През последните няколко дни Министерство на здравеопазването, прокуратурата, родителите и

...
През последните няколко дни Министерство на здравеопазването, прокуратурата, родителите и
Коментари Харесай

Ваксинирани срещу хистерия

През последните няколко дни Министерство на здравеопазването, прокуратурата, родителите и медиите се завъртяха в общ танц на хистерията към имунизациите Пентаксим и Еувакс. Целият скандал наподобява на някакво неуместно съревнование по надхитряне, в което гореспоменатите герои, надянали демонични маски, се въртят към едно седнало на стол разплакано дете, чието здраве е заложено на карта.

Справянето с всяка паник офанзива изисква търсене на фактора, който я е отключил. Нека помислим кой дръпна спусъка на обществената паническа офанзива, чийто признаци тормозят обществото към този момент няколко дни.

Едва ли има цивилизовано общество, в което да има по-чувствителна тематика от детското здраве . Така и би трябвало да бъде, само че тематиките, които изострят сензитивността ни, ни вършат по-уязвими откъм внушения. Дори когато знаем, че чуваме нелепост, в случай че тя има потенциала да рефлектира върху здравето ни и това на децата ни, напълно естествено сме склонни да не я заклеймим като нелепост на момента. И в случай че даже за миг допуснем, че от антидепресантите порастват филиптотювски мустаци, от антибиотиците пораства шести пръст на крайници, а имунизациите водят до аутизъм, към този момент сме във водовъртежа на подозрението и на една крачка от суматохата. Борбата за оставане на повърхността що се отнася до въздействието на медикаментите върху телата ни, е безмилостно жестока. В нея не се борим против забележим зложелател с забележими оръжия, а боравим с догадки, части познания, неразбираеми източници, неточни публицисти, стопански ползи и политически игри.

За да опазим преценка си чиста, следва да разчитаме на тествани източници и обстоятелства. Опасното клатушкане към така наречен антиваксинални придвижвания е горчивият плод на повредената ни здравна система, която през годините изгуби най-важното – връзката на доверие сред лекарите и пациентите . Все по-често попадам на мнения на майки, които настояват, че „ педито “ твърди нещо, само че те, несъмнено, няма да го създадат. Че министърът на опазването на здравето е направил изявление за нещо, само че те, несъмнено, не му имат вяра, тъй като политиците лъжат. Личният доктор ги е посъветвал да създадат нещо, само че те, несъмнено, няма да се вслушат, тъй като лекарите са корумпирани. Тесният експерт им е предложил даден медикамент, само че те, несъмнено, няма да го вземат, тъй като фармацевтичните компании са алчни. Доверието към престижи в дадена сфера е сринато до основи и хората взеха нещата в свои ръце. В това няма нищо неясно, само че наклонността всеки да стане здравен експерт за себе си и децата си е пагубна.

Всички се изгубихме към историята с имунизациите: предаването на Валя Ахчиева по тематиката бе свалено от Българска национална телевизия, с което то стана 1000 пъти по-популярно, в сравнение с в случай че просто беше излъчено. Онлайн медии, известни със заглавия от вида „ ШОК!УЖАС! “ избълваха изказвания, чиято правота се крепи на „ …споделиха източници, с които …разполага “. В същото време обществените мрежи и родителските конгреси се разцепиха на две. Анти-ваксърите надигнаха глави и с поучителен звук започнаха да повтарят „ Казахме ли ви “, до момента в който спазващите имунизационния календар призоваваха към успокоение и явен разум, само че самите те сякаш към този момент не бяха толкоз уверени в правотата си. В същото време Петър Москов и стоящото зад него Министерство на здравеопазването усетиха, че е извънредно време да обяснят гафа си, без обаче да признаят, че е гаф, което в допълнение смачка доверието в политическото им говорене.

Приказките за оставки и избор на съмнение напълно предвидимо заваляха като тропически проливен дъжд. В същото време, прокуратурата, която след случая с убийството на Тодор от Враца, стана ясно, че към този момент съставлява по-скоро публичен, в сравнение с профилиран властови орган, реагира на общественото щипане и постанови, че използването на Пентаксим и Еувакс не е позволена в България. Не е ясно обаче тъкмо какво не е позволено в случай, че дарените от Турция ваксини Пентаксим към този момент са приложени на децата, а съгласно думите на здравния министър Еувакс не е планувана за приложение върху български жители, а се съхранява при положение на експлоадиране на хепатитна зараза в резултат на бежанския поток.

Също по този начин бе конкретизирано, че редица медикаменти в България нямат позволение за приложимост, което не значи, че имат възбрана да се ползват, а че имат възбрана да се търгува с тях. Т.е. те не участват в аптечната мрежа, само че лекарите в лечебните заведения и ДКЦ-тата могат да ги ползват на пациентите. На фона на целия този плевел безпорядък стои още веднъж детето от първия абзац. Как да го защитим най-добре?

Ето няколко обстоятелството по отношение на имунизациите, които би трябвало да се вземат поради, преди да се вършат прочувствени изводи:

1. Ваксините са извънредно безценен артикул, в който са вложени милиарди вложения и не всяка страна може да си разреши да създава ваксини. Поради тази причина има единствено три фармацевтични компании, които ги създават: британската GlaxoSmithKline, френската Sanofi Pasteur и американската MSD. Няма по какъв начин в Турция да са създадени ваксини или да са добавени субстанции.

2. Ваксините са научно постижение, което носи отговорността за изгубването на редица болести. Няма научни потвърждения за връзката сред ваксини и аутизъм, рак и прочие болести.

3. Имунизационният календар би трябвало да е наложителен, защото това е единственият метод да се подсигурява основаването на групов имунитет.

4. Правото на избор е скъпо, само че когато науката се произнася, е по-добре хората, които не са в нейното лоно, да не упражняват това право, а решенията да се взимат централизирано от способените лица. В последна сметка даже когато смятате, че политиците и лекарите ви лъжат (и не, не споделям, че това е изключено), на кого предпочитате да се доверите що се отнася до децата ви? На тях или на Пенка Илачева от Смочево, която е чела в Интернет, че имунизациите са нездравословни?

5. Пентаксим е петвалентна ваксина против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и Haemophilius вид В. Тя се създава във Франция и се пакетира и опакова в Турция. Пентаксим е записана в България и публикувана измежду персоналните лекари, които към този момент са я приложили. Нейната брошура е налична в Интернет.

6. Между проблеми с „ разрешението за приложимост “ и проблеми със „ наличието на имунизацията “ има голяма разлика. В случая с сегашния скандал става дума за първото.

7. Ваксините са артикул с извънредно строго следен развой на приемане, произвеждане и предпазване.

8. Фармацевтичните компании биха били по-облагодетелствани финансово, в случай че не създават ваксини, а лекарства за заболяванията, които имунизациите предотвратяват. Така че колкото и да ненавиждаме тяхното печалбарство и бизнес, тъкмо в този случай не можем да ги обвиним в лакомия.

9. Подвеждането по информация, поднесена от некомпетентни или злонамерени медии, както и лековерието във връзка с въздействието на имунизациите върху нас и децата ни, е рисково за самостоятелното и публичното здраве.

Та даже когато към нас се взривяват политически престижи, отдолу под лъскавата повърхнина се демонстрират грозни стопански игри, значими държавни структури удовлетворяват публични настроения вместо да правят работата си обективно без да им е оказан напън, а неспирното бръщолевене в обществените мрежи бомбардира ясната ни преценка, дано да да запазим своята сдържаност и изясненост на мозъка и да се опитаме да вървим по тънкото въже на действителността без да залитнем в посока доверчивост и предоверяване, нито в посока бойкотиране на страната и експертните мнение. Трудно е, знам, само че помните ли това дете, седящо на един стол, към които се въртят хора и институции с маски от първия абзац? Неговото бъдеще е залогът.

Автор: Цвети Иванова

Инфо: Chronicle.BG

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР