През последните години веганството става все по-популярно. Въпреки, че няма

...
През последните години веганството става все по-популярно. Въпреки, че няма
Коментари Харесай

Веган не означава задължително здравословно?

През последните години веганството става все по-популярно. Въпреки, че няма точна статистика, счита се, че сред 1 и 10% от хората в западните страни са вегани. А търсенето и предлагането на вегански артикули е повишено тройно през предишното десетилетие.

Разбира се, хората имат разнообразни претекстове, с цел да спрат да употребяват месо. Някои са екологично виновни - желаят да спасят животните и природата, други го вършат, поради климатичните промени, трети - по здравословни аргументи.

Само че още веднъж има едно " само че " - това, че храната е веганска, не значи автоматизирано, че е здравословна. Оказва се, че в тези сякаш потребни за здравето артикули има прекалено много сол, захар, наситени мазнини, оцветители, консерванти и добавки.

Например, пилешките филенца, които не са от пиле, саламите, които не са от месо, а от тофу, веган десертите и млеката, в които има нишесте - всички те май не са чак толкоз потребни.

" Установихме, че има повече модифицирани храни във веганската и вегетарианската диета, в сравнение с предполагахме ", разяснява един от съавторите на изследване, отдадено на веганската храна. " Трябва да внимаваш, когато добавяш сходни артикули към диетата си, поради това, че са модифицирани ", споделя различен експерт.

Рисковете от несъразмерна приложимост на модифицирани храни са известни от дълго време и включват сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване и рак.

По отношение на растителните заместители на месото обаче нещата стоят може би малко по-различно. Според някои специалисти, тези артикули съдържат по-малко наситени мазнини и повече фибри и оказват помощ на потребителите да употребяват по-малко или никакво алено месо, за чиято несъразмерна приложимост се счита, че също носи съществени здравни опасности, в това число и развиване на онкологични болести, написа webcafe.

 Преди няколко години английската неправителствена организация Action on Salt откри високи равнища на натрий в заместители на месото и се оказа, че веган бургер съдържа три пъти повече сол, в сравнение с пакет чипс.

" Не можем да кажем, че те са по-здравословни от месото, тъй като това зависи от типа месо. Ако погледнеш наденичките от сурогат, те също имат неприятен резултат върху здравето ", споделя Рисиус.

И още нещо - всеобщото производството на култури като палмово масло, соя, пшеница и царевица дава собствен отпечатък и също води до обезлесяване, увреждане на почвите и загуба на хабитати за редица типове.

Общата рекомендация към веганите е да употребяват по-малко прекомерно модифицирани храни и да се стараят да имат пълноценна диета - с плодове, зеленчуци, пълнозърнести и бобови храни, ядки и семена.

За да имат пълноценна диета, хората би трябвало да се върнат към културата на готвенето и да загърбят бързата храна. И това важи за всички - освен за веганите.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР