През последните 24 часа най-малко 264 украински войници се изтеглиха

...
През последните 24 часа най-малко 264 украински войници се изтеглиха
Коментари Харесай

Капитулация или спасителна операция? Какво се случва в Азовстал -

През последните 24 часа минимум 264 украински бойци се изтеглиха от завода " Азовстал " в Мариупол, който остана последната следена от украинците зона в града. Президентът на Украйна Володимир Зеленски назова интервенцията " избавяне на военните ", които държаха защитата в продължение на близо два месеца. Руските управляващи я назовават капитулация. Би Би Си припомня какво се случи в стоманодобивния цех и разяснява какви са вероятностите.

Какво се случва в завода " Азовстал "?

Активните военни дейности в стоманодобивния цех " Азовстал " стартират на 18 март 2022 година В началото на март съветските войски обкръжават самия Мариупол. Въпреки това " Азовстал " остава под украински надзор, защото украинските военнослужещи, в това число тези от полка " Азов ", който пази завода, намират леговище там.

Кремъл назовава полка " Азов " " неонацистка " групировка, образец за коренен антируски шовинизъм или, съгласно съветската терминология, " нацизъм ", от който рускоезичните в Украйна трябваше да бъдат избавени посредством " специфична интервенция ". (Днес стана ясно, че Кремъл желае да гласоподава закон, с който да разгласи " Азов " за терористична организация - бел. ред.) Експертите изясняват, че полкът към този момент не е доброволческият батальон " Азов ", чийто гръбнак през 2014 година в действителност се състоеше от радикални националисти.

Освен това, дружно с Азов, Мариупол и " Азовстал " се пазят и от украински морски пехотинци и граничари.

Руските войски непрекъснато обстрелват " Азовстал ", пробвайки се да го завладяват с взлом, само че безрезултатно: големият железен комплекс разполага със комплицирана система от дълбоки подземни убежища и връзки и на процедура се е трансформирал в цитадела, в която се укриват освен военнослужещи, само че и цивилни.

На 21 април съветският президент Владимир Путин " пред камера " в инсцениран ефирен диалог с министъра на защитата анулира заповедта за взлом на " Азовстал " и подрежда на военните да блокират територията на завода. Въпреки това, съгласно украинската страна, бомбардировките и опитите за офанзива на стоманодобивния колос не стопират.

Останалите в " Азовстал " военни и цивилни отхвърлят да се предадат и са оставени без съвсем никаква вода, храна, медикаменти или муниции.

С помощта на Червения кръст и Организация на обединените нации украинските и съветските управляващи съумяха да договорят отварянето на филантропични коридори за цивилното население.

По данни на Организация на обединените нации от завода са изведени 500 цивилни. Военнослужещите, в това число и ранените, са останали обратно. Тъй като в завода липсват стерилни превръзки, медицински принадлежности и антибиотици, както твърди украинската страна, доста от тях са обречени на ампутация на повредените крака или гибел от сепсис.

Когато излизат от завода

Сутринта на 16 май в канала в Телеграм на командира на една от частите на самопровъзгласилата се Донецка национална република Александър Ходаковски се появява пост: " Първите 10 военни с бели флагове излязоха от " нашия " тунел ", написа той, като има поради бойците от " Азовстал ".

Няколко часа по-късно съветското министерство на защитата заяви, че е реализирано съглашение с представители на украинските военни, блокирани в " Азовстал ", за транспортиране на ранените, въведен е режим на тишина и е открит филантропичен кулоар за превозване на ранените украински бойци до болница в Новоазовск в самопровъзгласената ДНР.

Късно вечерта на 16 май това беше доказано и от украинските управляващи.

Според заместник-началника на украинското министерство на защитата Анна Маляр 264 души са напуснали завода: 53 тежко ранени са били откарани в Новоазовск, а други 211 души са били отведени в Оленовка по филантропичен кулоар. Тези селища се намират на територия, следена от съветските сили.

По данни на съветското министерство на защитата към вторник, 17 май, " Азовстал " са напуснали 265 военнослужещи, от които 51 са тежко ранени.

Как назовават интервенцията в Русия и Украйна

Реториката, употребена от формалните страни на двете страни, когато се приказва за изтеглянето на военните от " Азовстал ", се разграничава доста.

" Вчера стартира предаването на бойци от националистическото поделение " Азов " и украински военнослужещи, блокирани в завода " Азовстал " в Мариупол ", разказа протичащото се в завода представителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков.

Руските медии и други публични лица също употребяват думата " капитулация " и израза, че украинските военни са " поставили оръжие ".

Украинският президент Володимир Зеленски я назовава " филантропична животоспасяваща интервенция ", а излезлите от " Азовстал " - герои.

" Благодарение на дейностите на украинските военни - ВСУ, разследващата работа, както и на преговорния екип на Международния комитет на Червения кръст и Организация на обединените нации, има вяра, че ще бъде допустимо да се избави животът на нашите момчета. Искам да подчертая: Украйна се нуждае от живи украински герои. Това е нашият принцип. Мисля, че всеки съответен човек ще разбере тези думи ", сподели Зеленски в послание към украинците.

Какво ще се случи с военните от " Азовстал " по-нататък

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук съобщи, че локалните управляващи работят по идващите стадии на интервенцията по евакуация на украинските бойци от стоманодобивния цех " Азовстал ". Не е известно какъв брой тъкмо бойци остават там, само че по-рано беше обявено, че в завода има общо сред 600 и 1000 души. По-рано имаше известия и за 2000.

Заместник-министърът на защитата Анна Маляр съобщи през днешния ден, че няма друга формула за избавяне на армията с изключение на тази, която се употребява сега.

" Военна деблокировка, за жалост, не е допустима в тази обстановка. Това беше единственият излаз ", акцентира Маляр. Тя сподели още, че украинските управляващи знаят точния брой на хората, останали в завода, само че не го посочват.

Основният въпрос е каква ще е ориста на тези, които към този момент са напуснали и занапред ще напущат завода.

Киев чака да ги върне на територия под негов надзор, съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

Ирина Верешчук сподели, че се надява да замени ранени украински военнослужещи за съветски военнопленници след възобновяване им.

Плановете на Кремъл не са ясни. Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че към военнослужещите ще се отнасят в сходство с интернационалните закони, само че отхвърли да отговори на въпроса дали предалите се от " Азовстал " ще бъдат считани за военнопленници или военнопрестъпници, като трансферира въпроса към военните.

По-късно през днешния ден ръководителят на Думата Вячеслав Володин съобщи, че " нацистките нарушители ", както Думата назова членовете на украинския полк " Азов ", които задържаха защитата в завода " Азовстал ", не би трябвало да бъдат разменяни за съветски военнопленници. Той изиска от депутатите да приготвят резолюция в този смисъл.

Изпълняващият длъжността началник на парламентарната секта на ЛДПР Леонид Слуцкий предложи за украинските военни да се направи изключение от настоящия в Русия мораториум върху смъртното наказване.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР