През последните няколко седмици рязко са скочили цените на зеленчуците

...
През последните няколко седмици рязко са скочили цените на зеленчуците
Коментари Харесай

Рязък скок в цените на зеленчуците - краставиците стигнаха 7 лева

През последните няколко седмици внезапно са скочили цените на зеленчуците на кооперативния пазар в Благоевград. Там се продават и едни от най-скъпите краставици у нас - цената им стига 7 лв. за кг, а тук-там даже повече.

На пазара в Благоевград оранжерийните зеленчуци като домати и краставици се продават на висока цена. Краставиците костват от 5 до 7 лв. за кг, а доматите за към 4 - 5 лв.. Лукът, нужен за известната шопска салата, доближава до 2 лв..

- Знаем какво е краставица, знаем какво е домат, като го погледнеш не ти е свидно на пенсията да дават отговор тези цени - 5 лв. домати не мога да купя, 6 - 7 лв. краставици, виждам ги към този момент, не става.

Заради високите цени хората от града пазарят все по-малко.

- Никой не купува килограми краставици, всеки като пристигна си купува по една краставица, най-много две.

Николай Николов - търговец: " Хората се майтапиха, че по-добре подарък краставици, в сравнение с нещо друго ".

Поскъпването на зеленчуците търговците изясняват с огромните разноски за отопление на оранжериите и торовете, които са им нужни.

Николай Николов - търговец: " Повечето хора топлят на газ, допреди две години газта беше търпима за отопление, в този момент скочи прекомерно доста и обикновено цената да е по-скъпа ".

Иванка Христова - търговец: " Българската краставица сега се намира в София на напълно друга цена, тук в Благоевград и в провинцията има гръцка краставица, рядко може да се откри българска, по принцип е гръцка - второ, трето качество ".

Николай Николов - търговец: " Вносът по принцип до в този момент е бил на ниска цена, очевидно няма доста импорт, по тази причина е такава цената ".

Леко покачване има и при цените на марулите и репичките. При плодовете не са следи такова.

Репортер: Владислава Миланова


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР