През последните дни Европейският съюз смекчи тона, когато стане дума

...
През последните дни Европейският съюз смекчи тона, когато стане дума
Коментари Харесай

Брюксел нарочно мълчи през последните дни за Брекзит

През последните дни Европейският съюз смекчи тона, когато стане дума за Брекзит, само че публични представители и дипломати споделят, че това е по-скоро опит да се избегнат обвинявания към Брюксел при положение на най-лош сюжет, в сравнение с някакъв прелом в отговор настояванията на премиера Борис Джонсън.

Почти не е останала вяра, че Лондон ще предложи някаква допустима опция на Споразумението за отдръпване от Европейски Съюз, контрактувано от предшественичката му Тереза Мей. Но в Брюксел чиновниците се пробват да не наподобяват като примирили се с неуспеха, споделя " Ройтерс ".

След първите директни диалози на Джонсън с водачите на Франция и Германия предходната седмица покълна внимателен оптимизъм и паундът набра мощ на финансовите пазари, където сметнаха, че са се подобрили възможностите за управляем бракоразвод.

" При цялата шумотевица в английските медии, истината е, че не сме помръднали и на сантиметър ", разяснява представител на Европейски Съюз, който следи събитията към Брекзит. " Представяме една тактическа неприкритост - в никакъв случай няма да сме ние тези, които избутват член на Европейски Съюз отвън съюза. Не бива да ни упрекват за Брекзит без договорка. "

В Европейски Съюз са обезпокоени от задаващите се безпорядък и стопански вреди, само че се стараят да отхвърлят всевъзможни обвинявания за стигането до тази обстановка. За да реализира в Лондон ратификация на блокираната договорка за бракоразвод с Европейски Съюз, Джонсън упорства 27-те страни да се откажат от краткотрайната скица за контрола над границата с Ирландия. Месеци наред Европейски Съюз отхвърля да отстъпи или да смекчи разпоредбите в тази скица. Но немският канцлер Ангела Меркел сподели на Джонсън предходната седмица, че може би в идващите 30 дни ще бъде намерено решение.

Представител на английското държавно управление споделя, че в Лондон са решили, че говоренето на Европейски Съюз по този спор се смекчава, откакто на няколко пъти се чуха изявления за подготвеност да бъдат изслушани хрумвания на Джонсън. След траяла един месец пауза в диалозите сред Лондон и Брюксел в сряда в белгийската столица бе основният английски договарящ Дейвид Фрост. Официални лица отхвърлят да разясняват по какъв начин са минали тези диалози, само че посланик от Европейски Съюз показва, че " не бих очаквал бърз пробив ". " Не можем да изглеждаме пасивни или блокирани. Но има едно доста, доста огромно " дали " тези диалози въобще ще ни доведат до нещо. "

Европейски Съюз продължава да упорства, че каквото и ново решение да предложи Англия, то би трябвало да реализира същите резултати като контрактуваната с Мей скица за ирландско-британската граница. Освен това в търсенето на опция Брюксел се старае да държи непрестанно топката в полето на британците.

В частни диалози обаче дипломати от Европейски Съюз и публични лица, заничаващи се в Брюксел с Брекзит, споделят подозренията си, че такава опция въобще съществува. Това обръщение бе огласено в четвъртък и от английския външен министър Саймън Ковъни: " Алтернативните разновидности, обсъждани до през днешния ден не правят работа като контрактуваната скица, те даже не се приближават до нея. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (680)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР