През последните няколко десетилетия ние, българите, преживяхме не една и

...
През последните няколко десетилетия ние, българите, преживяхме не една и
Коментари Харесай

Финансистът Виктор Папазов: В какво да инвестираме по време на криза

През последните няколко десетилетия ние, българите, преживяхме не една и две рецесии – политически и финансови. Научихме от персонален опит какво значат термини като хиперинфлация, парична промяна, валутен ръб. Свидетели бяхме на банкрути на банки. Какво ли още следва да преживеем?

Днес светът навлиза в нова световна икономическа рецесия, която заплашва съществено бъдещето на всички ни. Коронавирусът (Covid 19) не е повода за тази рецесия. Той е единствено катализаторът или иглата, която спука големия дългов балон, който се надува от няколко десетилетия. Така наречената " световна финансова рецесия " от 2008 година беше единствено първи тремор на същинската рецесия, която занапред стартира. Тази нова рецесия ще е извънредно тежка и продължителна. Пред очите ни се разрушава светът, в който съвсем 80 години живяхме умерено и с доста излишества,. Само след два месеца в " карантина " и " изключително състояние ", към този момент виждаме какъв брой доста се е трансформирала България, по какъв начин страни затварят границите си, по какъв начин международни спортни и културни събития внезапно просто няма да се състоят.

В тази несигурна обстановка на напред във времето за всеки човек, с изключение на да е здрав и с нараснал имунитет, излиза задачата да опази спестяванията си. До скоро опциите за вложения включваха:

- финансови принадлежности – акции, облигации, държавни скъпи бумаги и всевъзможни други подобни;
- действителни, индустриални активи;
- благородни метали – злато и сребро;
- инвестиции в парцели – жилища, къщи, земеделска земя;
- " различни " вложения – творби на изкуството, часовници, пощенски марки, медали, виновност, разнородни сбирки и други

Последните няколко седмици демонстрират, че вложенията във финансови принадлежности са единствено за професионални спекуланти, само че и мнозина от тях пострадаха. Танцът на фондовите тържища не е за хора със слаби нерви. От началото на април 2020 година Федералният запас на Съединени американски щати (централната банка) стартира да изкупува всевъзможни скъпи бумаги. Балансът му единствено за седмица се усили с 50% до над 6 трилиона $! Според мен, това е обезверен опит да се запази една рухваща финансова система. Въпрос е единствено на време сривът да обхване целия свят. Мисля, че сме изправени пред нещо, което се случи в България през 1997 година - амортизация на декретните пари, единствено че този път ще се случи в международен мащаб. Обезценка на $, на еврото, на останалите валути.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР