През последните седмици станахме свидетели на вълна от съпричастност към

...
През последните седмици станахме свидетели на вълна от съпричастност към
Коментари Харесай

Войната и украинските студенти медици в Пловдив

През последните седмици станахме очевидци на вълна от съпричастност към украинските жители поради войната в родината им. Засегнати от спора са и студентите от Украйна, които учат в България. Точно поради това от Медицинския университет проведоха среща с тях, с цел да набележат най-належащите им потребности в бързо изменящата се конюнктура. 

Злата Демирова е студентка трети курс в Медицинския университет. По генезис е бесарабска българка. Избира да следва в Пловдив, тъй като желае да опознае корените си. И всичко върви проект, до момента в който изненадващо не избухва войната в Украйна. " Трудно е да се концентрираш да учиш. Трудно да мислиш за нещо друго от войната. Постоянно четеш вести и гледаш по какъв начин убиват хора. Трудно е ", разяснява Злата Демирова. 

И по този начин вниманието ѝ незабелязано се измества от лекциите към последствията от войната, една от които са и затруднените парични преводи от Украйна към България. Затова във всички университети са планувани облекчения за студентите от Украйна. 

От Медицинския университет имат подготвеност и да отворят общежитията си за фамилиите на украински студенти, които желаят да дойдат в България. Единственото изискване за бежанците ще е да потвърдят, че имат родствена връзка със студента. Все още от университета чакат инструкции от МОН какъв ще бъде регламентът за доказване. 

Роднините на Злата Демирова не считат да напущат рамките на родината си, тъй като сега са в сигурност. Ако животът им бъде заплашен, обаче евентуално ще заминат при нея. Злата Демирова изяснява, че в част от Киевска област сега няма нито ток, нито вода. 

А Вячеслав Евчев споделя, че част от украинските студенти, които следват у нас сега са в Украйна и не могат да изоставен рамките на страната. Така негова другарка, учеща стопанска система в ПУ " Паисий Хилендарски ", преди месец отишла до родината си, само че по този начин и не съумяла да се върне, тъй като живее в блокирана област.

В Медицинския университет, където учи Вячеслав, през тази година се образоват 52 студенти, 17 от които са прекъснали. 

Повече чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР