През последните дни медиите в Северна Македония системно се опитват

...
През последните дни медиите в Северна Македония системно се опитват
Коментари Харесай

Вътрешният министър на РСМ с югославски манипулации в Конгреса на САЩ

През последните дни медиите в Северна Македония редовно се пробват да отвлекат публичното внимание от пандемичната корупция в страната, пробвайки се да показват визитата на вътрешния министър Оливер Спасовски във Вашингтон като „ историческо и потребно за страната “, съобщи БГНЕС.

В рамките на няколко дни, някогашният служител на реда от Куманово, издигнал се до вътрешен министър, организира срещи представители на американските управляващи, което триумфално беше отразено в следените от властта медии в Скопие. В същото време, посланиците на Съединени американски щати - Анджела Агелер, на Нидерландия - Ян Коп, и на Европейския съюз - Дейвид Гиър, намерено молят страната да се заеме с пандемичната корупция в страната, битката с която би трябвало да води точно вътрешния министър Спасовски. Друг скандал, в който е забъркан Спасовски, е обвързван с невъзможността половин милион жители да подменят персоналните си документи, с цел да бъде изпълнено в период едно от изискванията на Преспанския контракт с Гърция от 2018 година

Интересно беше да се наблюдава

визитата на Спасовски в Конгреса на Съединени американски щати

където с тържественост беше показана срещата на вътрешния министър с американската конгресменка Клаудия Тени. По думите на Спасовски, Клаудия Тени е имала „ ангажимент към резолюцията в Конгреса за оповестяване на септември за месец на македонския език, просвета и история на американците от македонски генезис и техния древен принос към Америка “. В изказването на Спасовски съзнателно не се загатва за кой тъкмо месец септември се приказва, дали тази или предходната година, както и дали резолюцията е била призната от Конгреса. Интересно е и за какъв „ древен принос в Америка “ приказва Спасовски в своето изказване, откакто в т. 137 от Инструкцията за преброяването в Съединени американски щати през 1910г. по отношение на майчиния език се споделя: „ Не пишете македонски, а пишете български, турски, гръцки, сръбски или румънски съгласно случая. “

В реалност, Клаудия Тени е вносител на резолюция 741 от 2021г. за оповестяване на септември за месец на „ македонското завещание “, само че документът не беше включен в дневния ред на Конгреса. Срещу резолюция 741 се повдигна вълна от неодобрение измежду днешната българска емиграция от Македония в Съединени американски щати, както измежду наследниците на македонските българи, избягали в Америка през първата половина на 20 в. Причините за неуспеха на македонската резолюция бяха, че в нея участваха

голям брой исторически фалшификации

и всъщност представляваше опит да се присвои културно-историческото завещание на македонските българи в Съединени американски щати, датиращо от края на 19 в. Освен, че се твърдеше съществуването на свидетелства за македонско „ наличие “ в Америка още от 1492г., или с идването на корабите на Христофор Колумб, резолюцията посмъртно променяше идентичностите на изявени български емигранти в Америка. Макар първоначално да бяха сполучливо манипулирани, американските конгресмени разкриха измамата и не поддържаха резолюция 741, която след това беше и дефинитивно отхвърлена.

Този факт явно е пропуснат да бъде упоменат в известието на Оливер Спасовски измежду срещата му с Клаудия Тени. Друг, умишлено изтърван факт, е че през 2023 година губернаторите на Илинойс и Мичиган анулираха свои манифести за оповестяване на септември за Месец на „ македонското завещание “, откакто се откри, че в тях също се съдържат фалшификации.

В основата на опитите да се компенсира неналичието на историческо завещание на днешните македонци в Америка посредством основаване на политически документи с исторически фалшификации, стои националистическата организация Обединена македонска диаспора – ОМД, със седалище в столицата на Съединени американски щати, Вашингтон. Именно с националистите от ОМД Оливер Спасовски следва да организира специфична среща в границите на визитата си във Вашингтон. Тази среща е ясно доказателство, че въпреки видимо Оливер Спасовски и неговото държавно управление да поддържат евроатлантическата ориентировка на страната, в действителност те си сътрудничат с националистическа организация като ОМД, която е потвърден проводник на зловредно въздействие, целящо дестабилизация на Северна Македония и района.

Обединената македонска диаспора с водач Методия Колоски, е

компрометирана организация в Съединени американски щати, която е потвърден бранител на съветските и сръбските ползи

във Вашингтон. ОМД и Колоски не признават легитимността на Охридското съглашение, поставило завършек на гражданската война в Република Македония през 2001, договорите за добросъседство с България и Гърция, нито Френското предложение, дали късмет на Скопие да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз и да стане член на НАТО. Позициите на ОМД непосредствено опонират на формалната политика на Вашингтон. Въпреки това, правилен на своите просръбски разбирания, Оливер Спасовски е решил да организира среща точно с тази маргинална група македонски националисти.

Носталгията по Югославия и нейния наказателен уред заемат особено място в построяването на политика Оливер Спасовски. Посещението във Вашингтон може да е част от акцията на силовия министър да получи утвърждение от най-силния западен сътрудник на Северна Македония, само че може да се пояснява и като опит да бъдат прикрити някои тъмни моменти от биографията на политика от Куманово. Обществена загадка са околните другарски връзки сред Оливер Спасовски и Александър Вулин, някогашен началник на сръбското разузнаване, който беше глобен по закона „ Магнитски “ в Съединени американски щати за корупция, трафик на опиати и корист със служебно състояние. Според изказване на Оливер Спасовски, измежду тематиките на диалозите му във Вашингтон с представители на Министерството на правораздаването и Департамента за вътрешна сигурност на Съединени американски щати е била и битката с трафика на опиати. Интересно по какъв начин Спасовски, като човек на глобения от Съединени американски щати за трафик на опиати, Александър Вулин, ще бори трафика на опиати в родната си Северна Македония. Дали в реалност Спасовски задълбочава партньорските връзки сред Северна Македония и Съединени американски щати по линия на битката с престъпността, или просто употребява визитата си, с цел да събира информация до свързани с него глобени лица ще остане мистерия.

Не би трябвало да се не помни, чесанкционираният Александър Вулине определян като човек от най-близкото обграждане на президента на Сърбия, Александър Вучич. За да бъде картината изцяло ясна, добре е да се напомни, че политическата кариера на Александър Вучич стартира през 1993г. като деятел в извънредно дясната Радикална партия на Сърбия, основана от Войслав Шешел, наказан от Международния арбитражен съд в Хага за закононарушения против човечеството. През 1995г. Александър Вучич става общоприет секретар на партията на Шешел, а през 1998г. е назначен за министър на пропагандата в държавното управление на сръбския деспот Слободан Милошевич. В мандата си на министър, който продължава до свалянето на Слободан Милошевич през 2000 година, Александър Вучич вкарва ограничавания върху работата на публицисти в страната и възбрана на задгранични телевизионни мрежи, практики, познати и през днешния ден в Сърбия и Северна Македония.

Днешният министър на вътрешните работи на Северна Македония, Оливер Спасовски, явно се пробва да получи благосклонностите на Съединени американски щати, които да му разрешат да прикрие както връзките си с репресивния уред от времето на Югославия (УДБ), по този начин и с контактите си с компрометирани лица в Белград. Изчистването на имиджа на Спасовски и представянето му като допустим за Запада политически водач е изключително значимо предвид на предизборната обстановка в Северна Македония. Очевидно, политическите наследници на Слободан Милошевич вършат опит да намерят индулгенция и да получат самопризнание от Вашингтон. Подобна беше ориста на някогашния македонски министър председател, Никола Груевски, който възползвайки се от първичната поддръжка от Съединени американски щати и Европейския съюз, се забърка в всеобщи корупционни кавги. По-късно Груевски беше наказан и глобен по закона „ Магнитски “ за корупция, пране на пари и корист със служебно състояние.

През май 2024 година предстоят президентски избори и се счита, че

Спасовки е измежду обсъжданите имена за претендент на партията на някогашните комунисти

в Северна Македония – СДСМ. Оливер Спасовски незабавно би трябвало да бъде показан в нова, евро-атлантическа светлина, с цел да бъде заслужен претендент за мястото на сегашния президент Стево Пендаровски. Пендаровски от своя страна, също е артикул на репресивния уред на Северна Македония, някогашен шеф на отдел „ Аналитичен “ в Министерство на вътрешните работи. Той постави обилни старания в границите на своя първи и евентуално финален мандат на президент, с цел да утежни връзките сред Северна Македония и България, както и да ускори сръбското и съветското въздействие в страната. Това направи неговата фигура неприемлива за Запада и сложи поддръжката на СДСМ за негов втори мандат като президент под въпрос.

Зловредното съветско и сръбско въздействие

в Северна Македония, прокарвано през компрометирани политици, продължава да бъде най-голямата спънка пред демократизирането и реформирането на страната. Според ранглиста на Фрийдъм Хаус за нивото на народна власт, Северна Македония попада в групата от страни с „ хибриден режим “, която продължава да се бори с корупцията, а публицисти и деятели с цивилен позиции са подложени на напън и заплашване.

Предстои да се види дали новите операции от югославски вид на днешния политически хайлайф в Северна Македония ще бъдат сполучливо изобличени от водачите на демократичните страни. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР