През последните месеци кабинетът на вицепремиера по климатични политики Борислав

...
През последните месеци кабинетът на вицепремиера по климатични политики Борислав
Коментари Харесай

Тръгва Консултативният съвет за Зелената сделка

През последните месеци кабинетът на вицепремиера по климатични политики Борислав Сандов работи интензивно върху конституирането на Консултативния съвет за Европейската зелена договорка. Това е органът, който ще задава рамката на идните промени за декарбонизация и рационализация на българската стопанска система. По силата на разпореждане на Министерския съвет, ръководител на Съвета все още е вицепремиерът по климатични политики – Борислав Сандов, а негов заместител – министърът на енергетиката, припомнят от " Дондуков " 1.

В стадия на обмисляне заложихме осем тематични комисии към Консултативния съвет, където би следвало дебатът по обособените тематики да се канализира, да се форсира постигането на единодушие и произвеждането на решения, и не на последно място - да се обезпечи последователност, а работата за промени и вложения по Зелената договорка да не стопира, даже и при промяна на държавното управление.

Към момента успяхме да образуваме четири от плануваните комисии, като работата в тях продължава по график и сега. Това са комисиите за енергиен преход; за устойчива мобилност; за енергийна успеваемост и превъзмогване на енергийната бедност; за нововъведения и кръгова стопанска система.

Предстои образуването на още четири - отговорност, която по силата на събитията се трансферира към идващото държавно управление. Това са комисиите за акомодация към климатичните промени; за устойчиви финанси; за прогрес по законодателния пакет „ Подготвени за цел 55 “ и най-после, само че не на последно място – Комисия по връзка на зеления преход.

Бюджетът на Европейски Съюз планува над 15 милиарда лв. за България, против които страната ни би трябвало да организира промени и да влага в решения за енергийната самостоятелност и климатичната индиферентност на стопанската система ни. Милиардите са опция, само че верните решения в този момент, ще дефинират развиването на България за десетилетия напред. А това коства доста повече.

Процесът на Зелена промяна ще е комплициран, нескончаем и изчерпателен. За да е сполучлив, би трябвало да бъде ръководен транспарантно, експертно и с присъединяване на всички заинтригувани страни. За това при сформирането на Съвета направихме всичко допустимо да отворим необятно вратите на изпълнителната власт и да ангажираме всички в този развой – от представителите на минната промишленост, въглищната енергетика, работническите синдикати и заетите в индустрията, през научни институти и университети, до природозащитни организации, представители на високотехнологични бизнеси, асоциации за възобновима сила, електрическа подвижност и кръгова стопанска система.

Освен опасност, климатичните промени съставляват и най-голямата икономическа опция на този век. Някои индустриални действия ще останат в историята, само че новите благоприятни условия са към този момент тук и към този момент обгръщат все по-голям дял от стопанската система. Зелената промяна ще се случи със или без нас. Но бързата реакция, верните ходове и поддръжката от обществото е комбинацията, която ще ни изведе на страната на печелившите от необратимите промени, пред които световната общественост е изправена сега.

В последната година светът навлезе в нов интервал на невиждани провокации. Щетите, които климатичните промени към този момент нанасят, ще ни костват все по-скъпо. Горещите талази, безводието, опустиняването и рисковите проявления на времето са дребна част от рисковете, които не след дълго ще диктуват световния дневен ред.

Ценни десетилетия бяха изгубени в отсрочване на неотложното и доста нации се оказаха заложници на остарели разбирания, технологии и модели на развиване. А спомагателното поляризиране на обществото в хода на поредицата от здравни, военни и стопански разтърсвания, мъчно преодолимата енергийна взаимозависимост на страната ни и използването на изкопаемите горива като политическо оръжие против нас, сложиха нашата страна в невиждано нова обстановка.

Светът се промени и ние не може да останем същите. Ще се наложи да преосмислим отношението си към ресурсите и към това, което оставяме след себе си. Това значи смяна в навиците, смяна в метода, по който произвеждаме и използваме сила. По който се отопляваме и охлаждаме, по който пазарим, придвижваме се на дълги дистанции и в града, по който се храним, обличаме се, работим и изхвърляме отпадъците си.

Навлизаме в интервал, в който ще ни се постанова да мислим повече, да пестим ресурсите и да бъдем гъвкави към измененията. За да преминем сполучливо през всичко това, е належащо да върнем градивния звук и доверието между тях, да защитим независимостта и експертността в българските институции, да пазим към момента неукрепналата си народна власт и най-сетне да повярваме, че дружно можем да създадем едно по-чисто, по-сигурно и по-добро бъдеще.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР