През последните четири дена ние наблюдаваме рязко повишаване на броя

...
През последните четири дена ние наблюдаваме рязко повишаване на броя
Коментари Харесай

Проф. д-р Христо Хинков: Постигнахме консенсус и в момента очаквам да ми бъде назначен нов заместник-министър

През последните четири дни ние следим внезапно повишение на броя на

издадените предписания и броя на изпълнените предписания. Това сподели министърът на опазването на здравето проф. доктор Христо Хинков в предаването „ На фокус " по Нова телевизия.

В интервала от 16 до 19 октомври са издадени близо 60 000 електронни предписания. От тях 65% са изпълнени, регистрира той. Правата на пациентите за достъп до лекуване обаче не са били нарушени, счита проф. Хинков.

Според него, в случай че отново се вкарат хартиени предписания, електронизацията в опазването на здравето в никакъв случай няма да се случи. „ Имаме естествена опозиция против всяко изобретение. От две години лекарите имат опция да изписват електронни предписания дружно с белите предписания и другите на протоколи. Две години има опция да се тества системата за изписване на електронни предписания. Софтуерът си работи. Има един проблем, който беше решен от „ Информационно обслужване ", и това е казусът с кода, който се изписва на лекарството, когато се изписва на електронната рецепта. Когато излезе този код, се оказва, че в случай че аптекарят го няма това лекарство, не може да го размени със същото, което е обаче с различен код. И по тази причина в този момент се взе решение да се употребява един примитивен код, който важи за всички препарати, за всички антибиотици ", изясни проф. Хинков.

Министерство на здравеопазването ще вземе рекомендациите на БЛС за електронните предписания, съобщи министърът.

Проф. Хинков призна, че има опити за интервенция в работата му от разнообразни направления. „ Има разнообразни ползи в опазването на здравето. Огромни пари се въртят в тази сфера, а несъмнено потребителят на здравни услуги не вижда доста огромен резултат от тези големи пари, които се вкарват там. Мисля, че постигнахме консенсус и сега чакам да ми бъде назначен нов заместник-министър. Нещата се уталожиха ", разяснява той.

Призна също, че Иванка Динева е препоръчана от ГЕРБ за началник на „ Медицински контрол ".

Той отхвърли изрично да има хора, уличени във финансови злоупотреби, в неговия екип. „ Директор дирекция „ Лечебни дейности " и началника на кабинета ми са тествани за достъп до класифицирана информация. Не знам защо става въпрос, не желая да разпалвам скандал, тъй като не е потребен за никого ", съобщи министърът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР