През последните няколко десетилетия се търсят начини месото да бъде

...
През последните няколко десетилетия се търсят начини месото да бъде
Коментари Харесай

Месото на бъдещето няма да идва от животни

През последните няколко десетилетия се търсят способи месото да бъде заместено с сходен артикул, за който да не е належащо убиването на животни. Една от неубедителните други възможности на същинското месо е соята, само че от ден на ден компании стартират да оферират артикули, които го имитират по-добре.

Според Wall Street Journal приходът от тези артикули за 2016 година е бил 700 млн. щатски $, а до 2021 година ще се усили на 863 млн. щ. д. Същевременно, Китай и Израел са сключили договорка за лабораторно основаване на месо на стойност 300 млн. щ. д., а Бил Гейтс и Ричард Брансън също са вложили в концепцията.

Лабораторното месо по своята същина ще бъде същинско месо, само че за добива му няма да бъдат отглеждани и убивани животни, а ще се базира на ин витро технология, т.е. развъждане на месото " в епруветка ". Целта е да се отговори на възходящата нужда от месни артикули за изхранване на популацията в международен мащаб и в това време унищожаване на потребността от животновъдни стопанства, които постоянно не дават положителни условия за развъждане на животните и изискват потреблението на огромни количества антибиотици.

 Снимка 330551

Друго предимство на лабораторното месо е, че няма да бъдат нужни толкоз доста естествени запаси за производството му, като вода, земя и храна за животните, а и излъчванията на въглероден диоксид ще бъдат намалени.

Остава ни единствено да се надяваме, че новата технология за произвеждане на месо ще ни дава същото качество, по-голяма сигурност и добър усет и ще способства за опазването на околната среда.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР