През последните две седмици въоръжените сили на Украйна подложиха на

...
През последните две седмици въоръжените сили на Украйна подложиха на
Коментари Харесай

Мостовете през Днепър край Херсон и диверсантите на въоръжените сили на Украйна

През последните две седмици въоръжените сили на Украйна подложиха на натоварен ракетен обстрел мостовете през Днепър в региона на Херсон.

Антоновският авто мост беше нападнат от американски ракети MLRS HIMARS. Всеки залп на HIMARS беше предшестван от залпове на РСЗО „ Ураган “, чиито снаряди бяха сваляни от съветската система за Противовъздушна отбрана. Ударите на HIMARS бяха нанесени по време на презареждането на нашите системи за противовъздушна защита. Руската противовъздушна защита съумя да смъкна част от ракетите, само че за две седмици повече от двадесет ракети удариха моста.

Подпорите и фермите на моста не са развалени, само че в пътната на стилка са се образували дупки с размери до два метра, те към този момент се ремонтират. Инженерните подразделения на въоръжените сили на Руската федерация построиха понтонен мост паралелно на Антоновския мост, което ще разреши основаването на запасен път към Херсон и региона при положение на сериозна щета на моста.

Подобни удари бяха нанесени от въоръжените сили на Украйна по Антоновския железопътен мост, Даринския авто мост през река Ингулец и пътя по язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа. И двата Антоновски моста са получили леки вреди, както и Даринския мост. По данни на американския изчерпателен център Institute for the studie of war /Институт за проучване на войната/ мостът Даря към този момент е ремонтиран и придвижването по него е възобновено.

Каква е действителната опасност за тези мостове?

Ракетите HIMARS могат да причинят единствено умерени вреди на такива мощни мостове като Антоновския, които ще бъдат ремонтирани за малко време. Запасите от ракети за тези американски РСЗО във въоръжените сили на Украйна са лимитирани и не е продуктивно да се изразходват за безсмислена от оперативна позиция ракетна офанзива на моста.

Антоновските мостове и мостът Даря нямат нито стратегическо, нито даже оперативно значение, защото на 70 км от Херсон нагоре по течението има различен преход през Днепър: по мощната язовирна стена на Каховската водноелектрическа централа, който е под контрола на Водоснабдителна система на РФ и Националната армия още от края на февруари.

Тази хидравлична структура може да бъде извадена от строя за по-дълго време единствено с потреблението на високоточни управляеми бетонобойни бомби, само че за това е нужен пилотиран притежател, който ще стане лесна плячка за съветската Противовъздушна отбрана.

Истинската опасност е другаде: украинската страна може да се възползва от опита на немските диверсанти от формирование „ К”, които през септември 1944 година взривиха мостовете на Неймеген през река Ваал в Холандия. Бившият офицер от разузнаването Kriegsmarine и боен историк Кайюс Бекер написа в книгата си „ Германските военноморски диверсанти през Втората международна война “:

„ На няколко километра от германско-холандската граница Рейн се разделя на два ръкава. На северния клон, който се назовава Лек, се намира Арнем, на южния, носещ името Ваал, е Неймеген. През септември 1944 година английската армейска група, която беше част от нахлуващата войска, концентрира напъните си против тези два града.

В случай на завладяването им, британците биха получили отличен трамплин за по-нататъшно нахлуване на север и изток надълбоко в Германия. Но английските въздушнодесантни елементи, които кацнаха в региона на Арнем, бяха разрушени в яростни борби и евъщност динственото, което съумяха да реализират, беше да задържат в ръцете си огромно предмостие на северния бряг на Ваал.

От огромно значение за британците беше фактът, че те можеха непрестанно да правят доставки по двата съвсем непокътнати моста през Ваал в региона на Наймеген, които попаднаха в ръцете им “.

Същата обстановка се разви към Антоновския мост, с единствената разлика, че по него е допустимо единствено автомобилно и пешеходно придвижване. Наблизо няма железопътен мост през Днепър.

Ударните сапьорни групи на Вермахта не съумяха да пробият мостовете, а авиацията също се отхвърли от опитите си да унищожи мостовете от въздуха. Тогава немското командване употребява бойни плувци от подразделението на специфичните елементи Kriegsmarine, основано за осъществяване на саботажни и щурмови интервенции ( Kleinkampfverbände ).

На група, ръководена от лейтенант Принцхорн, е подредено да взриви и двата моста, поставяйки три тона експлозиви в две мини по един и половина тона под опорите им. „ Колоните на моста бяха дълги 11 метра и необятни към 4 метра всеки. Следователно тук не беше задоволително просто да поставите мина на дъното на реката до солидната каменна колона, защото детонацията на такава мина можеше единствено да го повреди, само че не и да го унищожи. За унищожаването беше нужен въртящ миг, който можеше да се получи единствено с едновременната детонация на два мощни подривни заряда, положени от противоположните страни на колоната ”, написа Каюс Бекер.

Петметровите торпедни мини с диаметър 56 см съдържаха един и половина тона експлозиви. Мините бяха свързани в " пакети " от по две мини и свързани със здрав петнадесетметров кабел. Бойните плувци трябваше, приближавайки се до колоната, да разпънат „ опаковката “ по подобен метод, че едната мина да лежи от лявата, а другата от дясната страна на колоната.

„ Идеалният случай би бил, в случай че лявата мина лежи от страната нагоре по течението на бика, обърната нагоре по течението, кабелът ще се увие към бика, а втората мина ще лежи отдясно на страната надолу по течението, обърната надолу по течението. Това ще реализира нужния въртящ миг “.

В нощта на 29 септември 1944 година бойни плувци навлизат във водата на 10 км над Ниймеген. Бяха 12 души, разграничени на 3 групи. Всяка група имаше по един подривен „ пакет “. Първата група е трябвало да взриви железопътния мост, втората и третата - автомобилния.

След като плава няколко километра надолу по течението, първата група диверсанти съумя да конфигурира два избухливи пакета към опората на железопътния мост и да взриви моста. Масивните му сводести структури се срутиха във водата. Две други групи бяха открити от британците и под мощен огън не сложиха доста добре мините си. „ Автомобилният мост оцеля, само че на въздушни фотоси можеше да се види, че има дупки в настилката на този мост. “

Могат ли въоръжените сили на Украйна да се опитат да повторят немския опит и да взривят мостовете и язовира на Каховската Водноелектрическа централа под контрола на въоръжените сили на Руската федерация? Не може да се изключи. Британците работят в тясно съдействие с бойните плувци от 73-ти военноморски център на въоръжените сили на Украйна от няколко години, като са добре осведомени с всички детайлности за немския бойкот против мостовете в Неймеген.

Британските спецчасти образоваха бойни плувци от Въоръжените сили на Украйна, оповестява ТАСС, базирайки се на английски медии. „ Бойци от Специалната лодъчна работа на Военноморски сили на Англия направиха пътешестване до Украйна, с цел да обучат сътрудниците си от 73-ти морски център със особено предопределение в Очаков за работа с английската техника “, по-специално с подводните носители на бойните плувци.

На 25 юли 2022 година във водите на устието на Днепър е изработен опит за десантиране на украинска диверсионна група на територията на Херсонска област от скоростни десантни кораби. Тези лодки са сходни на десантните лодки " Linse " от групировката " K ", на които немски бойни плувци в миналото са водили разузнаване в борбата при мостовете на Неймеген.

„ В резултат на огневите попадения са унищожени два десантни кораба на Военноморски сили на Украйна дружно с диверсантите на борда “, сподели на брифинг генерал-лейтенант Игор Конашенков, представител на Министерството на защитата.

Наличието на подводни носители западно произвеждане у бойните плувци на въоръжените сили на Украйна, с които те са снабдени от английските специфични сили, разрешава придвижване под вода против течението, което уголемява броя на вероятните посоки на опасността.

Въоръжените сили на Руската федерация разполагат с механически средства за попречване на диверсионни дейности на бойни плувци на съперника против трите моста и язовира на Каховската водноелектрическа централа. Необходима е непрекъсната зоркост и бойна подготвеност.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР