През последните две години банките в България продадоха над 3

...
През последните две години банките в България продадоха над 3
Коментари Харесай

Над 3 млрд. лв. лоши кредити попаднаха в колекторските фирми

През последните две години банките в България продадоха над 3 милиарда лева неприятни заеми на колекторски компании, заяви Асоциацията за отбрана на потребителите. Toвa са нaй-гoлeмите пopтфeйли c пpocpoчeни вземания, изĸyпyвaни няĸoгa в бaнĸoвия ceĸтop в cтpaнaтa.

Πaĸeтите вĸлючвaт нeoбeзпeчeни и oбeзпeчeни зaeми нa физичecĸи лицa, мaлĸи и cpeдни пpeдпpиятия и ĸopпopaтивни ĸлиeнти. Просрочените заеми у нас са над 8% при междинни равнища в Европейски Съюз от 3.1%. Като цяло необслужваните заеми в България са над 6.5 милиарда лева

" За нас цялата обстановка с продаването на неприятни заеми на колекторските компании е неприятна процедура, тъй като води до взрив на недоволствата против тези компании. Най-често сигналите са свързани с търсене на задължения, погасени по отминалост, корист с персонални данни, телефонен тормоз, закани и даже визити на място. В държанието на колекторските компании се ползват специфични тактики. Използват се всевъзможни лостове. Сметките биват запорирани преди празнични или почивни дни за да слагат потребителите в неуместна обстановка и да изкарат мъчно празниците или да не могат да преживеят събота и неделя ", разяснява Пейо Майорски, ръководител на
Асоциацията за отбрана на потребителите.

Колекторските компании съдят хората за пресрочия, без даже те да схванат. След това дългът нараства поради насъбраните правосъдни разходи. Колекторите притискат потребителите и с задължения, изтекли по отминалост. Според последните правила при неплатените сметки за ток, вода и парно отминалостта е 3 години. А при банковите отговорности, като потребителски или ипотечни заеми да вземем за пример, дългът се погасява след петата година. Хората не знаят тъкмо по кое време стартира отминалостта и някои с по-малки сметки вземат решение да ги платят, с цел да нямат проблеми със правосъдната система.

От Асоциацията за отбрана на потребителите чакат пазарът на потребителското кредитиране да продължи да пораства и през 2020 година, движен от растежа на потреблението. В резултат на това чакат, че и тормозът от колекторските компании ще продължи да пораства. Затова от асоциацията упорстват за Закон за контролиране на активността на организациите за вземания, защото в тях се концентрира голям финансов и заможен запас.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР