През пролетта младите тревни издънки правят своя път навсякъде, но

...
През пролетта младите тревни издънки правят своя път навсякъде, но
Коментари Харесай

Най-полезните билки за стомаха

През пролетта младите тревни издънки вършат своя път на всички места, само че не всеки знае какви изгоди носят. Репей и глухарчета, лайка и живовляк - всички тези непретенциозни растения имат лечебни свойства. Те съдържат доста витамини и микроелементи, които могат да излекуват тялото, да облекчат болката, да унищожат вирусите и да понижат възпалението.

Не е изключение и лекуването на стомаха с билки. Нездравословната екология на огромните градове, нередовното хранене със суха храна бързо засягат храносмилателната система и това е пагубно за нас.

За да се предотвратят съществени болести, е належащо да се знае кои билки за корем би трябвало да се вземат и по какъв начин?

Билките носят огромни изгоди за човек, който лекува здравето си с грижа и мисъл, в случай че ги употребява като превантивна мярка. Правилно подбраните билки ще оказват помощ за подсилване на имунната система, за стабилизиране на работата на вътрешните органи. Те могат да предотвратят появяването на стомашни болести при хора с предразположеност към тях, да не приказваме за обстоятелството, че те понижават риска от обостряне в хронични форми.

По-голямата част от хората търсят помощ от лекарите, когато болката в стомаха или неприятните признаци не им дават отмора. Активният метод на живот е изпълнен със стрес, човек непрекъснато се сблъсква с неприятни обстановки на работното място и в всекидневието. Неговото храносмилане може да се утежни от всяка неприятна вест, а скръбта, която е заварила неопитен човек, може да провокира загуба на вкус или противоположното - да се стигне до преяждане. Тогава точните билкови чайове идват на помощ: те успокояват нервите и стабилизират работата на стомаха.

Храносмилателни нарушавания и стомашни болки

Диспепсия (лошо храносмилане) може да е резултат от съществено заболяване, тъй че лекарите не предлагат да експериментирате с билки. Но има случаи на епизодични болки в стомаха, които не са свързани с избрана диагноза, тъй че наличните билки за лекуване на стомаха и профилактиката на заболяванията постоянно са в шкафа на домакините или в аптеките.

Мента

Листата на това растение имат доста свойства: успокояващо, холеретично, срещу повръщане, спазмолитично. Инфузия на мента оказва помощ за увеличение на апетита и за възстановяване на действието на стомаха и червата и е допустимо да се направи смес от листата му.

Чай от мента

 Чаят от мента е лековит за стомаха

Лъжица мента (сушени или пресни листа) се изсипват в чаша и се прибавя вряла вода (250 мл). За да се съобщи на напитката по специфичен усет, прибавете зелен чай. За възстановяване здравето на червата и стомаха, можете да добавите листа от боровинки, ягоди, бреза.

Гастрит с висока киселинност

Прекомерните количества киселини в стомаха са съпроводени от болежка, гадене, киселини и други неприятни признаци. За да се понижи киселинността, от време на време не е належащо да приемате лекарства. Можете да употребявате по-безопасни билкови отвари, с цел да възстановите функционалността на стомаха. За това ще оказват помощ лайка, бял равнец, жълт кантарион, женско биле и др.

При лекуване на гастрит, когато стените на стомаха имат плитък темперамент на увреждане, лекарите постоянно поучават пациентите да пият билкови чайове. Те считат, че сборът от билки може да бъде един от ефикасните способи за лекуване.

Билкова композиция 1 – смесете 3 елементи червен кантарион, 2 елементи жълт кантарион, 1 част мента и направете отвара с 200 мл гореща вода, без в допълнение варене. Настоявайте за повече от 1 час, прецедете и изпийте преди хранене.

Билкова композиция 2 - лайка, мента, копър, корени от женско биле общо 40 година Направете отвара с вряща вода (500 мл). Настоявайте за 3 часа, като покриете с забрадка от горната страна, прецедете и пийте преди всяко хранене.

Билкова композиция 3 – жълт кантарион, лайка, бял равнец, жълтурче общо 20 година Направете отвара с 1 чаша вряща вода и настоявайте за 1 час, прецедете и пийте 30 минути преди хранене.

Лечебна ружа

 Лечебна ружа е една от най-полезните билки за корем

Лекарствените препарати, направени от корените на Лечебна ружа, се употребяват за общи стомашни болести и задържане на изпражненията. Съдържанието на огромен брой лигавични съставни елементи с обгръщащи свойства спомага за предотвратяване на стомаха от резултатите на дразнещите субстанции върху него. Произвеждат се прахчета, екстракти, отвари и сиропи от Лечебна ружа. Но използването им е противопоказана при запек.

Отвара от корени на Лечебна ружа - 5-6 грама корени се смачкват, сваряват на муден огън в продължение на 15 минути. Оставете ги покрити за няколко минути, не забравяйте да прецедите. Добавете преварена вода колкото е било в самото начало. Подсладете с мед за възстановяване на усета на напитката и пийте с всяко хранене. Отварата е потребна в прясно положение, тъй че - приготвяйте я всекидневно.

За попречване на гастрит е потребно да се употребява сок от моркови или картофи.

Зелев сок

Зелеви листа се смилат в месомелачка, получената маса се изцежда от сок през тензух, леко си затопля и се пие на равни елементи. Полезните свойства се губят, в случай че се съхранява повече от 2 дни и е неефективно да се третира стомахът с негодната суровина.

Живовляк

От пресни или изсушени листа на растението, се подготвя превъзходна настойка. Листата се натрошават (20 г), залива се с вряща вода, упорства се за няколко минути, разделя се на 3 дози и се пият през целия ден.

Лечение на язва на стомаха

 Билки за лекуване на язва

Тежко заболяване, което изисква деликатно потребление на билкови медикаменти или други съставни елементи, породени от надълбоко увреждане на лигавицата, провокира чести обостряния. Те са съпроводени от непоносима болежка.

С цел профилактика паралелно с диетата по време на интервали на ремисия се позволява да се пие чай за стомаха, отвари и билкови тинктури, което в допълнение ще понижи риска от обостряния. Билки, които предизвикват регенерацията на повредените тъкани: женско биле (корен), невен, детелина, бреза (листа), лайка, пелин, бял равнец.

Приготвянето на комбинирана настойка се прави елементарно в домашни условия, само че в случай че нямате нужните билки, може да ги закупите свободно в аптеката.

Билкова композиция 1 - 5-6 г настърган корен от женско биле без спомагателни съставки се изсипват в 200 мл вода и варят в продължение на 10 минути и се пият за 3 месеца.

Билкова композиция 2 - 2 с.л. жълт кантарион и 1 ч.л. стевия се смесват, заливат се с 1 чаша вода и се слагат на муден огън. Запарва се половин час, охлажда се и се пие денем.

Билкова композиция 3 - равни елементи от бял равнец, липов цвят, лайка, мента общо - 40 г, заливат се вряща вода и се упорства за 2 часа. Прецежда се и се пие през целия ден.

Първите признаци на гастрит и язва не се разграничават доста. Така че една от аргументите пациентите да се окажат в болнично легло, е от отвращение да потърсят помощ в точния момент.

На всички е известно, че самолечението постоянно води до непредвидени последици. Подобряване може да има, в случай че употребявате билки. Но единствено лекарите могат да дефинират степента на болестта.

И с цел да се избегне утежняване, хората не би трябвало да се доверяват на личните си хрумвания и методите на лекуване, а да съблюдават строго построена скица на билколечение.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР