През последните два месеца държавата се тресе от скандали. Властта

...
През последните два месеца държавата се тресе от скандали. Властта
Коментари Харесай

Как Нинова ще се състезава с Борисов, ако се страхува от Добрев?

През последните два месеца страната се тресе от кавги. Властта на Бойко Борисов се клати и даже дясната съпротива, другояче дремеща добродушно на жълтите павета, се оживи. А тъкмо в този миг Българска социалистическа партия изчезна от политическата сцена. От лявата съпротива не се чува ни глас, ни стон, и вопъл по настоящите тематики на деня. Тя се потопи надълбоко във вътрешнопартийните си проблеми и подмолното (и не чак толкова) ритване по кокалчетата сред другояче правилни приятели.

Парламентът съвсем е спрял работа посредством и на фактическото неявяване на опозицията. Левите депутати са телом там, само че духом са някъде другаде. Няма трибунки в коридорите по парещи тематики. Няма изявления (почти) от трибуната в пленарната зала, няма диспути. Дори няма остри заявления от лидерката на Българска социалистическа партия.

В края на предходната седмица персонално основният прокурор Иван Гешев прочете доклада на прокуратурата за свършената работа през предходната година и нито един народен представител не му зададе въпрос, при все това тази институция е в центъра на вихрещите се кавги. Народните представители от ръководещото болшинство са ясни – те пазят статуквото. Присъдружните им Движение за права и свободи и „ Воля “ гледат да стоят надалеч от шамарите и се забавляват със сеира.

Но къде е опозицията?

Тази, която твърди, че е опция на ГЕРБ и главната й задача е да промени модела на ръководство в страната. Българска социалистическа партия имаше прелестна опция без заобикалки да сложи на Гешев редица значими въпроси, единствено че не го направи. И не че няма положителни адвокати в редиците си. Просто проспа тази опция, зашеметена от вътрешните си дребни интриги и сметки.

Проспа и предлагането на Иван Гешев за промени в Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс, които ще създадат обвинителните актове по-кратки, а изискуемите за наказание доказателства – по-малко. Ама и това не впечатли социалистите. След първия директен избор на ръководител през септември, Българска социалистическа партия ще се разсъни от транса, само че ще е късно.

Същото се случи и с доклада на Бюрото за специфичните разследващи средства. Видя се, че доста се подслушва, само че незабележим % от тези материали се употребяват в съда като доказателства. Отново нямаше реакция от лявата съпротива. А благоприятни условия да покаже тежестта си в обществото й се сервираха на тепсия.

До наскоро при надалеч по-дребни кавги в мандата на настоящето държавно управление парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ се опитваше да реагира интензивно. Корнелия Нинова громеше Бойко Борисов и ръководството на ГЕРБ с гръмки заявления. Депутати скачаха на трибуната, упорстваха министри да се явят в Народното събрание да дават пояснения. Инициираха се вотове на съмнение...

Още когато излязоха първите изявления във Facebook на избягалия в Дубай Васил Божков, а по-късно фотосите от спалнята на Борисов и първият запис с глас доста наподобяващ на неговия, Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия взе решение депутатите да изискат анкетна комисия за изясняване на всички изнесени обстоятелства и условия. Досега обаче в Народното събрание няма импортирано такова проекторешение. По нищо не проличава левицата да се готви съществено и за внасяне на избор на съмнение на кабинета поради корупция до края на месеца, както й бе предоставено от Националния съвет.

Изборът на ръководител на партията се оказва приоритет и за депутатите, и за локалните водачи, които се прегрупират и преориентират предвид на наближаващото гласоподаване. Тече развой на позициониране към кандидат-лидерите на Българска социалистическа партия, което е обвързвано и с договаряния за оглавяване на листите по области за идващия избор за Народно заседание, настояват източници от "Позитано ".

С какво в действителност се занимава Българска социалистическа партия?

Че Корнелия Нинова и Кирил Добрев обикалят страната и вземат участие в отчетно-изборните конференции по места, е ясно. Правят си предизборната акция. Но по едно и също време с това се води и една подмолна война против оказалия се най-сериозен съперник на Нинова за председателския пост. С помощта на партийната телевизия – БСТВ, и няколко уеб страницата, доближени на лидерката вършат всичко допустимо да дискредитират нейния конкурент, с цел да понижат колкото е допустимо възможностите му. Никой, несъмнено, не счита Добрев за ангел, в партията добре го познават, само че към всичко известно се прибавят и изкривени обстоятелства или напряко подправени вести.

Запис от камера в коридора на "Позитано " 20 беше възложен на избран уебсайт в случай, че такива неща излизат от централата единствено с автограф на ръководителя. В този уебсайт и още няколко последваха заглавия, съдържащи думата «побой». На записа такова нещо не се вижда. Той демонстрира, че Кирил Добрев си е изпуснал нервите и ядосано крещи на някого, употребявайки груби думи. Напоително се разказва по какъв начин "жертвата ", другарят Евгений Белий, с нищо не е провокирал заместник-председателя на партията по организационната част, само че той внезапно му се нахвърлил...

Последваха дописки, че партийните членове били възмутени от държанието на Добрев, не желали и да чуят за кандидатирането му за лидерския пост и даже към този момент не предложили кандидатурата му на конференциите. Оказа се, че не е тъкмо по този начин. Структурите имат право да издигат повече от едно име за ръководител и наедно с това на Нинова на много места оферират и Добрев, и Красимир Янков, и Калоян Паргов, макар че последният твърдо заявява, че няма да се състезава за най-високия пост, а ще се бори за втори мандат като началник на Софийската градска организация на Българска социалистическа партия. Предложените имена за лидерското място до момента са към 40. Повечето от тях ще си създадат отказ. Но сигурно ще останат няколко души в конкуренцията, като главната борба ще е сред Нинова и Добрев.

В партийната телевизия на Българска социалистическа партия, която гълта съществено от към този момент оскъдните финанси на партията, и в още няколко уеб страницата върви

гневна акция в интерес на Корнелия Нинова.

Всеки ден от там текат излияния на партийни приятели, общественици, публицисти, които са безапелационни, че единствено тя може да оглави Българска социалистическа партия в този миг и никой различен. Непрестанно се набива, че Нинова е без конкуренция и надали не е най-хубавия ръководител, който партията е имала в миналото. С най-правилните разбирания, възгледи, политики... Същевременно против Добрев се сипят всевъзможни обвинявания. Не на последно място дебело се акцентира и главната разграничителна линия сред Нинова и вътрешнопартийната й съпротива – отношението към Бойко Борисов и ГЕРБ. Твърда съпротива или колаборация и коалиция с ГЕРБ.

Явно, в Столетницата се води жестока битка за председателския пост освен това с разрешени и непозволени средства. В задачката обаче се пита: в случай че Нинова се опасява или не желае да се състезава с един Кирил Добрев (при състояние, че възможностите са на нейна страна) и се пробва да го "отстрани " авансово, то по какъв начин ще се състезава с Бойко Борисов на изборите за премиерския пост?

Всъщност до момента в който Нинова се бори да остане единствен претендент за ръководител на Българска социалистическа партия и да завоюва надали не служебно, в страната може да се завихри такова торнадо, че и тя, и партията й да се окажат ответи някъде в периферията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР