През последните години пазарът на изкуство остава стабилен. Дори по

...
През последните години пазарът на изкуство остава стабилен. Дори по
Коментари Харесай

Изкуствовед: Инвестирайте в съвременно изкуство

През последните години пазарът на изкуство остава постоянен. Дори по времето на Ковид рецесията това беше най-стабилният пазар, който не намали стойностите си, в противен случай - линията нагоре продължава.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Мария Василева, притежател на изложба и изкуствовед.

В изкуството има краткосрочни и дълготрайни вложения. То в никакъв случай не губи цената си. Ако човек го продаде в границите на 3 година ще получи по-малка облага. Ако го задържи по-дълго и даже го остави на своите наследници, облагата ще бъде доста по-голяма. Никога няма загуба - това е обезпечено от международния опит.

 
Винаги поучавам българските колекционери да влагат в актуалното изкуство, тъй като то в този момент е на по-ниска цена, която след време ще се вдигне. Ако инвестираш в типичен стойности, те към този момент са задоволително скъпи.
Сравняват вложението в изкуство с вложението в злато. Но има още нещо при него - естетическата приятност. Това е прочувствена и персонална инвестиция, само че въпреки всичко постоянно поучавам купувачите да се допитват до експертно мнение, с цел да не позволяват неточности. Въпросът е по какъв начин да купим нещо качествено. Трябва да се допитат до изкуствоведи и да положат малко старания да се осведомят.

Парите са едно от нещата, които разсънват интереса на хората към изкуството.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР