През пролетта държавата, с парите на всички граждани, плащаше компенсации

...
През пролетта държавата, с парите на всички граждани, плащаше компенсации
Коментари Харесай

А на мен кой ще ми плати топлото?

През пролетта страната, с парите на всички жители, плащаше обезщетения за цените на газа, тъй че парното и топлата вода в градовете и най-много в София да не нарастват внезапно. След това беше понижен и Данък добавена стойност върху топлоенергията. Преди седмицата страната, т.е. още веднъж всички, покри 680 млн. лева от задълженията на " Топлофикация София " за газа. Въобще напъните на държавните управления (редовно и служебно) са ориентирани към подкрепяне на софиянци, защото всички други клиенти на парното в страната са общо четири пъти по-малко от тези в столицата. С други думи - помощите са ориентирани към най-богатите в страната.

Средната заплата в София по данни на Национален статистически институт е 2373 лева, до момента в който в останалата част на страната е към 1400 лв.. Въпреки това хората в Панагюрище, Ловеч, Видин, Благоевград, Смолян и доста други градове и села, които се отопляват на дърва, пелети или въглища, няма да получат никаква поддръжка от страната за отопление през зимата. Освен, несъмнено, тези, които обичайно получават скромните енергийни помощи.

Става дума за милиони фамилии, за които цената на дървата тази зима е над два пъти по-висока, на пелетите - три пъти повече, и на въглищата, в случай че изобщо ги има, два пъти повече. За тях политиците не приказват и сякаш даже не се интересуват. Фокусирането върху газа, който никой отвън София и няколко други обитаеми места не употребява, демонстрира цялостната липса на държавна политика в бранша и подправената угриженост.

Но както споделя Красен Станчев в изявление за " 24 часа ": " Подпомагането на всички е форма за основаване на фискални илюзии и подкупване на гласоподавателите. Проблем на обществената политика, изключително след 2020 година, е, че тя не е обективна. Обикновено поддържа по-богатите ". Или в случай че перифразираме - значимото на жълтите павета да е умерено, а какво става навътре в страната няма огромно значение.
Реклама Свързани публикации " Топлофикация София " може да стане държавна, само че е допустима и концесия по-късно 24 август 2022, 13:54 За какво и каква сила използват семействата в Европейски Съюз () 11 август 2022, 10:46 Най-големите енергийни компании: Избухване в доходи и облаги 28 юли 2022, 16:30 Какво ще стане, в случай че Русия спре газа на Европа 22 юли 2022, 07:45 Георги Георгиев: Не е заслужено да твърдим, че София виси на шията на страната 22 юли 2022, 06:57 Скритата концесия на " Топлофикация София " 7 юли 2022, 11:25 Седмични вести за енергетика: Бизнесът ще има таван за цените на тока, парното нараства с 30% 2 юли 2022, 17:23 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР