През последните няколко седмици учените непрекъснато записват нови температурни рекорди

...
През последните няколко седмици учените непрекъснато записват нови температурни рекорди
Коментари Харесай

Огън поглъща Европа: пожарите в Гърция са най-интензивните и токсични в историята

През последните няколко седмици учените непрестанно записват нови температурни върхове - откривателите не помнят такова изтощително горещо лято в цялата история на наблюденията. В същото време Канада, Гърция, Турция и Франция се борят с горски пожари, които удариха планетата поради невероятни горещи талази.

Настоящите горски пожари в Гърция към този момент се трансфораха в най-интензивните и токсични в историята, като хиляди хора бяха принудени да изоставен домовете си, с цел да се спасят, предизвестяват откриватели, пише Daily Mail.

Колко неприятно е

Учените означават, че това е " първият сезон на пожари " за Средиземноморието и сходни естествени бедствия не са необикновени за този район - отговорен е локалният " изключително запалителен пейзаж ".

Местният климат в действителност е единственият в света, където меките и влажни зими разрешават на растителността да пораства, а сухите, горещи лета я изсушават и я трансформират в „ буре с барут “. Например в Гърция е известно, че горските пожари са унищожили цели общини в продължение на вековете.

Горските пожари, които сега обгърнаха островите Родос и Корфу, са ужасяващи, само че откривателите означават, че през последните години страната е била „ опустошена от доста по-сериозни пожари “. Например през август 2007 година бяха изгорени повече от 250 000 хектара гори, маслинови горички и други земи.

В същото време откривателите означават, че актуалните горски пожари в Гърция са неповторими - повода е невероятната им мощ.
 горски пожари на Родос Тази сателитна фотография демонстрира опожарен регион на гръцкия остров Родос Снимка: CopernicusНай-лошият юли в Гърция
Сегашната активност на горските пожари в Гърция кара откривателите да спекулират, че юли 2023 година е бил най-лошият в историята на страната от началото на сателитното наблюдаване (от 2003 г.). Данните на учените от два спътника демонстрират, че съвсем 800 000 тона въглерод са били изпуснати в земната атмосфера единствено този месец, съвсем двойно повече от предходния връх от 470 000 тона въглерод през 2007 г. Имайте поради, че по предписание тази стойност не надвишава 200 000 тона въглерод.

С горските пожари, които към момента бушуват в Гърция, учените в този момент се концентрират върху събирането на сателитни данни, с цел да видят дали излъчванията през юли и август тази година могат да засенчат най-лошите въглеродни излъчвания в новата гръцка история. Между другото, сега това „ заглавие “ принадлежи на пожарите от 2021 година, които избухнаха вследствие на рекордна топлота. Но сегашните числа се чака да победят този връх, в случай че горещите температури продължат.

Дъглас Кели, експерт по земно моделиране в Центъра за екология и хидрология на Обединеното кралство, сподели, че интензивността и скоростта на горските пожари в Родос са изненадали доста учени. Изследователят също по този начин даде доста плашеща прогноза: до края на века броят на пожарите с подобен мащаб ще се усили с съвсем 50%.

Рискът от горски пожари за човешкото здраве
Такива горски пожари съставляват опасност за човешкото здраве. Освен това заплахата се крие освен във опцията за изгаряне, само че и във вредата при поемане на пушек и токсични частици от изгорено вещество, които се носят от вятъра. Тези твърди частици са с диаметър под 2,5 микрометра и могат да причинят:
астма;белодробни заболявания;преждевременна смърт;проблеми със сърдечно-съдовата система.
Изследователите означават, че най-честите признаци на високи равнища на въглероден окис в кръвта са:
главоболие;световъртеж;гадене;намаляване на умствената интензивност.
Според атмосферния химик от Швейцарския федерален софтуерен институт в Лозана, Антанасиос Ненес, димните частици са една от най-токсичните форми на частици. Когато човек ги вдишва, това усилва риска от развиване на всички типове рак.
Мащабът на горските пожари в Гърция
Интензивността е един от индикаторите за мащаба на пожара, вторият е " зоната на изгаряне ". Учените означават, че общата повърхност на опожарената територия в Гърция доста надвишава цифрите за последните 16 години и към 22 юли възлиза на повече от 35 000 хектара. Имайте поради, че междинната стойност по това време на годината нормално е към 6600 хектара.

Като цяло в Европа горските пожари са обхванали повърхност от над 173 000 хектара, което също надвишава междинната (128 000 хектара).
 карта на горските пожари Тази карта демонстрира горските пожари в Европа, следени от спътници в космоса. Снимка: CopernicusИзменението на климата „ налива масло в огъня “
Изследователите единомислещо споделят, че рисковите промени в климата са повлияли на интензивността и силата на горските пожари по целия свят. Колко мощно обаче е било това въздействие?

Учените означават, че въпреки да е мъчно да се отговори на този въпрос - ще са нужни повече проучвания, само че несъмнено е допустимо да се каже, че в бъдеще горските пожари, породени от топлота, ще станат по-чести, защото Земята продължава да се нагрява устойчиво.

Сегашните горски пожари в Южна Европа в действителност не са нищо ново, само че изменението на климата ги прави „ по-големи и по-бързи и затова по-трудни за прекъсване “, сподели Гилеро Рейн, професор по пожарна просвета в Imperial College London.

Основната причина е, че адската горещина основава сухи условия, които доста улесняват разпространяването на огъня. През по-голямата част от юли Европа беше в плен на рискови горещини и по това време друга вълна към този момент чака да удари планетата. Така италианските синоптици предизвестяват, че след горещата вълна, наречена от учените Цербер и която отшумява, към този момент се готви да пристигна нова, наречена Харон - тя ще увеличи още повече температурите.
В предходно изследване учените заключиха, че сходни рекордни горещи талази в действителност биха били съвсем невъзможни без антропогенни промени в климата.Кой различен може да бъде обиден от горски пожари в Европа
Изследователите означават, че в допълнение към Родос през идващите дни се чака рисково пожароустойчиво време в елементи от Сардиния, Крит, Сицилия и югозападна Турция. Това оповестява европейската работа за ръководство на изключителни обстановки Copernicus, която работи по картографиране на горските пожари, а също по този начин прави " прогноза за заплаха от пожари ".

Имайте поради, че прогнозата на откривателите се основава на ежедневни наблюдения на температура, относителна мокрота, скорост напразно и 24-часови превалявания. След това учените сформират карта, където:
зелено - доста ниско равнище на опасност;зеленикаво-жълто - ниско равнище на опасност;жълто - умерено;оранжево - високо;червено - доста високо;тъмно кафяво - рисково равнище на заплаха.
Изследователите означават, че рискът от горски пожари остава висок за югоизточната част на Испания, Сицилия, Сардиния и остров Родос. Освен това забележителен риск от горски пожари съществува за югоизточната част на Франция, североизточната част на Австрия, Източна Германия, Полша, Унгария и Словакия.
Как да действаме при горски пожар
Червеният кръст на Обединеното кралство издаде управление за хора, които се оправят с горски пожари. Какво да извършите в този случай:
успокойте се;намерете безвредно място надалеч от растителност и дим;затворете всички порти, прозорци и пукнатини в къщата или колата;свържете се със службите за незабавна помощ и предоставете информация за вашето местонахождение и размера на горския пожар;опитайте се да покриете колкото е допустимо повече всички открити сектори от кожата;Носете със себе си носна забрадка, кърпи и вода - това ще ви помогне да преодолеете дребна зона на пожар, в случай че е належащо.
Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР