През последните 6 години Microsoft се фокусира върху значението на

...
През последните 6 години Microsoft се фокусира върху значението на
Коментари Харесай

Проучване на Microsoft: Разглеждат се кибертормоза и безопасността на децата в интернет

През последните 6 години Microsoft се концентрира върху смисъла на цифровата вежливост – да се отнасяме почтено и с почитание към всеки, който срещаме във виртуалния свят, оповестиха то компанията. За задачата са се провели няколко изследвания, с които да подкрепи хората да оценят своите прекарвания онлайн .

Като част от всички тези старания, тази година Microsoft сложи цифровата вежливост на челна позиция, като разгласява своето световно изследване за онлайн сигурност за 2023 година , с което преглежда още и усещанията на родителите и техните деца по повод онлайн сигурността. Компанията има за цел да трансформира интернет в колкото се може по-безопасно място за работа и занимания, където хората умерено да могат да контактуват с останалите.

Според последното изследване, 69% от интервюираните споделят, че през миналата година са се сблъсквали с онлайн риск под някаква форма. Най-често срещаните типове риск в международен мащаб, са дезинформацията и множеството форми на персонални обиди . Те включват кибертормоз, тирада на омразата и закани за принуждение. Обединеното кралство /50%/ и Германия /56%/ са страните, в които минимум са се сблъсквали с онлайн риск, до момента в който Филипините /86%/ и Чили /79%/ най-често са се срещали с риск.

Родителите постоянно подценяват онлайн заплахите, които заплашват младежите във всички категории. Проучването откри още, че младежите са изложени на доста повече онлайн опасности , в сравнение с техните родители допускат: 74% от младежите са претърпели някакъв риск, до момента в който единствено 62% от родителите го подозират – разлика от цели 12%.

Освен това, родителите подценяват заплахите във всички категории: най-големите пропуски са свързани с тирада на омразата, последвана от заканите за принуждение, излагането на наличие, обвързвано със самоубийство или самонараняване, както и кибертормоза и малтретирането . Като образец за това може да се уточни, че до момента в който 39% от младежите са се сблъсквали с тирада на омразата онлайн, то единствено 29% от родителите оповестяват за това, че децата им са се сблъсквали с нея. Ситуацията е сходна и когато става въпрос за закани, свързани с принуждение: 19% от младежите са се сблъсквали с това, до момента в който родителите, които знаят, са единствено 11%. Проучването откри също, че младежите са по-загрижени за бъдещи закани , свързани с принуждение, в сравнение с техните родители.

По-голямата част от младежите /60%/ не крият риска, с който се сблъскват в интернет: 71% от засегнатите младежи споделят аз претърпяното с техните родители, а 32% – с другари, а 14% – с други възрастни.

Родителите споделят, че онлайн отбраната защищава техните деца. Повечето родителите споделят, че подхващат разнообразни стъпки, с които да предпазят своите деца онлайн, в това число да ревизират профилите и данните на децата си, както и да преглеждат дневната им интензивност. Освен това, се пробват да приказват постоянно с тях във връзка тяхната онлайн активност .

Проучванията демонстрират, че родителите като цяло, преглеждат функционалностите за сигурност като мощни принадлежности , които подкрепят техните деца да бъдат в сигурност онлайн. 81% от тях споделят, че те самите употребяват най-малко един подобен тип инструмент. Установено е още, че родителите на по-малки деца /на възраст 6-12 години/ са доста по-склонни да употребяват принадлежности за сигурност, основани на платформи /средно 4,4/, спрямо родителите на младежи /3,5/. Родителите считат, че най-ефективни са инструментите за обзор на поканите за другарство от техните деца /71%/ и за надзор на онлайн разноските /69%/.

Microsoft е предан напълно на цифровата сигурност . Компанията има дълготраен ангажимент за обезпечаването на сигурност на децата в онлайн пространството. Проучването удостоверява, че всички участници – софтуерни компании, държавни управления, жители и фамилии, би трябвало да продължат да си сътрудничат за един по-безопасен интернет.

Четирите стълба на цифровата сигурност са архитектурата на платформата, модерирането на наличие, културата и съдействието. Сигурността на дизайна е от извънредно значение както при архитектурата на платформата, по този начин и при генерирането на функционалности за сигурност за фамилиите. От решаващо значение за отбраната на потребителите е също и използването на правила, свързани сигурно, посредством ясни политики и поредни, пропорционални ограничения. Огромното болшинство от интервюираните са съгласни с всички тези цели, като 85% от тях чакат модериране във връзка с нелегално наличие /28%/ и законно, само че нездравословно наличие /57%/.

Създадените от потребителите безвредни и приобщаващи онлайн общности, дават опция на всички да вземат участие в цифровия свят. В такава среда, Майкрософт може да помогне на хората освен да оценят онлайн рисковете, само че и да схванат по какъв начин могат да защитят себе си и фамилиите си .

Проучването е извършено онлайн в 16 страни, като в него са взели участие повече от 16 000 младежи , родители и други възрастни.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР