През пролетта, заради променливото време и резките амплитуди в температурата,

...
През пролетта, заради променливото време и резките амплитуди в температурата,
Коментари Харесай

Специалисти: Циститът може да симптом на онкологично заболяване заболяване |

През пролетта, поради изменчивото време и внезапните амплитуди в температурата, внезапно се усилват случаите на цистит и други уринарни инфекции. Зад присъщите недоволства (парене, постоянно уриниране или пък неспособност да се изпразни до дъно пикочния мехур), от време на време се крие по-сериозен проблем.

За това сигнализират експертите в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, където беше открит профилиран Функционален урологичен кабинет. Това е едно от дребното места в България, където може да се направи цялостна оценка на долните пикочни пътища.

„ Много е значимо циститът да не се самодиагностицира, тъй като недоволствата от пикочните пътища са доста нищожни и зад признаци, които някой кръщава „ цистит “, може да се крие доста сериозен проблем, за жалост най-често онкологичен. Имаме доста пациенти, които 2-3 години са се лекували с диагноза „ продължителен цистит “, след което като дойдат при нас, виждаме един голям израстък. Това не би трябвало да се позволява! “, уверен е доцент доктор Еленко Попов, уролог към Клиниката по урология и андрология на ИСУЛ.

Той изяснява, че за жалост, циститът е бактериална зараза и е един от дребното случаи в медицината, при които няма по какъв начин да се избегне антибиотик. Преди да бъде изписан обаче, е добре да се направи ехография и антибиограма, с цел да бъде определен най-подходящият.

В 80% от случаите всичко завършва до тук. Ако след антибиотичния курс признаците продължат или стартират да се повтарят от време на време, тогава би трябвало да се направи по-подробно проучване, с цел да се изключи някаква особеност в пикочните пътища или по-сериозен проблем.

Какво включват проучванията при уринарните инфекции?

За да се изключи по-сериозно заболяване при рецидивиращи инфекции се прави оглед на долните пикочни пътища, така наречен цистоскопия. Целта на това проучване, което се организира амбулаторно и лишава 10-15 минути, е да се види дали няма някаква особеност. То се реализира благодарение на флексибилен цистоскоп – дребна камера, която разрешава повсеместен оглед на долните пикочни пътища. Всяко усложнение при лечение на уринарна зараза, при затруднено уриниране или съществуване на кръв в урината се диагностицира с този способ, който демонстрира и най-малките промени в пикочните пътища.

Ако цискоскопията не даде резултат, се прибягва до още по-специализираното уродинамично проучване: следене на целия цикъл на уринирането – от напълването на пикочния мехур до неговото изпразване. Подходящо е за хора с неспособност за уриниране (обикновено мъже с уголемена простата). Подобен проблем се следи и при дами, само че там повода е много по-неприятна – от време на време е първа демонстрация на неврологично заболяване ( мултипленна склероза при по-млади жени; някакъв съдов инцидент; инсулт ). Възможно е загубата на надзор върху тазовите резервоари (изпускане или неспособност за изпразване на пикочния мехур) да е първа демонстрация на тези болести. Другата огромна група са пациентите с изпускане, които имат приключване на урина. Този способ оказва помощ да се реши дали да се избере оперативно или медикаментозно лекуване.

„ Уродинамичното проучване се постанова при към 10-15% от пациентите, само че е наложително при тях, тъй като цикълът инфекция-антибиотик-инфекция-антибиотик доста бързо основава устойчивост. Бактериите доста бързо стават нечувствителни, инфекциите стават все по-сериозни, от ден на ден се съкратява времето сред тях “, изяснява доцент Попов, който е един от опитните хирурзи-уролози в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ и прави прегледи и в новооткрития Функционален кабинет.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР