През последните дни ръководството на Ереван направи няколко недружелюбни изявления

...
През последните дни ръководството на Ереван направи няколко недружелюбни изявления
Коментари Харесай

Как руските граничари спасяват Армения

През последните дни управлението на Ереван направи няколко недружелюбни изказвания по отношение на ориста на съветските граничари в Армения. Дори непосредствено се споделя, че граничарите „ би трябвало да си тръгнат оттова “. Как се появиха съветските граничари в Армения, каква роля изиграха в запазването на нейната държавност и за какво Ереван в този момент не е удовлетворен от тях?

Председателят на арменския парламент Ален Симонян сподели, че съветските граничари би трябвало да спрат да работят на основното столично летище “Звартноц: ” „ Те би трябвало да си тръгнат оттова “. „ Ние ще защитим границите на нашата страна, само че не съм сигурен, че те ще го създадат “, оправда Симонян своето, както сподели, „ персонално мнение “. По-рано имаше непотвърдени известия, че арменските управляващи към този момент са решили да изтеглят съветските граничари.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че Москва не е получавала никакви претенции от Ереван по отношение на изтеглянето на съветските граничари от летище “Звартноц ”. „ Смятаме това за следващата демонстрация на недружелюбното държание на представители на формален Ереван. Вярно, не е ясно доколко ръководителят на националния парламент носи отговорност за тематиките, които повдига “, сподели Захарова.

Симонян е най-близкият съдружник и другар на Пашинян. Ролята на Симонян включва и изразяването на някои сложни или непопулярни хрумвания на премиера. Наскоро, да вземем за пример, Симонян изясни „ нуждата “ от смяна на държавните знаци на Армения след скандалната тирада на Пашинян.

Трябва да се каже, че самият Никол Пашинян още през октомври предходната година съобщи, че не вижда причина съветските граничари и 102-ра военна база да се отдръпват. „ Причините за наличието на съветските гранични войски и 102-ра военна база са напълно разбираеми, те не престават да съществуват и нито Армения, нито Русия не повдигат подобен въпрос “ сподели Пашинян. Вярно, той не сподели нищо за граничарите на летището.

Армения е единствената страна, в която има съветски граничари, с изключение на самата Русия. Граничният отдел на ФСБ в републиката, дружно с арменските си сътрудници, служи в сходство със съглашението от 30 септември 1992 година Отделът включва четири отряда: в Гюмри, Армавир, Арташат и Мегри, както и контролно-пропускателен пункт на летище “Звартноц ”. Издръжката им се обезпечава от двете страни на паритетни начала.

Сега съветските граничари напълно охраняват 333 км от арменско-турската граница, 42 км от границата с Грузия (от общо 260 км). Арменските гранични войски охраняват 125 км от границата с Иран. Руските граничари се появиха на границата с Азербайджан не толкоз от дълго време (както е разисквано по-долу), самата тази граница не е делимитирана. Всъщност Армения и Азербайджан имат териториален спор.

Само през последните няколко дни осведомителната офанзива против съветските граничари закупи лавинообразен темперамент. Например Никол Пашинян сподели в сряда, че „ съветската гранична защита няма мандат да участва в региона покрай село Неркин-Ханд “.

Това просто не е правилно. Още през май 2021 година на съвещание на арменското държавно управление беше решено да се разпредели имот с обща повърхност от 3,5 хектара в региона на Сюник с право на гратис прилагане на граничния отдел на ФСБ на Русия Федерация, ситуирана в Армения.

Седем имота от село Шикахох от община Капан, селата Швинадзор, Карчан, Нонадзор от общността Мегри и община Тех бяха трансферирани за прилагане на съветските граничари. Село Неркин-Ханд се намира в община Капан. Това решение на арменското държавно управление беше породено от обстоятелството, че съгласно тристранното изказване от 9 октомври 2020 година (след 44-дневната война) беше належащо да се укрепят югоизточните граници на Армения, за които тези земи бяха разпределени. Така, вследствие на военното проваляне на Армения в 44-дневната война, някои сектори от арменско-азербайджанската граница попадат под контрола на съветските граничари.

Но това е Зангезур. И в този момент, както знаете, приказваме за основаването на по този начин наречения Зангезурски кулоар, който би трябвало да минава тъкмо там. А Пашинян по обясними аргументи не се нуждае от съветски граничари там. Първоначално той говореше за основаване на някакви специфични арменски специфични елементи за отбрана на коридора, само че по-късно породи концепцията там да бъде ситуирана задача на ОССЕ, която за няколко седмици беше доста увеличена в Армения.Като цяло разполагането на съветски граничари на арменско-турската граница (това бяха руски постове, които след 1991 година станаха съветски по наследство) беше не просто насилствена мярка, а в действителност избавителна за Армения.

През 1992-1993 година, когато арменските сили навлязоха по-дълбоко в Азербайджан и оттатък границите на някогашната автономност Нагорни Карабах, опасността от директна турска инвазия в Армения се ускори, с цел да избави Азербайджан, който се разпадаше пред очите ни. Тогавашният турски президент Тургут Йозал преглежда разнообразни разновидности: от разполагането на турски гарнизони в Нахичеван до въздушни удари по Зангезур и други южни региони на Армения. Турската 3-та полева войска няколко пъти имитира нахлуване към арменската граница, което провокира суматоха в Ереван. Някои турски елементи бяха приведени във военновременни до есента на 1993 година

А напролет на 1993 година президентът Йозал посети Баку, където беше разисквана директната интервенция на Турция във войната в Карабах. Но при завръщането си от Баку президентът Йозал ненадейно умря от инфаркт на летището в Анкара. Турция беше разсеяна от вътрешните си работи, макар че новото управление на страната (Сюлейман Демирел и Тансу Чилер) поддържаше курс към всеобхватна помощ на Азербайджан.

Има още една детайлност, която формалните лица в модерна Армения избират да премълчават. Самото наличие на съветските граничари на турската граница, като стратегическо възпиращо средство, позволяваше през цялото това време и към момента му разрешава да не поддържа съществени въоръжени сили за прикритие в турската посока. Почти цялата арменска войска е дислоцирана в източна посока – към Азербайджан.

Сега държавното управление на Пашинян не вижда никаква опасност от страна на Турция и в случай че види, няма да ѝ се съпротивлява. Руската „ гранична завеса “ към този момент не е нужна даже като алегорична мярка, демонстрираща съюзническите връзки сред Армения и Русия.

Симонян не е единственият, който показва концепцията за нарушение на съглашението за сигурност на границата от 1992 година От друга страна в Ереван, в това число и опозиционните на Пашинян, битува мнението, че министър председателят и ръководителят на Народното събрание единствено имитират смяна на външната политика, с цел да хвърлят прахуляк в очите на французите.

Например при започване на годината локалните медии разпространиха информация, че Германия сякаш е сложила на Ереван условия, при които Берлин може да окаже военна и дипломатическа помощ на Армения. Сред тези условия беше скъсването на съглашението с Русия за защита на границите и лустрацията на държавния уред - уволнението на проруски фрагменти. И се твърди, че тактиката на Пашинян е да маневрира и блъфира в връзките с европейските страни посредством антируска изразителност, само че не и да изгори изцяло всички мостове с Москва.

В тази логичност изтеглянето на съветските граничари в Ереван може да се показа като допустима мярка. Има мнение, че самите арменски гранични войски са в положение да управляват турската и част от грузинската граница, а съветският контролно-пропусквателен пункт на летище “Звартноц ” е изцяло непотребен (на другото столично летище “Еребуни ” няма руснаци). За Русия това е като в допълнение финансово и човешко задължение. Така че дано създадем този театър: ние демонстративно ще унищожаваме съветския Граничен контролно-пропусквателен пункт в “Звартноц ” и ще продадем това събитие на европейците като стъпка към отвод от съдействие с Москва.

Пашинян по принцип е податлив към сходни комплицирани комбинации. Трудно е обаче да се одобряват на съществено диалозите за „ прикриване “, „ блъфиране “ и „ лавиране “ от арменското управление, когато приказваме за цялостно преформатиране на арменската държавност. Именно този развой започва в този момент Пашинян. И в случай че в действителност към момента няма действителен развой на излизане на Армения от ОДКС и други съюзнически организации, това не значи, че в един миг това няма да се случи.

Основното нещо е да направи първата крачка. Премахването на съветския контролно-пропускателен пункт на летище “Звартноц ” може да бъде такава първа стъпка.

Много по-реалистична наподобява теорията, че Пашинян физически не е в положение да прекъсне всички връзки сред Армения и арменския народ с Русия и да обърне страната към Запада. Включително и тъй като арменската стопанска система не е подготвена за това и арменският народ ще бъде срещу. Непоследователността и маневрирането на арменското управление не се дължи на желанието да поддържа връзки с Русия, а тъкмо противоположното: Пашинян печели време в очакване на комфортния миг да извърши всичко, което към този момент е заявил за спиране на политическите връзки с Русия.

В този подтекст си коства да се вземат на съществено изказванията на хора от близкото обграждане на Пашинян за нуждата първо да се изтеглят съветските граничари от “Звартноц ”. Това рано или късно ще бъде последвано от искане за евакуиране на 102-ра база, а по-късно и от политическа консолидация на нова действителност под формата на отдръпване от ОДКС и други съюзнически организации. Това е „ тактичност на дребните стъпки “ а-ла Пашинян.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед24158Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед34063Проф. Нако Стефанов: Наши и непознати сили желаят да трансфорат България в бойно полеАлтернативен Поглед97461Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед138969Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед14519Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед377248Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед138969Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед116628Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед101471Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Алтернативен Поглед97461Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гето
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР