През последните години кредитното посредничество в България отбелязва много динамичен

...
През последните години кредитното посредничество в България отбелязва много динамичен
Коментари Харесай

Клиентите са все по-взискателни към фирмите за кредитно консултиране

През последните години кредитното ходатайство в България отбелязва доста динамичен напредък и все по-голямо доверие от клиентите, търсещи жилищни и потребителски заеми. 

Потребителското кредитиране за 2021 година

Новоотпуснатите потребителски заеми през предходната година са били 6.50 милиарда лв., оповестяват от Асоциацията на кредитните медиатори в България (АКПБ). За 2020-а тези заеми са били 5.08 милиарда лева, което значи, че растежът на пазара на потребителски заеми е 27.84 на 100. За 2020 година, поради пандемията, е имало спад от 12% по отношение на 2019-а.

В АКПБ предходната година са регистрирани 103 млн. лева по отношение на 66.5 млн. лева за 2020-а. Това съставлява растеж от 56% в новите потребителски заеми, по които асоциацията е посредничила.

Според Деян Василев - председател на АКПБ и създател и изпълнителен шеф на „ Кредитланд “, пазарният дял на кредитните медиатори продължава да се усилва и да изпреварва двойно положителния общ растеж на пазара, както при ипотечното, по този начин и при потребителското кредитиране.

Василев споделя, че асоциацията се старае да ползва най-високите стандарти на кредитното консултиране, тъй като клиентите стават все по-взискателни и чакат освен да бъдат заведени до банка, само че да получат обширно съпоставяне сред най-малко три разнообразни банкови предложения, да им бъде оказано подпомагане в процеса на структуриране на кредитната договорка и на кандидатстване за заема до сполучливото му асимилиране.

„ Продължаваме да работим за налагането на високата известност на специалността на необвързания кредитен медиатор и ще търсим по-тясно съдействие и с Асоциацията на комерсиалните банки, както и диалог с представители на Българска народна банка за възстановяване на нормативните актове, регулиращи нашата активност “, обобщава Деян Василев.

Относно трендовете на пазара на недвижими парцели, тясно обвързван с ипотечното кредитиране, Мария Петкова, заместник-председател на АКПБ и притежател и шеф на Creditchoice, счита, че парцелите ще задържат растежа си от 10%, а лихвите по заемите няма да се усилват през тази година.  Ниските лихви стимулират хората да купуват парцели, което да резервира цената на парите им. „ Друго значимо събитие за заемите е, че банките ревизират обширно парцела, който ще се купува, тъй като би трябвало да са сигурни, че парцелът, предмет на поръчителство по заема, е без тежести и с потвърдена благосъстоятелност. Тенденцията е лихвите по заемите да запазят ниските си равнища през цялата 2022 година и да остане удобна средата за изтегляне на заеми “, споделя Мария Петкова.

Приоритетите в активността на асоциацията за 2022 година

-Утвърждаването на услугите на  записаните необвързани кредитни медиатори според всички одобрени правила и стандарти.

-Приносът към съответното взаимоотношение и разговор сред банките, самостоятелните кредитни медиатори и кредитоискателите.

-Диалог с представители на Българска народна банка по отношение на издание на публични статистики за кредитните медиатори.

-Периодичното осъвременяване на нормативната база, обвързвана с регулирането на активността на кредитните медиатори, е измежду главните цели на Асоциацията.

Асоциацията на кредитните медиатори в България, в която има 19 компании членки, регистрирани към Българска народна банка като необвързани кредитни медиатори в България, е с огромен принос в популяризирането на самостоятелното кредитно ходатайство. Очакванията на организацията са Българска народна банка да вкара периодическото издание на статистика за общите размери на усвоените ипотечни заеми на необвързани кредитни медиатори. Това ще добави ролята на вътрешните неофициални статистики във валидирането на регистрирания пазарен дял и ще разреши по-коректна прогноза и разбори. С настояща оценка на общия размер ипотечни заеми всяка банка ще може да пресмята и своя пазарен дял измежду общите размери на необвързаните кредитни медиатори.

Мнозинството от членове на АКПБ работят с 12-те водещи банки, които имат общ пазарен дял 98% от всички жилищни заеми на физически лица.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР