс сред ръководство на болестта и устрема да се отвори още веднъж стопанската система. "

За сходен сюжет - стопанската система да проработи още веднъж към католическия Великден, 12 април, заприказва президентът Доналд Тръмп. Сценарият за момента наподобява по-скоро наивно оптимистичен, в сравнение с реален, а и последната дума е на губернаторите на обособените щати, а не на Тръмп. От обществени изявления до момента не проличава никой от тях да споделя концепциите му.

Още по-неясен е резултатът от стратегиите на Федералния запас. Централната банка разгласи, че отстранява всички тавани на изкупуване на облигации и кредитиране, като по този метод стартира да работи отчасти и като комерсиална банка, както и да печата трилиони долари. През седмицата ръководителят на банката Джером Пауъл сподели, че Фед има даже още принадлежности, които да употребява при потребност. Политиките на Фед наподобяват разумни в кратковременен проект, поради, че на пазара има липса на ликвидност и паричният оборот в страната е съвсем спрял, само че дълготрайните вреди от всеобщото отпечатване, откакто стопанската система премине назад в обикновено положение, е мотив за голям брой полемики.

Палачинката отново се обръща

Очакванията за новата седмица на Уолстрийт не са изключително оптимистични. Допълнителни законодателни начинания, най-малко до момента в който не се види резултатът от трите пакета, признати през миналите седмици, не се плануват. Същевременно Съединени американски щати наподобяват надалеч от пиковите стойности на брой инфектирани и пазарите надали ще реагират добре на все по-реалната опция стопанската система да не проработи и през април.

" Какво ще се случи идната седмица зависи от това какво ще се случи през уикенда ", разяснява Линдзи Бел, капиталов шеф в Ally Invest. " Ако има голям брой доказани случаи в Ню Йорк и други щати, а лечебните заведения продължат да са задръстени, чакам тежка седмица за пазара. "

Макроикономическите индикатори също не вещаят добра седмица за вложителите. Потребителските настройки в страната са паднали до 4-годишно дъно през март, като даже измерителят наподобява по-скоро оптимистичен сега, тъй като доста хора просто няма да получат заплата за миналия месец. Глътка въздух може да пристигна от капиталовите фондове, които се чака да се насочат към повече акции в портфолиото си и по-малко облигации, чиято рентабилност става все по-ниска.

Подобно на тази седмица, какво ще стане през идната зависи дали вложителите ще се концентрират върху протичащото се във Вашингтон или върху черната картина в останалата част от страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР