През последните години политическите партии не издигат свои кандидатури за

...
През последните години политическите партии не издигат свои кандидатури за
Коментари Харесай

Политолог обяви кое „ще вземе шоуто“ на изборите

През последните години политическите партии не издигат свои кандидатури за президент, а го вършат неофициално посредством инициативни комитети. Това от една страна дава опция за увеличение на вота посредством набиране на външна страна, а от друга – понижава отговорността им по време на акцията, съобщи политологът Ивайло Динев, представен от БНР. В дълготраен проект това не е здравословно за политическата ни система, счита той.

С новите двама съществени претенденти президентската конкуренция освен става по-интересна, само че „ ще вземе шоуто “, ще стане по-интересна от тази за Народното събрание, уточни Ивайло Динев.

Това по думите му може да докара до деформиране на вота при партиите, а по-важното и за българите, въобще за страната е Народното събрание да бъде спретнат съгласно същинските желания на хората.

Кандидатурата на Анастас Герджиков, подкрепена от ГЕРБ, политологът дефинира като странна, тъй като години наред съгласно него Софийският университет е бил контрапункт на политики в областта на висшето обучение.

„ Реално първите същински огромни митинги по времето на ръководството на ГЕРБ бяха стартирани точно в Софийския университет 2010-а година, три години преди окупацията. Протести против съществено орязване на бюджета на висшето обучение, съответно на СУ… “

Една от задачите евентуално е с кандидатурата на Анастас Герджиков да се притегли избор на демократично мислещи хора. От друга страна имаме кандидатурата на Лозан Панов, която би спряла ненапълно „ този теч от така наречен градска, междинна класа, демократично мислещи хора, които да отидат да гласоподават за проф. Герджиков “, разяснява Ивайло Динев в предаването „ Преди всички “.

„ Ако се стигне до втори тур, по-вероятно е вторият тур да бъде сред настоящия президент и проф. Герджиков “, предвижда той.

Може да се чака съществено преливане от Има Такъв Народ към „ Продължаваме промяната “ и то към този момент се вижда, както и от Демократична България към Политическа партия, означи още в разбора си Динев.
„ Аз не преставам да считам, че болшинство доста мъчно ще бъде основано от така наречен протестни партии. “

Нищо не се е трансформирало от 4 април насам – продължаваме в една и съща линия да дълбаем, заключи политологът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР