През последните часове се увеличиха съобщенията в насока, че АЕЦ

...
През последните часове се увеличиха съобщенията в насока, че АЕЦ
Коментари Харесай

Заплахата АЕЦ „Запорожие“ – какво може да се случи и как ще ни повлияе?

През последните часове се усилиха известията в тенденция, че АЕЦ „ Запорожие “ – най-голямата нуклеарна електроцентрала на територията на Европа – е в центъра на терористични проекти и от съветска, и от украинска страна.

Докато двете страни си разменят обвинявания, че там се готвят гърмежи, светът настръхна поради голямата опасност, която съставлява нуклеарната централа.

Експерти обрисуват пред „ Дойче веле “, че има две закани в тази тенденция. Какво ще се случи, в случай че в централата стане случай? И какво ще се случи в случай че нуклеарно оръжие бъде употребявано на територията на Украйна.

АЕЦ „ Запорожие “ разполага с шест реактора. През 2022 година се трансформира в първата централа в света, която продължава да работи по време на война. Когато руснаците окупираха региона през март 2022 година, международните специалисти сравняваха заплахата с тази от нуклеарната злополука в Чернобил през 1986 година

Запорожие е шест пъти по-голяма от Чернобил и напрежението поради бъдещето на централата е разбираемо.

През последните седмици в Украйна се организират огромни учения за деяние по време на нуклеарен случай. През последните часове до украинските жители бяха разпратени известия за реакция при гърмеж, написа бТВ.

В късните часове на 4 юли украинският президент Володимир Зеленски направи послание към нацията, в което твърди, че руснаците са сложили устройства, наподобяващи на бомби, върху два от реакторите. Тази информация не беше доказана публично от други източници.

Междувременно се появи информация, че Русия изтегля бойците си от региона на нуклеарната централа. Това също остава непотвърдено.

Възможни последствия от терористична офанзива против АЕЦ „ Запорожие “

Уебсайтът visitukraine.today дава обстоен блог пост, който разказва какво би се случило при най-лошия сюжет.

В шестте реактора на централата и в хранилището за отработено нуклеарно гориво се съхраняват до 18 000 горивни касети. Това е няколко пъти повече, в сравнение с в Чернобилската централа. Ако Русия удари всички енергоблокове, разрушавайки обвивката на реактора, светът ще бъде изправен пред невиждана злополука, написа уебсайтът.

При огромен нуклеарен случай първичната наранена повърхност може да доближи 30 000 квадратни километра – регион, равняващ се на половината повърхност на Латвия.

Радиоактивното замърсяване ще се разпростре на към 2 милиона квадратни километра, което значи, че цялото население на Европа може да бъде наранено от сходна злополука. Милиони хора ще бъдат изложени на риск от радиационно отравяне, до момента в който десетки хиляди може да умрат в първите часове от радиационна болест.

Запорожкият район и неговите прилежащи ще станат необитаеми в продължение на стотици години.

Река Днепър, Черно и Азовско море ще бъдат инфектирани с радиация.

Естествено, това развиване зависи директно от климатичните условия – мокрота, скорост на вятър, превалявания. Радиоактивният облак може да покрие всяка една страна и никой няма да бъде защитен от последствията на съветския гнет. Дори Москва.

А допустимо ли е изобщо?

Може ли Кремъл да вземе решение да саботира АЕЦ „ Запорожие “? Подобна офанзива би отдалечила Владимир Путин от един от дребното си съдружници – Китай. В този смисъл специалисти показват, че съветският президент може и да не се престраши.

В същото време Украйна твърди, че Русия към този момент изтегля бойците си от централата и Енергодар.

Друг стеснителен аспект е, че Кремъл към този момент стартира акция, в която изяснява, че Украйна ще саботира нуклеарната централа – тактичност, която предприе и преди взривяването на язовир „ Нова Каховка “.

Бившият прессекретар на Володомир Зеленски Юлия Мендел разяснява, че сходна терористична офанзива ще даде големи плюсове на Путин на бойното поле.

„ Това на процедура е тактическа нуклеарна офанзива, само че съветският президент може да се скрие зад подправени изказвания и дезинформация. Разследването на подобен случай ще отнеме години. Дяволско е “, споделя тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР