През последните месеци са забавени строително-монтажните дейности по ключови жп

...
През последните месеци са забавени строително-монтажните дейности по ключови жп
Коментари Харесай

Ключови ремонти на жп отсечки са забавени през последните месеци

През последните месеци са забавени строително-монтажните действия по основни жп прави в страната, установи зам.-транспортният министър Красимир Папукчийски. При неочаквана инспекция на жп сектора Елин Пелин – Костенец, който е част от плана за рационализация на жп линията София – Пловдив, той е изискал от изпълнителите да ускорят работните процеси, оповестяват от пресцентъра на отрасловото ведомство.

Няма да позволим да бъде ощетен държавният бюджет поради неналичието на готовност от страна на строителите “, съобщи Папукчийски.  

Зам.-министърът изиска да му бъдат показани подробни разбори на работните стратегии, вероятни опасности при осъществяване на строителните действия, както и какви ограничения ще бъдат подхванати. Според него е значимо да бъдат усъвършенствани темповете на работа, с цел да се доближи до упования резултат за осъществяване на плана.

Припомняме, че модернизацията на Елин Пелин – Костенец се финансира по две оперативни стратегии – „ Tpaнcпopт и тpaнcпopтнa инфpacтpyĸтypa “ 2014-2020 и „ Tpaнcпopтнa cвъpзaнocт “ 2021-2027 година Трасето е разграничено на няколко сектора – лoт 1 включва трасето сред Eлин Πeлин и Baĸapeл. Лoт 2, чиято рационализация ще коства над 113.6 млн. лева без Данък добавена стойност, е мeждy Baĸapeл и Иxтимaн. Tpeтият и пocлeдeн лoт вĸлючвa тpaceтo мeждy Иxтимaн и Kocтeнeц, като тук дейностите ще костват над 394.5 млн. лева без Данък добавена стойност.

Moдepнизaциятa нa цялoтo тpace e нa cтoйнocт 1.024 млpд. лева

През юли предходната година стартира работата по първия лот – сред Елин Пелин и Вакарел. В него се включва и построяването на най-дългия железопътен тунел в България и на Балканите. 20-километровият сектор, с който стартира обновлението, е най-трудният от цялата линия и коства 498 млн. лева без Данък добавена стойност. 

В средата на май месец тази година пък стана ясно, че по Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020 година са разплатени към 1.08 милиарда евро. Това е към 62% от общия запас на програмата. Най-ниска е усвояемостта на средствата точно при железопътните планове – 33%. По този мотив тогава някогашният министър Николай Събев заплаши, че ще разтрогва към този момент подписани контракти с компании, бавещи осъществяването на строителни и ремонтни действия.

Констатациите за забавени поправки на жп пътища идват на фона на идни публични поръчки за закупуване на нов преносим състав. Финансирането ще бъде обезпечено по Плана за възобновяване и резистентност, само че даже и да бъдат закупени, в случай че жп пътищата в страната не бъдат осъвременени в период, то новите влакове и локомотиви няма да могат да се движат с оптималната скорост от 160 км/ч. Подобни характерности бяха заложени в пазарните съвещания, извършени от Събев.

Само преди дни пък стана ясно, че положението на БДЖ е трагично. Припомняме, че на брифинг служебният зам.-министър Папукчийски установи големи закъснения в разписанието на влаковете, неприятна хигиена и забавени поправки на локомотивите „ Сименс “. По отношение на облагата на БДЖ, с която Николай Събев се похвали в последните дни от своето ръководство, Папукчийски изясни, че това се дължи на счетоводен трик. По думите му превозените пасажери са доста по-малко от тези през 2019 година, преди настъпването на пандемията.

Относно вливането на двете сдружения – пътническото и товарното – в „ Холдинг БДЖ “, Папукчийски съобщи, че Събев е издал заповедта за това, преди да бъде изработен разбор на резултата от промяната, с която някогашният министър се гордееше. Въпросният разбор ще коства над 70 хиляди лева и ще бъде направен от външна компания, като би трябвало да е подготвен до края на септември.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР