През последното десетилетие понятието изкуствен интелект (AI) се среща по-често,

...
През последното десетилетие понятието изкуствен интелект (AI) се среща по-често,
Коментари Харесай

Изкуственият интелект в ежедневието

През последното десетилетие понятието " изкуствен интелект " (AI) се среща по-често, в сравнение с " дот ком " през 2000 година При това към момента менталната ни визия за AI е като за нещо футуристично, което ще пристигна някъде в бъдещето, със или без терминатори, сайлони и други типове разбунтували се роботи. Истината е, че AI логаритмите от дълго време са част от всекидневието ни, без да го осъзнаваме. Всъщност, единственият метод да избегнете до момента с тях е да живеете строго аскетичен монашески живот в пещера. Изкуственият разсъдък е с нас 24/7 и взема решения, които ни касаят, даже когато спим. Нека да разгледаме някои от най-рутинните му приложения.
Първо дано да уточним понятията. Под сплотяващото наименование " изкуствен интелект " (AI) имаме поради софтуерни логаритми, които имитират метода, по който хората мислят, проучват и вземат решения. Целта е да бъдат изпълнявани сложни изчислителни задания със скорост и точност, превъзхождащи човешките благоприятни условия. Важна част от AI е машинното самообразование (ML), което разрешава на логаритмите да се самообучават посредством своя " опит " и струпване на данни.
Социални мрежи
Алгоритмите с изкуствен интелект ръководят осведомителния поток и обявленията, които виждаме в обществени мрежи (Facebook, Twitter, Instagram и т.н.). Тяхната цел е когато и да е да виждаме наличие, което ни " залепва " за екрана. Алгоритмите вземат решение и какви реклами да виждаме до момента в който пропиляваме деня си в скролване. Тяхно дело са рекламите в ФБ на артикули, които преди този момент сме разглеждали в интернет. Все отново обществените мрежи се устоят от реклами и това оправдава всички вложения в тяхното точно прицелване. На AI логаритмите се дължи и фактът, че когато качим фотография във ФБ, мрежата към този момент знае кой е изобразен на нея и ни предлага верните имена за тагване. Популярните Snapchat филтри също са дело на изкуствен интелект.
Навигация Всеки път когато използваме сателитна навигация получаваме общително подпомагане от някой и различен AI логаритъм. Услуги като Гугъл Maps, Apple Maps и Waze (също благосъстоятелност на Google) употребяват тези технологии за обработка на потоците от данни за трафика, с цел да ни посочат най-краткия и бърз маршрут в съответния миг. AI логаритми ръководят и маршрутите на услуги като Uber и Lyft, както и на сходните такси приложения.
Смартфони
Много от функционалностите и приложенията на нашите телефони са основани на изкуствен интелект. Например, вградените във всеки смарт телефон фото-приложения са фестивал на софтуерно дефинираната снимка. Всеки пиксел светлина, който влиза в обектива на нашия смарт телефон се обработва от AI логаритми и AI чипове, още преди да го забележим с очите си. Тяхно дело са всички режими и настройки, които използваме при снимане, в това число класическия портретен режим с размазване на фона. Способността на телефоните все по-точно да предсказват кои думи, изречения и емотикони се готвим да използваме, също се дължи на изкуствен интелект.
E-mail Изкуственият разсъдък е подмолната движеща мощ и в най-питомната рожба на ИТ революцията, без която не можем да си представим света - електронната поща. Да вземем Gmail. Автоматизираните оферти за отговори са единствено най-очевидното приложение на AI в пощата на Гугъл. Сортирането на известия по категории (Основна, Социални, Актуализации, Рекламни съобщения) е различен доста потребен резултат от достиженията в региона на изкуствения разсъдък и машинното образование. На тях изискуем и самообучаващите се спам филтри, без които щяхме да се удавим в морето от нигерийски принцове, облаги от лотарии и апели да споделим паролата си за онлайн банкирането.
" Умните неща " Всъщност, към сегашния миг можем решително да приемем, че всеки " интелигентен " (smart) артикул на пазара употребява AI. Стига, несъмнено, етикетът " smart " да не е плод на престарание и невъздържание с кафе в маркетинговия отдел. Очевидни " чисти " образци за приложение на AI във всекидневието са " умните асистенти " като Гугъл Assistant, Siri, Bixby и Alexa. Освен всичко друго, те употребяват различаване и синтезиране на тирада - две към този момент рутинни AI технологии, които са плод на десетилетия проучвателен труд. Тук можем да прибавим умните термостати, които нагласят температурата съгласно желанията ни, както и всички устройства и приложения, които реагират съгласно държанието на потребителите.
Поточно аудио и видео
Негово величество стриймингът от дълго време владее (спомняте ли си за mp3 файловете?) методите, по които гледаме и слушаме за развлечение. AI логаритмите са основни за потребителското преживяване и за качеството на услугите на Netflix, Spotify и всички останали. Например, предложенията за това какво да гледаме или слушаме се сформират посредством машинно самообразование и невронни мрежи, въз основа на нашите търсения, история и други типове данни.
" Магическите " индивидуализирани плейлисти на Spotify са плод на усъвършенствани " интелигентни " технологии. На процедура шведският феномен е колкото стрийминг, толкоз и AI компания, която има навика да придобива всеки обещаващ стартъп в региона на изкуствения разсъдък, който може да ѝ свърши работа. Ще приключим с обстоятелството, че AI динамично поправя качеството на аудио-видео потока на Netflix, съгласно положението на интернет връзката.
Всичко написано дотук е дребна част от многото функции, които изкуственият разсъдък извършва в живота ни. По всичко наподобява, че тази наклонност ще се ускорява, освен това с ускоряващи темпове. В непосредственото бъдеще AI ще стане наш приближен асистент и сътрудник, който ще направи живота ни по-лесен, работата ни - по-продуктивна, а заниманията ни - по-добри. За бизнеса, изкуственият разсъдък ще отвори доста нови порти и неподозирани благоприятни условия.
Автор: Начо Стригулев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР