През последните седмици Донецк беше подложен на особено жесток артилерийски

...
През последните седмици Донецк беше подложен на особено жесток артилерийски
Коментари Харесай

“Тези имат съвсем друго оръжие”. Какво се случва в основния укрепен район на ВСУ?

През последните седмици Донецк беше подложен на изключително нечовечен артилерийски обстрел. ВСУ нанасят удари както в покрайнините, по този начин и в центъра на града - основно от Авдеевка. Войниците на 1-ви армейски корпус на НМ на ДНР се пробват да обхванат в този мощен укрепен регион в продължение на девет месеца. За всекидневието им - в репортажа.

Лов за минохвъргачки

На предния пункт за ръководство (ППУ) на интернационалната бригада „ Пятнашка ”, някъде покрай Ясиновата, кипи бойна работа. Веднага след идването на публицистите дохвърчат мини. Бойците от ВСУ стрелят от 60 мм полски миномети. Основната характерност на такова оръжие е, че изстрелът въобще не се чува.

Офицерът, приведен над карта, разграничена на квадрати, предава координатите на вероятното местонахождение на батареята на ВСУ на екипажа на автоматизирания гранатомет. И дава заповед: " Три изстрела по вишка 17. " „ Приема се “, хрипти радиото в отговор.

Веднага наоколо се чува малко стакато на АГС-17. „ Не стигна до там! Още три изстрела! “ Част от обръщението е на абхазки, родният език на доста от бойците на бригадата. Това мощно обърква украинското разузнаване.

Играта на " котка и мишка " продължава още тридесет минути. Накрая радиото предава: задачата е улучена. Офицерът благодари на бойците за точната пукотевица, обляга се на стола си и изтощено търка очи.

„ Сега няма да стрелят до вечерта. Но въпреки всичко да бъдем нащрек ”, предизвестява той. “Докато сте при групировката, в случай че бойците се затичат - затичайте се след тях. Паднат ли - падни и ти. Не снимай електропреносни стълбове и независими дървета. Това са забележителни обекти на земята. И се уверете, че ППУ не попада в кадър. Ако публикувате, ще дохвъри към нас. Случвало се е и преди. "

Окопно кафе

Отправяме се към позициите през горските насаждения. Листата е паднала, " зеленото " към този момент не приютява от дронове. Войниците са нащрек, непрекъснато гледат нагоре и приказват шепнешком, с цел да чуят в точния момент присъщото бръмчене.

Земята към този момент е съумяла да замръзне много, елементарно е да се премине. Има обаче и другата страна на монетата. Снаряд, който паднал в дълбока тиня, при детонация, създава доста по-малко осколки от снаряд, който е експлодирал върху замръзнала земя.

„ Никой не ни е обяснявал такива нюанси, това се научава единствено от персонален опит “, изяснява 26-годишен доброволец от Далечния изток с позивна “Камчатка ”, картечар и оператор на БПЛА. “Лятото бях в отпуск,летях у дома. Пристигнах замърсен, отпаднал, обрасал. Тригодишната ми щерка даже не ме позна. Отспах си, починах си и назад. Роднините несъмнено са срещу, само че аз настоях на своето. Не желая да оставя момчетата ”, добавя той.

Проправяме си път през руините на жилищна постройка, деликатно гледайки под краката си. Възможно е да има противопехотни мини ПФМ-1 " Венчелистче ". Много подло. Те не убиват, само че обезпечено ще откъснат крайници " до ботуша ". На такива " изненади " са се взривили десетки хора.

Обръщаме се към едвам забележима врата към мазето. Вътре е топло, въглените греят в печката. Под ниския таван има няколко двуетажни кревати. Войниците почиват там след нощно дежурство. Експлозиите, които гърмят извън, се пренебрегват. Много бързо се привиква с непрекъснатата канонада на фронта.

Боец с позивна “Казан ” смъква чайника от газовата горелка и вари мощно кафе за гостите. „ Винаги пия, преди да изляза “, споделя той. „ Това е нещо като традиция. Военните по принцип са религиозен народ. Никога не почистваме оръжия на позиция, не се бръснем и не подстригваме косата си преди ротация. Вече седем месеца съм в “Пятнашка ”. Бях доброволец тук. Има доста интелигентни командири - те се грижат за бойците, не ги излагат без причина на патрони и обстрел ”, добавя боецът.

Най-яркото усещане по време на службата е първата борба. Падат снаряди, водят се престрелки. Признава, че било ужасно, „ само че по-късно усмивката не слиза от лицето му половин ден “.

Бойно приятелство

Нещо се предава на “Камчатка ” по радиото. Той слуша деликатно, кима и се обръща към публицистите: „ Вече е рисково да се върви по-нататък, работят диверсионно-разузнавателни групи ”, добавя той.

Боецът слага квадрокоптер на дребен сектор и се крие дружно с всички под заслон на 50 метра. „ Птицата “ се издига във въздуха.

На пулта на оператора украинските позиции се виждат напълно. Всъщност от Авдеевка са останали единствено руини, трансформирали се в укрепен бастион. Разширена мрежа от окопи, стоманобетонни бункери, землянки, капонири за военна техника, минометни ями. Наблюдателите седят на покривите на оживелите здания и поправят артилерийския огън. Всичко е прострелвано от снайперисти. Можете до безспир да се блъскат главите в укрепленията. Затова донецките военни се пробват да обкръжат групата, която се е открила тук, и да я отрежат от доставки.

„ Там се загнездиха стимулирани хора “, прецизира “Камчатка ”. “Между другото са от “Десен Сектор ”. Те знаят по какъв начин и обичат да се борят. Е, толкоз по-интересно е да се бием и ние с тях. Те са изцяло въоръжени със западни пушкала. Звучи доста друго от нашите калибри 7,62 и 5,45 mm. Трябва постоянно да се реализира непосредствен огневи контакт ”, добавя боецът.

“Камчатка ” мълчи: дронът е хванат със средства за радиоелектронна битка и се пробват да го откраднат. Боецът трескаво натиска бутоните и джойстиците. „ Това е, избягах “, въздъхва той и потегля да посрещне връщащия се уред.

„ Офицерите им за радиоелектронна битка очевидно се ядосаха “, разяснява сцената войник с позивна “Ямал ”. „ Вече загубихме повече от един дрон като този. Те ги заглушават и ги прибират. Но и нашите експерти не седят без работа ”, добавя той.

Изобщо тук, споделя той, има цялостна взаимна заменяемост: „ всеки е повсеместен боец “. Бригадата даже разполага със лични полигони, където се образоват бойци.

Бойците са доста задружни. “Камчатка ”, “Казан ”, “Ямал ”... Момчета от цяла Русия се бият в доброволческата интернационална бригада. По-голямата част от първия военен опит е получен тук.

Това за тях не е просто военна част, а същинско семейство. За което всеки ден рискуват живота си, до момента в който у дома ги чакат техните дами, деца, майки.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР